کتاب «خواجه نصیرالدین طوسی: دیدگاه های فلسفی استاد غلامحسین دینانی» نگاهی جامع به دانشمند بزرگ ایرانی، خواجه نصیرالدین طوسی داشته و دیدگاه های فلسفی او را از منظر غلامحسین ابراهیمی دینانی مورد واکاوی قرار داده است. نویسنده این کتاب اسماعیل منصوری لاریجانی است که خود نیز در فلسفه صاحب اندیشه و فکر بوده و قلم گیرایی دارد.
خواجه نصیرالدین طوسی را باید یکی از چهره های تاثیرگذار در علم و دانش پارسی دانست، جایی که محققین در توصیف او از عناوینی نظیر منجم، ریاضیدان، پزشک و معمار نام برده اند اما در بین تمام مطالعات و پژوهش هایی که خواجه نصیرالدین طوسی داشته، گوهری ناب به چشم می خورد و آن هم توجه ویژه این اندیشمند به علم فلسفه است.
این دانشمند اهل خراسان، زاده قرن هفتم هجری است و مورخین تاریخ دقیق تولد او را 15 جمادی الاول سال 597 هجری قمری و محل تولدش را طوس خراسان ذکر کردند. برخی محققین او را خاتم فلاسفه و گروهی دیگر او را عقل حادی عشر نامیدند. با این حال یکی از ماندگارترین اقدامات این دانشمند ایرانی تاسیس رصدخانه مراغه با همراهی جمعی از اندیشمندان و فاضلان زمان اوست. این بنای ماندگار، نقش بسیار زیادی در شناخت ایرانیان نسبت به اجرام آسمانی داشت و به همین دلیل از افراط و تفریط بسیاری از منجمان آن دوره جلوگیری کرد و مردم را از اوهام و خرافات که مغولان به آن دامن زده بودند، نجات داد.
کتاب خواجه نصیرالدین طوسی