1. خانه
  2. /
  3. کتاب آموزشنامه

کتاب آموزشنامه

3.8 از 1 رأی

کتاب آموزشنامه

فرهنگ فرادهی و فراگیری در اسلام
Amouzeshnameh
٪15
160000
136000
معرفی کتاب آموزشنامه
روش آموزش و پرورش اسلامی از آن رو شایان بررسی و نگرش است که آفرینشگر پدیده ای پویا، پایا و پرفروغ در فرهنگ جهانی بوده است و در میان گونه گون شیوه های فرادهی و فراگیری، برجسته و کم مانند می نموده است. آموزشنامه? بدرالدین جماعه در میان نگاشته های همسان خود از ویژگی هایی بی همتا برخوردار است. گذشته از نشان گذاری ژرف این کتاب بر نگاشته های دیگر نویسندگان واپسین در زمینه? آیین استادی و شاگردی، نام آورانی مانند شهید ثانی، سمهودی و علموی در دو حوزه? آموزشگاهی و پژوهشی تشیع و تسنّن از نویسنده? آن بدرالدّین جماعه الگوبرداری کرده اند.درآمد کتاب، دربرگیرنده? جستار درازدامنی است از مترجم درباره? وضع فرهنگی سیاسی اجتماعی روزگار ابن جماعه و به ویژه نهاد آموزشی «طباق»، که برای نخستین بار به زبان فارسی شناسانده شده است. دانش آموختگان این نهاد برجسته? آموزشی وابسته به مملوکان مصر و شام با شکست دادن سربازان مغول و سپاهیان صلیبی، دگرگونی شگرفی در تاریخ اسلام پدید آوردند.متن تازی کتاب تذکرةالسّامع والمتکلّم فی ادب العالم والمتعلم با ویرایشی تازه و اعراب گذاری کامل در پایان آمده است.
درباره بدرالدین جماعه
درباره بدرالدین جماعه
بدرالدين ابوعبدالله محمد بن ابراهیم بن سعدالله بن جماعه ابن على بن جماعه (639 -733ق)، فقيه شافعى، محدث و قاضى القضاه حموى مصرى بود.
«اِبْن جَماعه»، عنوان خاندانى شافعى مذهب است كه در سده‌هاى 7-9ق (دوره حكومت ممالیک) در مصر و شام عهده‌دار مناصبى بودند. این خاندان، در اصل از حماه سوريه بودند و نسب خود را به قبيله كنانه ساكن عربستان مى‌رساندند. وى در شهر حماه زاده شد و مقدمات علوم و حديث را در زادگاه خویش فراگرفت.
گذشته از اشتغالات علمى بسيارى كه داشت، مهمترين مسأله در زندگى وى، انتصاب به مقام‌هاى مهم اجتماعى و مذهبى است. به نوشته صفدى، او در شوال 687ق نخستين بار به عنوان خطيب و قاضى بيت‌المقدس انتخاب شد، در حالى كه به تصريح ابن فرات در آن هنگام ساكن دمشق بود. با بركنارى قاضى القضاه شافعى مصر در 690ق او از قدس به مصر فراخوانده شد و به عنوان قاضى القضاه آن‌جا نيز انتخاب گرديد. اما با كشته شدن ملك اشرف و دستگيرى ابن سلعوس در اوايل 693ق، ابن جماعه نيز از این سمت بركنار شد. با درگذشت قاضى القضاه شام، شهاب‌الدين محمد بن خُوَيّى در 693ق، ابن جماعه به قاضى القضاتى شام منصوب و راهى دمشق شد و علاوه بر این مقام، تدريس و نظارت بر اوقاف را نيز بر عهده گرفت. در 694ق از جانب ملك زين‌الدين كتبغا به امامت و خطابت جامع اموى نيز برگزيده شد، اما در 696ق از قاضى القضاتى شام بركنار شد و به تدريس و امامت و خطابت جامع اموى اكتفا كرد. در 702ق بار ديگر به قاضى القضاتى مصر به جاى ابن دقيق العيد انتخاب شد و تا 709ق در این سمت باقى بود. به گفته اسنوى او تا اوايل 710ق این سمت را برعهده داشت. وى در 708ق خطابت جامع قلعه الجبل را نيز به دست آورد و در 711ق برای بار سوم به قاضى القضاتى مصر رسيد ‎و در 712ق امامت و خطابت جامع ناصرى را نيز عهده‌دار شد.

در 727ق به علت از دست دادن قدرت بينايى و به قولى بر اثر كم شدن شنوايى، از سمت خویش استعفا كرد. وى در اواخر تصدى مقام قضا، حقوق و مستمرى از جانب حكومت دريافت نمى‌كرد. پس از كناره‌گيرى وى، سلطان برای او هر ماه هزار درهم مقررى تعيين كرد و ابن جماعه مدت 6 سال آخر عمر را در منزل خویش خلوت گزيد، اما مردم برای استفاده و استماع حديث به نزد وى مى‌شتافتند.

ابن جماعه اشعارى نيز داشته كه ابياتى از آن را صفدى و ابن وردى و سبکی آورده‌اند.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب آموزشنامه" ثبت می‌کند