«خواب آندلس» اولین رمان ناصر فرزینفر، رمانی پلیسی است. هیجان، دلهره، جستجو و تعلیق از ویژگیهای ژانر پلیسی هستند. همین عناصر باعث شده است این ژانر چه در ادبیات و چه در سینما طرفداران زیادی داشته باشد. فرزینفر در «خواب آندلس» به دنبال بهره گرفتن از جذابیتهای این ژانر بوده است. این رمان نیز با جستجو آغاز میشود. جستجو برای پیدا کردن دختری که پشت غبار زمان گم شده است. قهرمان داستان از تبریز به تهران میآید تا رد و نشانی از دختر پیدا کند. همین جستجو و تعلیق نهفته در آن، خواننده را با شخصیت اصلی داستان همراه میکند. خواننده میخواهد بداند که آیا پسر میتواند سرانجام سارا را پیدا کند یا خیر. شخصیت اصلی چهارسال در زندان تبریز بوده است و از نظر مالی وضع آشفتهای دارد. او مجبور است کار کند، بنابراین روزها در یک کتابفروشی کار میکند و شبها در یک حمام عمومی. او شبها همانجا، در آن حمام عمومی، می خوابد. پسر با یافتن جزوههای درسی سارا و حاشیهنویسیهایش در آن جزوهها، امیدوار است که بتواند از روی این نشانهها پیدایش کند. اطرافیان پسر آیۀ یاس میخوانند و جستجوهای او را بیهوده میدانند اما او در این راه مصمم است.
نویسنده سعی کرده است طبق قواعد این ژانر خواننده را غافلگیر کند و ساختار داستان را به گونهای بچیند که خواننده نتواند، اتفاقات پیش رو را حدس بزند. از این رو با پیش رفتن داستان، خردهروایتهایی شکل میگیرند، شخصیتهایی فرعی اضافه میشوند و فضای داستان بسط پیدا میکند و خواننده درگیر فضای گسترده، غیرقابلپیشبینی و پلیسی داستان میشود.
داستان همانگونه که در زمان حال پیش میرود به گذشته نیز میپردازد تا خواننده از گذشتۀ پسر جوان و ماجراهایی که بر او رفته، نیز آگاه شود و جستجوی او برایش قابل درک و ملموس شود. داستان لایهلایه است که این لایهها به تدریج باز میشوند و مخاطب را غافلگیر میکنند. فصلهای رمان کوتاه هستند و داستان ریتمی تند دارد که با اضافه شدن شخصیتهای فرعی، قصه را به سمتی میبرد که برای خواننده غیرقابل پیشبینی است.
نوشتن داستان در ژانر پلیسی در ادبیات ایران، چندان مورد توجه نویسندگان نبوده است و آثار موفق اندکی در این ژانر نوشته شده است. روایت داستانی پلیسی، در رمان «خواب آندلس» قابل قبول و خواندنی است. این رمان برای علاقمندان به ژانر پلیسی میتواند گزینۀ مناسبی باشد.
کتاب خواب آندلس