«خاطره دو دوشنبه» کتابی نوشته آرتور میلر، نویسنده آمریکایی است. این اثر در دسته ادبیات نمایشی قرار میگیرد. «خاطره دو دوشنبه» شامل سه نمایشنامه تک پردهای است. یکی از نمایشنامههای این اثر «خاطره دو دوشنبه» نام دارد که میلر نوشتن آن را در سال 1952 آغاز کرد و در سال 1955 به پایان رساند و در همان سال هم روی صحنه تئاتر برای نخستین بار اجرا شد. این نمایشنامه که براساس تجربیات شخصی میلر شکل گرفته به زندگی گروهی از کارگران میپردازد که امیدی به آینده و تغییر وضعیت شغلی و مالی خود ندارند. ماجرا در انبار کارخانه تولید قطعات خودرو در شهر بروکلین میگذرد. رخدادهای این نمایشنامه در سال 1930 و زمان رکود بزرگ آمریکا اتفاق میافتند که ایالات متحده با بیکاری 25 درصد از مردم کشور روبهرو بود و فقر اقتصادی گریبان بسیاری را گرفته بود. این نمایشنامه بیشتر بر روی شخصیت تمرکز دارد تا طرح داستان و رویاهای مرد جوانی را روایت میکند که آرزوی ادامه تحصیل در دانشگاه را دارد. شخصیتهای دیگر نمایشنامه «خاطره دو دوشنبه» سه مرد جوان هستند که به الکل اعتیاد شدید دارند.
این نمایشنامه که زندگی در هم شکسته مردم آمریکا را در سالهای ابتدایی قرن بیستم زیر بار فقر شدید اقتصادی روایت میکند پس از اجراهای مختلف روی صحنه تئاتر برای اقتباسی تلویزیونی انتخاب شد و میلر آن را برای در سال 1971 تبدیل به فیلمنامهای تلویزیونی به کارگردانی پل بوگارت کرد.
«چیزی یادم نمیآد» نمایشنامه دیگری است که در این کتاب به چاپ رسیده است. این نمایشنامه درباره زن و مردی سالخورده است که در همسایگی هم زندگی میکنند. آنها سالهاست که با هم دوست هستند و در گفتوگویی تک پردهای از حسرت خود نسبت به روزهای خوش گذشته سخن میگویند. آنها از دوستی، مرگ و از دست دادن عزیزانشان حرف میزنند.
«کلارا» نمایشنامه دیگری است که در «خاطرات دو دوشنبه» منتشر شده است. این اثر داستان مردی را روایت میکند که دختر خود را از دست داده است. دختر او به قتل رسیده و مرد هنگام مرور خاطراتش از دوران جنگ جزییات تکاندهندۀ مرگ دخترش را برملا میکند.
موضوعی که این سه نمایشنامه را به هم پیوند می دهد جستجویی است که میلر در حافظه و فراموشی خودخواسته و یادآوری خاطرات انجام داده است.
کتاب خاطره دو دوشنبه