1. خانه
  2. /
  3. کتاب سیرت جلال الدین منکبرنی

کتاب سیرت جلال الدین منکبرنی

4.75 از 2 رأی

کتاب سیرت جلال الدین منکبرنی

Sirat-e Jalal al
ناموجود
120000
معرفی کتاب سیرت جلال الدین منکبرنی
"سیرت جلال الدین منکبرنی" اثری است از "شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی" که نویسنده آن را به هشتاد و نه 89 قطعه تقسیم نموده است. طول هر بخش از کتاب چیزی حدود یک تا هفت صفحه است و اصل این کتاب به زبان عربی نگارش شده است. در همان سال‌ها ترجمه فارسی "سیرت جلال الدین منکبرنی" به وسیله‌ی یک مترجم ناشناس صورت گرفت و این ترجمه به جهت انجسام و نزدیکی به مطالب متن اصلی بر سایر نسخ رایج عربی برتری دارد.
"شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی" در ابتدای کتاب به معرفی تاتارها و ریشه‌های آنها اشاره دارد و در همین قسمت به معرفی خاستگاه مغول‌ها می‌پردازد. در قسمت‌های بعدی کتاب "سیرت جلال الدین منکبرنی"، مخاطب با زندگانی چنگیز مغول و پیروزی‌ها و فتوحاتش در مغولستان آشنا می‌شود. کتاب همینطور با رخدادهایی که زمینه را برای حمله چنگیز به ایران فراهم کردند پیش می‌رود و طبق ترتیب زمانی، این رویدادها را شرح می‌دهد.
هر چه به دوران زندگی "شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی" نزدیکتر می‌شویم، روایات کتاب "سیرت جلال الدین منکبرنی" دقیقتر می‌شوند. این حوادث به جایی می‌رسند که تنها روایتگر آنها شخص نویسنده، به عنوان منشی و راوی اتفاقات دوران جلال‌الدین خوارزمشاه است. دو باب آخر از کتاب "سیرت جلال الدین منکبرنی" به سرانجام سلطان اختصاص دارد و برخی از خصوصیات وی را به تفصیل بیان می‌کند.
نسخه‌ حاضر از کتاب "سیرت جلال الدین منکبرنی" به قلم "شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی" توسط استاد "مجتبی مینوی" تصحیح شده و مقدمه و تعلیقات آن نیز توسط این استاد ارجمند به مخاطب ارائه شده است. نسخه حاضر که در چهارصد و هشتاد صفحه به چاپ رسیده، کاری از انتشارات علمی و فرهنگی می‌باشد.
درباره شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی
درباره شهاب الدین محمد خرندزی زیدری نسوی
شهاب‌الدین زیدری نسوی یا شهاب الدین نورالدین محمد زیدری نسوی (مرگ ۶۴۷ ه‍.ق) شاعر، نویسنده و مورخ قرن هفتم هجری در شیروان است. تحصیلات وی در خراسان انجام گرفت. او منشی سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه آخرین شاه خوارزمشاهیان بود و در آغاز کار در خدمت امرای محلی نسا (در خراسان) به‌سر می‌برد و سپس به اردوگاه سلطان جلال‌الدین خوارزمشاه در عراق و آذربایجان پیوست. وی از سال ۶۲۲ق صاحب دیوان انشاء سلطان جلال‌الدین شد و تا سال ۶۲۸ ق در این سمت باقی بود. نسوی مدتی در بلاد آسیای صغیر و آذربایجان سرگردان بود. تا عاقبت در میافارقین نزدیک مَلِک مسعود از سلاطین کرد ایوبی رفت. وی در حدود ۶۴۷ق در حلب در گذشت. با توجه به اینکه زیدری سال ۶۲۲ ق منشی سلطان بود، و در ۶۴۷ ق درگذشت، در هنگام مرگ ۲۵ سال از سمت منشی گری او می‌گذرد و اگر میانگین سن یک منشی خاص سلطانی را حدود ۴۰ سالگی در نظر بگیریم که برای آن دوره سن پختگی به حساب می‌آمد، و با توجه به اینکه در جای جای نفثه المصدور تعریف می‌کند که هنوز بر اسب می‌نشسته و شبانه به تنهایی به سفرهای خطرناک بین شهرها آن هم در بیابان دست می‌زده‌است، داشتن چنین آمادگی بدنی نیز، حدود سن چهل تا پنجاه سالگی وی را تأیید می‌کند. همچنین او در نفثه سخن از پیری نمی‌زند پس به احتمال زیاد در دوران میانسالی بوده‌است. در نتیجه می‌توان به قراین بالا تخمین زد که ۴۰ یا ۵۰ +۲۵ یعنی حدوداً هنگام وفات ۶۵ تا ۷۵ سال داشته‌است.
قسمت هایی از کتاب سیرت جلال الدین منکبرنی

آنگه سلطان بر کوه رفت و کردان راه ها را بسته بودند و او را گرفتند و غارت کردند… و چون خواستند که بکشند با بزرگ ایشان گفت: من سلطانم، در کار من شتاب مکن، بعد از آن تو مخیری، خواهی مرا پیش ملک مظفر شهاب الدین غازی بر، او خود ترا به جایزه غنی کند و اگر خواهی مرا به بعضی از شهرهای من برسان تا ملکی شوی. آن مرد در رسانیدن او به بعضی از بلاد رغبت کرد، و او را پیش قوم و قبیله خود برد، و پیش زن خود گذاشت و رفت که اسپان خود را از کوه بیاورد و در اثنای غیبت او کردی دون بیامد، حربه ای در دست، به زن گفت: این خوارزمی کیست؟ چرا او را نمی کشید؟ گفت: شوی من او را امان داده است و دانسته که سلطان است. کرد گفت: چگونه باور داشتید که او سلطان است؟ مرا به اخلاط برادری کشته شد که به از وی بود. پس حربه بر وی زد و به یک ضربه روح او را به فردوس رسانید

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب سیرت جلال الدین منکبرنی" ثبت می‌کند