1. خانه
  2. /
  3. کتاب یادگیری از تجربه

کتاب یادگیری از تجربه

نویسنده: ویلفرد بیون
2.75 از 2 رأی

کتاب یادگیری از تجربه

Learning From Experience
انتشارات: لوگوس
ناموجود
190000
معرفی کتاب یادگیری از تجربه
کتاب «یادگیری از تجربه» نوشته‌ی ویلفرد بیون، یکی از آثار شاخص و تأثیرگذار در حوزه‌ی روانکاوی گروهی محسوب می‌شود که افکار و نظریات نوآورانه بیون را در زمینه‌ی گروه‌درمانی و فرآیندهای یادگیری گروهی ارائه می‌کند.
بیون با تکیه‌بر تجربیات خود در کار با گروه‌های کوچک، دیدگاه‌های جدیدی را مطرح کرد که بسیاری از آنها هنوز هم مورد توجه و بحث قرار می‌گیرند. یکی از مهم‌ترین مفاهیمی که بیون در این کتاب پرداخته است، نظریه‌ی او درباره‌ی فکر کردن و چگونگی یادگیری این توانایی است. به باور بیون، فکر کردن یک فرآیند روانی پیچیده است که افراد به‌طور ذاتی از آن برخوردار نیستند، بلکه باید آن را از دیگران، به‌ویژه مادران‌ کسب کنند. او معتقد است که فکر کردن یک عمل روانی است که از طریق تجربه و درگیری با محیط اطراف آموخته می‌شود.
بیون در این کتاب مفهوم «ظرف فکر» را معرفی می‌کند که اشاره به فضای روانی امن و حمایت‌کننده‌ای دارد که در آن افراد می‌توانند تجربیات خود را بازسازی و درک کنند. او نقش مهم رهبر گروه را در ایجاد این فضای امن برای اعضای گروه برجسته می‌کند. یکی دیگر از نظریات کلیدی بیون در این اثر، مفهوم وضعیت‌های روانی پایه‌ای است. او معتقد است که گروه‌ها می‌توانند در یکی از دو وضعیت روانی پایه‌ای قرار بگیرند: «وضعیت روانی پارانوئیدی-شیزوئیدی» یا «وضعیت روانی دپرسیو». در وضعیت پارانوئیدی-شیزوئیدی، گروه به‌دنبال یافتن یک قربانی یا هدف برای پرخاشگری و ترس‌های خود است، در‌حالی‌که در وضعیت دپرسیو، گروه با احساس گناه، غم و اندوه دست‌و‌پنجه نرم می‌کند. بیون معتقد بود که این وضعیت‌های روانی بر چگونگی واکنش گروه به تجربیات جدید و فرآیندهای یادگیری تأثیر می‌گذارند. علاوه‌بر این، بیون در این کتاب به مفاهیم دیگری نیز می‌پردازد، از جمله فکرهای بدون متفکر، شناخت ناهشیار و تفکر حسی-نمادین. او استدلال می‌کند که این فرآیندهای روانی ناهشیار نقش مهمی در تجربه‌ی گروهی و یادگیری ایفا می‌کنند.
در مجموع، «کتاب یادگیری از تجربه»، یک اثر پایه‌گذار در حوزه‌ی روانکاوی گروهی است که مفاهیم و نظریات جدیدی را معرفی کرد و بر اهمیت یادگیری از طریق تجربه و درگیری با محیط اطراف تأکید داشت. این کتاب منبع الهام بسیاری از نظریه‌پردازان و متخصصان روانکاوی گروهی بعدی بوده است و هنوز هم به‌عنوان یک متن کلاسیک و تأثیرگذار در این حوزه مورد مطالعه و بحث قرار می‌گیرد.
درباره ویلفرد بیون
درباره ویلفرد بیون
