نویسندهی کتاب نامهای الهی و الهیات سری، دیونوسیوس آٰریوپاگی است. او که یکی از یاران و شاگردان پولس رسول، مبلغ مسیحیت بوده است. آٰریوپاگی در این مقالات به خلاصهترین شکل ممکن نشان میدهد که چگونه خدا هم «اعلامشده» است و «ناشناخته». خداوند از طرف در همه چیز آشکار و هویداست اما درک و شناخت او بر مخلوقات ممکن نیست. این کتاب به کسانی که علاقهمند به حوزهی ادیان، تاریخ ادیان و الهیات هستند، پیشنهاد میشود.
رسالات دیونوسیوس آریوپاگی از قرن ششم میلادی به بعد مورد توجه بسیاری از مسیحیان در بخش شرق یونانیزبان و رایج و محبوب شد. او منزلتی بلند و قابل احترام نزد الهیدانان مسیحی داشته است و یکی از قدیسان مسیحیت به شمار میآمده. این رسالات در قرن نهم به زبان لاتین ترجمه شد و تأثیری دوچندان بر مسیحیان گذاشت.
محتوای اصلی این رسالات معرفت خداوند و طرق مختلف دستیابی به معرفت است. طریق تشبیه یا تصدیق و طریق نفی و تنزیه دو طریقی هستند که دیونوسیوس در این دو رساله به پرداخته است و در طریق تصدیق در رسالهی نامهای الهی، معنای نامهایی را توضیح داده و تبیین کرده که در کتاب مقدس به خداوند نسبت داده شده است.
در کتاب نامهای الهی و الهیات سری در بخش اول، متن رسالات نامهای الهی آریوپاگی آمده است که سیزده فصل دارد و در آن به مباحثی پیرامون چیستی وحدت و تمایز الهی، چیستی قدرت نیایش، دربارهی حکمت و عقل و فهم و... در مسیحیت از نگاه دیونوسیوس آریوپاگی پرداخته شده است. در بخش دیگر رسالات آریوپاگی دربارهی الهیات سری آورده شده است. این بخش نیز پنج فصل دارد که دیونوسیوس آریوپاگی به سوالاتی از قبیل: تاریکی الهی چیست؟ پاسخ داده. در بخش آخر کتاب نیز تفسیری از دو بخش قبلی ارائه شده است.
کتاب نامهای الهی و الهیات سری از یک سو برای شناخت ماهیت مسیحت در طول تاریخ کتاب مفیدی به حساب میآید. از سویی دیگر میتواند برای مطالعات اسلامی راهگشا باشد.
کتاب نام های الهی و الهیات سری