1. خانه
  2. /
  3. کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی

کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی

نویسنده: آرش حیدری
3.8 از 1 رأی

کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی

Despotism
انتشارات: مانیاهنر‏‫
ناموجود
210000
معرفی کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی
کتاب "واژگونه خوانی استبداد ایرانی" اثری است به قلم "آرش حیدری" که در آن تلاش می کند نظریه ی استبداد ایرانی را لا به لای وبا، قحطی و انواع و اقسام فشارهای جهانی، مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. نویسنده می کوشد تا خواننده را به این تفکر وا دارد که به جای این که هر شرایطی را زاییده ی استبداد بداند و هر مساله ای را در بستر استبداد بفهمد، بکوشد تا این سوال را بررسی کند که استبداد به خودی خود چگونه و چرا به مساله ی اصلی بدل گشت و ما به عنوان خوانندگان این کتاب، از چه زمانی مفهوم استبداد را درک کردیم و تاریخ خود را گرفتار به آن دیدیم. درک درست استبداد و "واژگونه خوانی استبداد ایرانی" به قلم "آرش حیدری"، دریچه ای برای درک نوین ایران معاصر به روی خوانندگان می گشاید.
"آرش حیدری" در ابتدا جایگاه نظریه ی استبداد را تبیین می کند و از نقش آن در درک وضعیت سیاسی و تاریخی ایران سخن می گوید. در قدم دوم وی معنای استبداد در طول تاریخ را زیر ذره بین برده و نشان می دهد که چگونه این مفهوم، از یک عنصر فردی و اخلاقی، به یک ساختار برای حکم راندن بدل گشت. او سپس سه مورد از مهم ترین رخدادهای عصر قاجار، یعنی وبا، قحطی و نزاع های ایران با روس ها را بررسی می کند تا چگونگی در هم کوبیده شدن ساختار سنتی حکومت در ایران را به تصویر بکشد. قسمت های پایانی کتاب "واژگونه خوانی استبداد ایرانی"، ایده های مربوط به جمعیت، اقتصاد، راه آهن و راه سازی، ارتش و... را در تحول نظام حکمرانی بررسی کرده و رویکردهای معمول در جامعه شناسی تاریخی ایران را به نقد می کشد.
درباره آرش حیدری
درباره آرش حیدری
آرش حيدري متولد سال 1362، نویسنده ایرانی می باشد.
دسته بندی های کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی
قسمت هایی از کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی

در نظام دانش علم انسانی در ایران، استبداد بدل به امری بدیهی و دم دستی شده است که از قفا ما را دنبال می کند و تغییرات اکنون و آینده را توضیح می دهد و پیش بینی می کند. اگر بتوان فصل مشترکی برای اندیشه ورزی درباره ایران در نظر گرفت، به نظر می رسد که این فصل مشترک استبداد ایرانی است. حال ابهام اصلی در این نقطه است که اگر استبداد اینچنین توانایی تبیین پدیده های مختلف اجتماعی را دارد، خود استبداد به مثابۀ یک هستی نظری چگونه تبدیل به مسأله شده است. دانش تاریخی موجود را اگر به مثابۀ یک گفتمان در نظر گیریم، به نظر می رسد استبداد دالی مرکزی برای این گفتمان است و معروف ترین متون در زمینۀ مطالعات تاریخی در ایران، استبداد را به عنوان یک محور اصلی در نظر گرفته اند (اگر اصلی ترین محور نباشد) اینجا مسأله ای پر رنگ جلوه می کند. اگر این حقیقت را جدی بگیریم که همۀ پدیده های اجتماعی دارای تاریخ هستند و هستی تاریخمندی دارند، آنگاه این مسأله ارزش تأمل کردن دارد که خود استبداد چگونه تبدیل به مفهومی محوری در تاریخ اندیشۀ ایرانی شده است.

نظر کاربران در مورد "کتاب واژگونه خوانی استبداد ایرانی"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

بزرگترین عیب این دیدگاه محافظه کاری عمیقی است که در بطن این نظریه وجود دارد. در این نگاه(که اصولا بر تحلیل گفتمان فوکویی استوار است)استبداد برساخت می‌شود. به عبارتی دیگر استبداد یک برساخت است نه اینکه تاریخ ما واقعا استبدادی باشد!.نسبی گرایی پیامد این دیدگاه چیزی جز محافظه کاری عمیق نیست.بماند اینکه از لحاظ تجربی جامعه امروز هم بیشتر شواهد برای حمایت از نظریه استبداد فراهم می‌آورد تا انواع مطالعات پسافوکویی و پسااستعماری.

1401/04/18 | توسطحامد - کاربر سایت
5
|
پاسخ ها

من هم از خواندن کتاب همین اسنباط را دارم. اصولن دیدگاه فوکویی ره به محافظه کاری می‌برد. این نوشته تمام تلاش خود را می‌کند که بگوید واقعیتی به نام استبداد در کار نیست. استبداد نوعی برساخت است. این برساخت را برای ما «ساخته »اند. جالب است که نویسنده نگاه خود را نیز انتقادی می‌داند!

1401/08/22|توسطکاربر سایت
0

رساله دکتری آرش حیدری یکی از جذاب‌ترین تحقیق‌های تاریخی است که دانشکده‌های علوم اجتماعی انجام شده است و به وضوح نشان می‌دهد که توضیحاتی که براساسِ استبداد شرقی یا چرخه استبداد- هرج و مرج استوار هستند، چقدر می‌توانند نادقیق و نابسنده باشند

1400/07/23 | توسطشایان محمدی
3
|
پاسخ ها

دوست عزیز همین الان حوادث روز به سادگی نظریه استبداد را تایید می‌کند.این نسبی گرایی‌های فوکویی کار ما را به اینجا کشاند. شما فکر می‌کنید ترکیب بازگشت به خویشتن و یا جامععه شناسی اسلامی از کجا می‌آید؟ از همین نوع تحلیل‌ها که شما جذاب خوانده اید.

1401/08/22|توسطکاربر سایت
1

نسبی گرایی فوکویی یعنی چی؟ خداییش این اصطلاحاتو از کجا میارید؟ آخر و عاقبت مطالعه مقالات دوزاری و عدم مطالعه کتابهای خود فوکو ابداع یا تکرار این اصطلاحات است

1402/06/27|توسطحمیدرضا - کاربر سایت
6