1. خانه
  2. /
  3. کتاب کارها و روزها

کتاب کارها و روزها

نویسنده: میشل ویناور
5 از 2 رأی

کتاب کارها و روزها

The Works and Days
انتشارات: رایبد
٪15
80000
68000
معرفی کتاب کارها و روزها

اگر با نمایشنامه خواندن خو گرفته یا دست‌کم چند نمایشنامه‌ی کلاسیک را سرسری هم خوانده باشیم، متن نمایشی را نمی‌توانیم بدون توضیح صحنه از آغاز تا میانه و پایان تصور کنیم؛ گویی متن نمایشی بدون توضیحات معمول و شرح با جزئیات مکان، زمان و حالات شخصیت‌ها، متن نمایشی نیست! میشل ویناور در بسیاری از کارهایش و به‌خاصه «کارها و روزها»، همه‌ی آن تصورات پیشینی را به‌هم ریخته و اثری ورای پیش‌فرض‌های ذهنی ما از نمایشنامه، خلق کرده‌است.
نمایشنامه‌ی «کارها و روزها» فقط پنج شخصیت(زن و مرد) با پنج نام دارد و تنها چیزی که از مکان وقوع نمایش – آن‌هم در میان دیالوگ‌ها – می‌دانیم، این است که آن‌ها در دفتر کاری با چند میز و تلفن و ملزومات اداری مشغولند! باقی ماجرا، هرچه هست و نیست، 9 صحنه‌ی پی‌درپی است از روزهای کاری این پنج نفر و دیگرانی که حضور ندارند اما نام‌هایشان به گوش‌مان می‌رسد؛ شرکتی تولیدی – خدماتی به نام «کاسن» رو به زوال است و خیلی چیزها درحال تغییر است؛ هرکسی بتواند خودش را با تغییرات وفق دهد یا در مسیر میزها، آسانسورها و تخت‌خواب‌ها، درست عمل کند، برنده‌ی ماجرا خواهد بود: «وقتی آدم نیاز داره کار کنه خب یک جوری می رسونه که نیاز داره کار کنه»!
کارها و روزها، نه یک ماجراجویی فرمی، بلکه حضور در دل کنایه‌ها و استعاره‌های زندگی‌ روزمره‌ی انسانی‌ست که کار می‌کند و کارکردن، جبر او برای گذران زندگی‌ست؛ زن‌ها و مردها، اندکی از حقیقت خودشان و دیگری را می‌دانند، اما همان اندکی را نیز نمی‌توانند بدون پوشاندن در لایه‌هایی از نیش و کنایه بیان کنند و به‌همین خاطر از حقیقی‌ترین احساسات تا دروغین‌ترین حالت‌هایشان هم در هاله‌ای از ابهام پنهان است؛ ویناور در کارها و روزها، بخش بزرگی از حقیقت کار در جهان ما را بر بستر متنی فرّار، شوخ‌وشنگ و تند‌وتیز، هویدا کرده‌است و ازهمین‌رو، هرجا و همیشه، می‌شود نمایشنامه‌ی او را خواند و اجرایش کرد.
درباره میشل ویناور
درباره میشل ویناور
میشل ویناور(1927 - 2022)فرزند یک خانوادۀ کلیمی-روسی‌ست که به فرانسه مهاجرت کرده‌بودند. او پس از پیشروی نازی‌ها در اروپا با خانواده‌اش به امریکا مهاجرت می‌کند اما در سال 1947 به فرانسه بازمی‌گردد و طبع خود را در شعر، متن ادبی و رمان می‌آزماید و سپس روی تئاتر و نمایشنامه‌نویسی متمرکز می‌شود. تئاتر و ادبیات نمایشی فرانسه در این دوران متأثر از نویسندگانی چون بکت و یونسکو یا برشت، سارتر و کامو بود اما ویناور خود را به این جریان‌ها نزدیک نمی‌یابد. او سادگی آثارش را در پیچیدگی فرم‌های نوین می‌آمیزد و از این راه به چندصدایی در متن دست می‌یابد که با تئوری‌های باختین در ادبیات هم‌راستاست. او علامت‌های نگارشی را از متن حذف می‌کند و چینشی را برای نوشتن متن و دیالوگ‌ها برمی‌گزیند که متن نمایشنامه را به سن اجرای آن نزدیک می‌کند؛ با این تفاوت که این بار نخستین کارگردان و بازیگر همان خوانندۀ اثر است. از همین روست که او باور دارد اولین مکان اجرای یک تئاتر، صفحه کاغذ است و کافی‌ست اثر او چاپ و خوانده شود تا موجودیت یابد.
آثار او مهم‌ترین موضوع‌های زندگی مدرن را در بر دارد. رابطه‌های انسانی را در زیست‌جهان خصوصی و عمومی می‌کاود و آن را با یکدیگر درمی‌آمیزد؛ چنان‌که فاصلۀ بین آن دو از بین می‌رود و مناسبات اجتماعی حاکم بر هر دو یکجا عیان و علنی می‌شود.

قسمت هایی از کتاب کارها و روزها

ژدوار: شما یک قرارداد موقت دارین اینجا خانم کوچولو که داره منقضی می شه. ایوت: دهم ژانویه البته اگه شما بذارین منقضی بشه من نیاز دارم کار کنم. ژدوار: وقتی آدم نیاز داره کار کنه خب یک جوری می رسونه که نیاز داره کار کنه. ایوت: من سرپرست خونواده م مامانم حقوق خوبی داشت ولی بهتون که گفتم اون مرده. ژدوار: آره بهم گفتی که مرده این هم هیچ فکر بدی نیست که وقتی آدم نیاز داره کار کنه هر کاری لازم باشه بکنه تا بقیه هم بخوان نگه ش دارن.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب کارها و روزها" ثبت می‌کند