1. خانه
  2. /
  3. کتاب روز خرگوش

کتاب روز خرگوش

3 از 1 رأی

کتاب روز خرگوش

Rabbit's Day
انتشارات: نشر چشمه
٪10
105000
94500
معرفی کتاب روز خرگوش
«روز خرگوش» رمان کم حجمی از بلقیس سلیمانی است. او نویسندۀ پرکاری است که علاوه بر دو مجموعه داستان، تاکنون رمان‌های متعددی از او چاپ شده است. او در رشته فلسفه درس خوانده است و پیش از شروع کارش به عنوان داستان‌نویس مدت‌ها به عنوان منتقد ادبی، نقدهای زیادی بر آثار دیگران نوشته است.
زنان، فضای روستایی و در مواردی وضعیت سیاسی دهۀ شصت از دل‌مشغولی‌های اوست. «روز خرگوش» دربارۀ زنان و مشکلات آن‌هاست اما در این رمان از فضای روستایی و اوضاع و احوال دهۀ شصت خبری نیست. داستان در دو فصل و از زبان راوی اول شخص روایت می‌شود. در فصل اول آذین و در فصل دوم آزیتا داستان را روایت می‌کنند. رمان در شهر تهران اتفاق می‌افتد و نویسنده با ارجاع به اسم خیابان‌ها سعی دارد مشکلات و جستجوی شخصیت‌ها به دنبال هویت‌شان را این‌بار نه در روستا بلکه در کلان‌شهر تهران نشان دهد. بلقیس سلیمانی در «روز خرگوش» هویت فردی انسان را از هویت و موقعیت اجتماعی و اقتصادی او جدا نمی‌داند. دو شخصیت زن در این داستان حضور دارند که نشان دهندۀ نوعی تضاد و نمایندۀ دو تیپ از زنان جامعۀ امروزی هستند. آذین برعکس آزیتا زنی درونگرا، منفعل و اقتدارپذیر است و سرنوشتش را بدون چون چرا می‌پذیرد. البته می‌توان تضاد این دو شخصیت را به وجوه مختلف یک انسان نیز تعبیر کرد. تبلور این دو شخصیت را در یک روز می‌بینیم. نویسنده این دوگانگی را با تضادهایی که این دو شخصیت دارند، نشان می‌دهد. در جامعه‌ای که در آن ارزش‌های اخلاقی مغشوش و مخدوش شده‌اند، شخصیت‌ها سردرگم هستند و نمی‌دانند چه کاری خوب و چه کاری بد است.
زمان داستان «روز خرگوش» زمان حال است و گویی همه‌چیز در حال سپری شدن است. از این رو نویسنده با زبانی روان و ساده آرام‌آرام و نرم اطلاعات را در اختیار خواننده قرار می‌دهد و او را با شخصیت‌ها همراه می‌کند. داستان در یک روز می‌گذرد و راوی از صبح تا شب به مکان‌های مختلفی می‌رود و با آدم‌های متفاوتی برخورد می‌کند. وقایع یک‌بار از دید آذین و یک‌بار از دید آزیتا دیده می‌شوند. نویسنده از این طریق تفاوت برخورد این دو شخصیت را با آدم‌ها و اتفاقات نشان می‌دهد.
بلقیس سلیمانی نویسنده‌ای است که دغدغۀ اجتماعی دارد و هم منتقد گذشته است و هم منتقد وضع موجود. او با محوریت شخصیت‌های زن در داستان‌هایش به رویدادهای اجتماعی و سیاسی جامعه‌ می‌پردازد و در ضمن آن، مشکلات و مصائب زنان را نیز روایت می‌کند.
بلقیس سلیمانی با آثار متعددش خوانندگان خاص خودش را دارد و علاقمندان به رمان ایرانی می‌توانند از «روز خرگوش» که درونمایه‌ای آشنا و فضایی شهری دارد، لذت ببرند.
درباره بلقیس سلیمانی
درباره بلقیس سلیمانی

بلقیس سلیمانی که همه‌ی ما او را به‌عنوان داستان‌نویس می‌شناسیم، دستی نیز بر نقد دارد و پژوهشگر است. این نویسنده پرکار در سال ۱۳۴۲ در کرمان به دنیا آمد. شاید همین محل تولد و گذراندن دوران کودکی در این منطقه باعث شده که رمان‌ها و نوشته‌های او رنگ و بوی اقلیمی داشته باشند و او را نویسنده‌ای بدانیم که در تالیف رمان‌هایش دغدغه بومی‌گرایی دارد.
بلقیس سلیمانی نویسندگی را حرفه و شغل خودش می‌داند که تمام‌وقت مشغول آن است. با بررسی رمان‌ها و نوشته‌های او به‌راحتی می‌توان دریافت که او روایتگر زندگی زنان و دغدغه‌های ریز و درشت آن‌ها است. از این رو در بیشتر رمان‌هایش، زن‌ها شخصیت محوری دارند و داستان درباره دغدغه‌ها و چالش‌های درونی و بیرونی زندگی آن‌هاست. در واقع بلقیس سلیمانی به‌گفته خودش، بیشتر درباره چیزهایی می‌نویسند که از آن‌ها شناخت و اطلاعات کاملی دارد. به همین دلیل موضوع رمان‌های او دغدغه‌ها و چالش‌های زنان است و روایتی زنانه دارند. از طرفی دیگر، در برخی رمان‌های او ردپای وقایع سیاسی و تاریخی دهه ۶۰ نیز دیده می‌شود، زیرا به گفته خودش ماجراها و اتفاقات این دهه نیز دغدغه او بوده و درباره آن‌ها شناخت دارد.

جایزه ادبی مهرگان در سال ۱۳۸۵
جایزهٔ ادبی اصفهان در سال ۱۳۸۵
اعطای نشان درجه یک هنری در سال ۱۳۹۵
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب روز خرگوش" ثبت می‌کند