«زنان و مردانی که ایران را ساختهاند» مجموعهای تصویری و داستانگونه است که به زندگی برخی از نامآوران و آدمهای بزرگ پرداخته است؛ بزرگانی که هر کدام به نوبۀ خود با وجود سختیهای سیاسی و اجتماعی زمانه خود و همچنین با وجود مشغلهها و مشکلات زندگی شخصیشان، از پا ننشستند و دست به کار و یا کارهایی زدند که در آبادانی و ساخت ایران زمین، تاثیری ژرف و به یادماندنی برجا گذاشته است.
این مجموعه برای کودکان و نوجوانان تالیف شده است. در هر جلد از این مجموعه، سعی شده است تا زندگی یکی از آدمهای بزرگ، به شکلی ساده و داستانی روایت شود و در کنار تصویرگری کتاب، برای مخاطب، جذاب و خواندنی باشد.
«قضیهی مریم» عنوان یکی از جلدهای این مجموعه است که به زندگی مریم میرزاخانی پرداخته است. مریم میرزاخانی نابغۀ دنیای ریاضیات بود. او هنوز سن زیادی نداشت که به عنوان پروفسور و استاد در دانشگاههای پرینستون و استنفورد تدریس میکرد. او وقتی کودک بود مدام خودش را در قالب قهرمانی مجسم میکرد که به کشورهای دور و نزدیک میرود و کارهایی شگفتانگیز میکند. وقتی کمی بزرگتر شد، دختری دبیرستانی بود که توانست دو بار مدال طلا در المپیاد جهانی ریاضیات به دست آورد. او دیگر عاشق ریاضی شده بود و در دانشگاه شریف ریاضیات محض را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد. اما این تازه آغاز راه و درخشش مریم بود. او ساعتها روی کاغذهای بزرگی که روی زمین پهن میکرد خم میشد و فرمول و معادله و نمودار میکشید و در آنها غرق میشد. شاید کمتر کسی بداند که تاریخ تولد مریم را در تقویم جهانی، روز زن در ریاضیات نامگذاری کردهاند، یعنی ۲۲ اردیبهشت مصادف با ۱۲ می. مریم با شور و عشق زندگی کرد، از هاروارد و آمریکا سر در آورد و فارغ التحصیل شد و جایزه پشت جایزه آورد و همه را با حل کردن معادلات سخت و پیچیده ریاضی شگفتزده کرد.
برای خواندن داستان زندگی مریم که پر از شیفتگی و شگفتی است، کتاب «قضیهی مریم» از مجموعۀ «زنان و مردانی که ایران را ساختهاند»، کتاب خوبی است. مهسا لزگی آن را به شکلی داستانی و جذاب روایت کرده است؛ روایت یک زندگی کوتاه اما عمیق و پرشور و تاثیرگذار.
کتاب زنان و مردانی که ایران امروز را ساخته اند