کتاب نهضت «الکساندر دوما» در دوره قاجار - کتاب اول

Alexander Dumas in the Qajar period
کتابشناسی، درام شناسی، معرفی اکساندر دوما
کد کتاب : 40689
شابک : 978-6004612340
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 399
سال انتشار شمسی : 1399
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 1
زودترین زمان ارسال : 11 آذر

معرفی نهضت «الکساندر دوما» در دوره قاجار - کتاب اول اثر نیایش پورحسن

کتاب نهضت الکساندر دوما در دوره قاجار و کاترین هووارد - جلد هشتم (الف) نوشتۀ نیایش پورحسن، از مجموعه سیری در تاریکی های نمایش و ادبیات نمایشی ایران در عصر قاجار، به تاریخ و نقد نمایش نامه نویسی در ایران و فرانسه در عصر قاجار می پردازد و نهضت ترجمه در این تاریخ را بررسی می کند.
الکساندر دوما (Alexandre Dumas) شاعر، روزنامه نگار، نویسنده، نمایش نامه نویس، داستان نویس، سفرنامه نویس، وقایع نگار و مورخ مشهور و پرکار در قرن 19 میلادی به شمار می رود. بعضی از نویسندگان برجسته آثار او را به شدت مورد ستایش قرار داده و برخی دیگر اعتباری برای آن ها قائل نشده اند. دوما بیش از هر نویسنده ای در دنیا طرفدار و خواننده دارد و می توان گقت پرخواننده ترین نویسنده در قرن 19 و 20 محسوب می شود.
دوما نه فقط در عرصۀ رمان، بلکه در حوزۀ نمایش نامه نویسی هم به عنوان فردی برجسته شناخته می شود. او به مکتب رمانتیسم ملحق شد و به عنوان یکی از اعضا و پیشروان رمانتیسم اولین نمایش نامۀ جدی خود در این مکتب با نام «هنری سوم و دربارش» را به نگارش درآورد. علاوه بر این او یکی از پیشروان درام نویسی مکتب رمانتیسم و بی شک یکی از تداوم دهندگان این مکتب نیز به شمار می رود.
او در دوران قاجار در میان مترجمان و روشنگران ایرانی بسیار مورد توجه قرار گرفت و به همین دلیل شاید دوما بعد از مولیر دومین نویسنده ای باشد که در آن تاریخ به این شدت مورد استقبال واقع شد. او در ایران بسیار مشهور است. معرفی او و ترجمۀ آثارش در ایران، ید بسیار طولانی و بیش از 150 سال قدمت دارد. این ترجمه ها که آغازش از عصر قاجار بود، نه فقط یکی از ملزومات اساسی بازار نشر را شامل شد، بلکه ترجمۀ این آثار در جایگاه خود در نهضت مشروطه خواهی و روشن گری ایرانیان تأثیر بسیار فراوانی داشت. به دلیل پیشرو بودن الکساندر دوما در مکتب رمانتیسم، این کتاب قصد دارد در کنار معرفی نهضت دوما در عصر قاجار، شمه ای از این مکتب فرانسوی و تأثیرش در تاریخ ادبی و ادبیات نمایشی ایران را نیز معرفی کند.
این کتاب جلد هشتم از مجموعه سیری در تاریکی های نمایش و ادبیات نمایشی ایران در عصر قاجار است که تلاش می کند گوشه ای از زندگانی و آثار و نمایش نامه های الکساندر دوما را شرح بدهد و تأثیرات و نهضت بزرگ این نمایش نامه نویس برجسته را در دوران قاجار مورد بررسی قرار دهد. این کتاب برای اولین بار نمایش نامۀ قدیمی، تازه یافت شده و منتشر نشده ای به نام «کاترین هووارد» را که در آخرین روزهای پادشاهی مظفرالدین شاه و شروع جنبش مشروطه توسط میرزایوسف خان اعتصام الملک ترجمه و بعد فراموش شد، بعد از حدود 150 سال منتشر کرده است.
در این مجلد در آغاز به زندگی، آثار و نمایش نامه های الکساندر دوما پرداخته شده، سپس نهضت دوما در عصر قاجار و همچنین نهضت ترجمۀ آثار نمایشی او در این دوران مورد بررسی قرار گرفته است.

کتاب نهضت «الکساندر دوما» در دوره قاجار - کتاب اول

نیایش پورحسن
نیایش پورحسن در خانواده‌ای فرهنگی متولد شد و از کودکی آثار نویسندگان مطرح جهان همچون برشت و شکسپیر را مطالعه کرده است. وی مدرک تحصیلی کارشناسی مرمت و کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی دارد و سال‌هاست در حوزه تئاتر و ادبیات نمایشی به تحقیق و مطالعه می‌پردازد.از آثار او می‌توان به کتاب‌های زیر اشاره کرد:۱- آشنایی ایرانیان با تئاتر و تماشاخانه‌های اتریش در عصر قاجار و آتش‌سوزی تماشاخانه "رینگ" وین به روایت اسناد و مدارک عصر ناصری۲- تاریخچه آشنایی ایرانیان با تئاتر و ...
دسته بندی های نهضت «الکساندر دوما» در دوره قاجار - کتاب اول
قسمت هایی از نهضت «الکساندر دوما» در دوره قاجار - کتاب اول (لذت متن)
«مارگریت» از بیم جنایتش و به قصد فراموش نمودن عشق خود، «لیونه» را از خود دور می کند و دو نوزاد نامشروع را به یکی از خدمه اش می سپارد که آن ها را در آب دریا غرق نماید. آن مرد که مأمور قتل دو نوزاد بود، ناگهان دلش رحم آمده و با کشیدن دو نشان صلیب بر بازوان دو نوزاد، آن ها را در جلوی کلیسای نتردام پاریس رها می کند. «لیونه» بیست سال پس از این واقعه، ازجمله نظامیان شجاع و ارشدی شده که با نام «بوریدان» به پاریس مراجعت می کند. آن دو نوزاد نیز در این هنگام دو نیروی نظامی سواره نظام جوان به نام های «فیلیپ دولنی» و «گوتیه دولنی» شده اند.

«فیلیپ» جوان و جذاب پس از مدتی ارتباط با ملکه «مارگریت» در برج نل به قتل می رسد. اما «گوتیه» که درصدد انتقام خون برادرش برمی آید ناگهان در دام عشق ملکه «مارگریت» گرفتار می شود. از طرفی «مارگریت» نیز که به شدت دلباختۀ «گوتیه» شده و برای نخستین بار عشق خالصانه ای را در زندگانی اش تجربه می کند، بی آنکه بداند که با فرزند خود ارتباط دارد جهت وصال به «گوتیه» کمر همت به قتل «بوریدان» می بندد. در این هنگام «بوریدان» به مقام نخست وزیری منصوب می شود و لایحه ای مبنی بازداشت شدن هرکسی که به «برج نل» پا بگذارد، صادر کند. «بوریدان» برای رهایی از توطئۀ ملکه «مارگریت»، «گوتیه» را روانۀ برج نموده تا سرش را تنش جدا می کند.