1. خانه
  2. /
  3. کتاب فانتزی در ادبیات کودک و نوجوان

کتاب فانتزی در ادبیات کودک و نوجوان

5 از 1 رأی

کتاب فانتزی در ادبیات کودک و نوجوان

Fantasy in children's literature
ناموجود
115000
معرفی کتاب فانتزی در ادبیات کودک و نوجوان

پژوهشی درباره‌ی گونه‌ی فانتزی در ادبیات کودکان با بهره گیری از آخرین منابع در زمینه این گونه ادبی. نویسنده در پیش درآمد کتاب، انگیزه خود را از پژوهش در گستره فانتزی و نگارش این کتاب، رویکرد روزافزون نویسندگان و خوانندگان به این گونه ادبی و نیاز به کتاب‌هایی در این زمینه که با ظرفیت‌ها و ویژگی جامعه ادبیات کودک ایران هم‌خوانی داشته باشد، ذکر کرده و امیدوار است مطالعه آن به طیف وسیع مولفان، بررسان، پژوهش‌گران، دانشگاهیان و دانشجویان و خوانندگان فانتزی یاری برساند.

به گفته او، این کتاب دستاورد سال‌ها پژوهش نویسنده در زمینه گونه ادبی فانتزی است. به نظر نویسنده: «گرچه این کتاب مختص ادبیات کودکان تهیه شده است اما کسانی که می‌خواهند فانتزی در ادبیات بزرگ‌سالان را بشناسند نیز می‌توانند از این کتاب استفاده کنند.

هم‌چنین این کتاب برای اهل فیلم، تلویزیون، سینما و تئاتر که می‌خواهند ماهیت فانتزی و روایت‌های خاص آن را بشناسند کاربرد دارد. در پیش‌درآمد نویسنده آمده است که روش کاربردی پژوهش و نگارش کتاب بر پایه نگرش تکوینی، ساختاری و کارکردی بوده است. فانتزی نخست در بستر تاریخ، روش تکوینی، سپس از دیدگاه تجزیه و تحلیل عناصر، روش ساختاری و در نهایت از جنبه کارکردهای آن روش کارکردی دیده شده است. این کتاب دارای دو بخش و ۱۴ فصل از نظریه های پژوهش روی موضوع فانتزی شامل تعریف، کارکردها و اصول اساسی، پیشینه و پیدایش و . . . فانتزی به نقد و تحلیل داستان های فانتاستیک است. در این بخش فانتزی های داستان بی پایان، جادوگران، تیستوی سبز انگشتی و فانتزی ایرانی «من و خارپشت و عروسکم » بررسی شده‌اند.

این کتاب بار نخست در سال ۱۳۷۸ و به اهتمام نشر روزگار منتشر شده است.

درباره محمدهادی محمدی
درباره محمدهادی محمدی
محمد هادی محمدی (به دنیا آمده در سال ۱۳۴۰ برابر با ۱۹۶۱ میلادی در تهران) پژوهشگر و نویسنده داستان‌های کودکان است.
او بزرگ شده تهران است. در دوره پیروزی انقلاب ۱۳۵۷ دبیرستان را به پایان رسانده و پس از آن از بیست و دو سالگی نوشتن را به‌طور حرفه‌ای برای بزرگسالان و کودکان آغاز کرده‌است. نخستین داستانی که منتشر کرده‌است "فضانوردها در کوره آجرپزی" (۱۳۶۷) است که زندگی دو کودک روستایی را که در کوره آجرپزی کار می‌کنند، روایت می‌کند. این داستان در سال ۱۳۶۸ برنده عنوان کتاب سال از سوی مجله سروش نوجوان شد. پس از آن او تا سال ۱۳۷۳ چندین عنوان کتاب دیگر برای کودکان و نوجوانان منتشر کرد. که از این میان داستان "معدن زغال سنگ کجاست" برنده جایزه کتاب سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شد. کتاب های دیگری نیز از آثار او برنده جوایزی شده اند. همچنین چندین کتاب محمدهادی محمدی به زبان های دیگر ترجمه شده اند. محمدی از سال 1373 به شاخه‌ای دیگر از کار در حوزه ادبیات کودکان یعنی نقد و پژوهش نیز پرداخت. از سال ۱۳۷۵ به همراه زهره قایینی کار بزرگ پژوهش روی موضوع تاریخ ادبیات کودکان ایران را آغاز کرد. او از پایه گذاران موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان و یکی از دو نویسنده اصلی مجموعه ده جلدی تاریخ ادبیات کودکان ایران است. در کنار آن محمدی در زمینه‌های دیگر نقد و پژوهش و همچنین داستان‌نویسی در حوزه ادبیات کودکان و بزرگسالان نیز کار کرد. او طرح آموزش خلاق از راه ادبیات کودکان را در ایران از سال ۱۳۷۷ پایه گذاشت که برآیند آن چندین کتاب آموزشی ویژه در این حوزه است. محمدی همچنین در حوزه ترجمه متن‌های تئوریک ادبیات کودکان فعال است.
او در سال ۲۰۰۶ برای نوشتن آثارش در زمینه ادبیات کودکان و نوجوانان از سوی خودش به عنوان کاندیدای جایزه هانس کریستین آندرسن به ژوری این جایزه معرفی شد. در نظرسنجی سال 1396 رادیوکودک از مادران و پدران از بین 5 اثر مهمان‌های ناخوانده، خروس جهانگرد، من یک مامان تازه میخواهم، دنیا چقدر بزرگ است و داستانک‌های نخودی، کتاب داستان داستانک‌های نخودی بهترین کتاب داستان برای کودکان 3 تا 6 سال شناخته شد.
مقالات مرتبط با کتاب فانتزی در ادبیات کودک و نوجوان
آشنایی با فن روایی «پیش آگاهی»
آشنایی با فن روایی «پیش آگاهی»
ادامه مقاله
چگونگی خلق داستان های جدید از قصه های قدیمی
چگونگی خلق داستان های جدید از قصه های قدیمی

«زاویه ی دید»، داستان ها را به آثاری جدید تبدیل می کند و نشان می دهد ما به جای نیاز داشتن به مجموعه ای جدید از رویدادها، فقط به شیوه ای جدید برای نگاه کردن به آن ها نیاز داریم.

«عناصر داستانی» را بهتر بشناسیم
«عناصر داستانی» را بهتر بشناسیم

نوشتن یک داستان، مانند ساختن یک خانه است: ممکن است تمام ابزار و ایده های مورد نیاز را در اختیار داشته باشید، اما اگر پِی و و بنیان اثر محکم نباشد، حتی زیباترین سازه ها نیز دوامی نخواهند داشت.

آشنایی با شخصیت «ضد قهرمان» در ادبیات
آشنایی با شخصیت «ضد قهرمان» در ادبیات

کاراکترهایی پیچیده که وجهی تاریک در وجود آن ها به چشم می خورد

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب فانتزی در ادبیات کودک و نوجوان" ثبت می‌کند