«یک اسب ته گاراژ» نام یکی از جلدهای مجموعۀ «زنان و مردانی که ایران را ساختهاند» است. این جلد از این مجموعه به زندگی اصغر قندچی پرداخته است.
مجموعۀ «زنان و مردانی که ایران را ساختهاند»، مجموعهای تصویری است که تاکنون ۶ جلد از آن به چاپ رسیده است و همچنان جلدهای دیگر آن در راه است. این مجموعه با زبانی ساده، به زندگی آدمهای مطرح و بزرگ ایرانی پرداخته است. هر جلد از این مجموعه را یکی از نویسندگان ادبیات کودک و نوجوان نوشته است. نویسندگان سعی کردهاند با روایتهای شیرین و زبانی شفاف و جذاب، بچهها را که مخاطبان اصلی این مجموعه هستند، با شخصیتهای بزرگ آشنا کنند.
اصغرقندچی، از نامهای بزرگی است که شاید برخی بزرگسالان هم او را نشناسند چه برسد به کودکان. قندچی پدر صنعت کامیونسازی در ایران است. او نوجوانی خود را با کار کردن در چند تعمیرگاه و گاراژ به تعمیر و سر هم کردن ماشینآلات گذرانده است. یکی از گاراژهایی که او در کودکی آنجا کار میکرد، به مستشاران آلمانی تعلق داشت و همانجا بود که قندچی توانست با زیر و بم صنعت خودرو سازی آشنا شود و این فنون را نزد تکنسینها و مهندسین آلمانی یاد بگیرد. او بعد از طی کردن مسیری ناهموار، توانست کارگاه کوچکی برای خود دست و پا کند و به شکل مستقل آنجا مشغول به کار شود. اصغر قندچی توانست با قطعات به جا مانده از ماشینهای سنگین در جنگ جهانی دوم، کامیونهای برند «ماک» را که خراب میشد، بازسازی و تعمیر کند؛ و بالاخره موفق شد در سال ۱۳۴۰ صنعت کامیونسازی را در ایران راهاندازی کند.
جعفرتوزندهجانی، نویسنده نامآشنای حوزه ادبیات کودک و نوجوان، در مجموعه «زنان و مردانی که ایران را ساختهاند» دست روی زندگی نامه اصغر قندچی گذاشته است و توانسته با زبانی ساده و انتخاب راوی اول شخص، این شخصیت را به بچهها بشناساند. توزندهجانی در این کتاب از زبان اصغر قندچی، داستان زندگیاش را بازگو کرده است. او موفق شده است چشماندازی روشن از زندگی این مرد بزرگ که سهم و نقشی مهم و اساسی در سازندگی ایران داشته است، پیش چشم مخاطب کودک، باز کند.
کتاب زنان و مردانی که ایران را ساخته اند