ویلفرد بیون در ۸ سپتامبر ۱۸۹۷ در بخش انگلیسی‌‌نشینی از هندوستان به دنیا آمد و در ۸ نوامبر ۱۹۷۹ در شهر آکسفورد در انگلستان از دنیا رفت. پس از جنگ، بین سال‌‌های ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۱، زمانی که در کالج کویینز در دانشگاه آکسفورد تاریخ می‌‌خواند، نوشته‌‌های فروید کنجکاوی‌اش را برانگیخت و از همین رو بود که برای پیگیری دل‌‌بستگی‌‌اش به روان‌‌شناسی از ۱۹۲۴ تا ۱۹۳۰ در بیمارستان کالج دانشگاهی لندن پزشکی خواند و توانست مدال طلای جراحی و مدال نقرۀ بیماری‌‌شناسی را از آن خود کند. در سال ۱۹۴۵ دورۀ روان‌‌کاوی خود را با ملانی کلاین آغاز کرد و در ۱۹۵۰ عضو انجمن روان‌‌کاوی بریتانیا شد. در یک دهۀ پایانی زندگی‌‌اش فعالیت‌‌های آموزشی بسیار زیادی را در امریکای لاتین انجام داد. در سال ۱۹۷۸ عضو افتخاری انجمن روان‌‌کاوی لس‌آنجلس و در ۱۹۷۹ عضو افتخاری بنیاد رایس شد.
سهم‌‌گذاری‌‌های اصلی بیون در روان‌‌کاوی به تکنیک‌‌های روان‌‌کاوی و حوزۀ شناخت‌‌شناسی مربوط می‌‌شوند که در آنها به‌‌ویژه به فرایند تفکر می‌‌پردازد. این موضوع آخر را بیون از دیدگاه‌‌های گوناگون پی گرفت: در گروه؛ در بیماران روان‌‌پریش، اسکیزوفرنیک، یا مرزی؛ و در فرد متفکر، «نابغه» یا غیر، که باید با فشار حمله‌‌ها رویارو شود، حمله‌‌هایی از درون و بیرون، به سبب دشمنی دوگانه هم با فرایند تفکر و هم فکرهای برآمده از آن. برخی از مفاهیم اساسی پروردۀ بیون «خیال‌‌اندیشی بر اساس توجه آزادانه،» «آلفا‑کارکرد» که خود بیون احساس می‌‌کرد می‌‌توان آن را جایگزین نظریۀ فروید در باب فرایندهای اولیه و ثانویه کرد، آلفا‑ و بتا‑عنصرها، دربرگیرنده و دربرگرفته [یا ظرف و مظروف]، و «چشم‌‌انداز واگشته» بودند. نوشته‌‌های او را بسیاری اندیشه‌‌برانگیز و دشواریاب دانسته‌‌اند. در گسترۀ روان‌‌کاوی، با اینکه اندیشه‌‌های او ریشه‌‌های ژرفی در نظریات فروید و کلاین داشت، ایده‌‌ها و نظریه‌‌های نوآورانه‌‌اش جنجال‌‌های بسیار به بار آورد و تا پیش از دهۀ ۱۹۷۰ کمتر با پذیرش و موافقت روبه‌‌رو شد. پس از جنگ، بین سال‌‌های ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۱، زمانی که در کالج کویینز در دانشگاه آکسفورد تاریخ می‌‌خواند، نوشته‌‌های فروید کنجکاوی‌اش را برانگیخت و از همین رو بود که برای پیگیری دل‌‌بستگی‌‌اش به روان‌‌شناسی از ۱۹۲۴ تا ۱۹۳۰ در بیمارستان کالج دانشگاهی لندن پزشکی خواند و توانست مدال طلای جراحی و مدال نقرۀ بیماری‌‌شناسی را از آن خود کند. در سال ۱۹۴۵ دورۀ روان‌‌کاوی خود را با ملانی کلاین آغاز کرد و در ۱۹۵۰ عضو انجمن روان‌‌کاوی بریتانیا شد. در یک دهۀ پایانی زندگی‌‌اش فعالیت‌‌های آموزشی بسیار زیادی را در امریکای لاتین انجام داد. در سال ۱۹۷۸ عضو افتخاری انجمن روان‌‌کاوی لس‌آنجلس و در ۱۹۷۹ عضو افتخاری بنیاد رایس شد.
قسمت هایی از کتاب یادگیری از تجربه

«از آن رو که مسائل پیش آورده در این کتاب جایگاهی بنیادی در زمینۀ یادگیری دارند، از دیرباز انگیزۀ پژوهش و بحث بوده اند. در کار روانکاوی، به ویژه با بیمارانی که نشانه هایی از بابسامانی های فکری دارند، چنانکه پیداست روانکاوی بیش از آنکه راهکاری فراپش نهاده باشد خود جنبه ای بر این مسائل افزده است. این کتاب به تجربه های عاطفی ای می پردازد که یک راست هم در ارتباط با نظریه های دانش اند و هم رونکاوی بالینی، و آن هم در کاربردی ترین شکل ممکن.»

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب یادگیری از تجربه" ثبت می‌کند