1. خانه
  2. /
  3. کتاب وزن شعر فارسی

کتاب وزن شعر فارسی

4.5 از 1 رأی

کتاب وزن شعر فارسی

درس نامه
Iranian Poem
انتشارات: نیلوفر
٪15
245000
208250
معرفی کتاب وزن شعر فارسی
کتاب وزن شعر فارسی به کوشش امید طبیب‌زاده و براساس دست‌نوشته‌های ابوالحسن نجفی منتشر شده است. این کتاب240 صفحه دارد و اولین بار در سال 1395 به چاپ رسید. کمتر کسی اندازه‌ی ابوالحسن نجفی در راستای پیشبرد ادبیات فارسی تلاش کرده است. او آثار باارزشی در حوزه‌ی ویرایش، زبان‌شناسی و وزن شعر فارسی تألیف کرده که از منابع مهم این حوزه‌ها به شمار می‌روند. از مهم‌ترین فعالیت‌های او می‌توان به تدریس وزن شعر فارسی در مرکز نشر دانشگاهی و صداوسیما اشاره کرد. کلاس‌های او در این زمینه از کامل‌ترین و جامع‌ترین کلاس‌ها بودند. نجفی در اواخر عمرش قصد داشت کتابی جامع و کامل درباره‌ی وزن شعر فارسی بنویسد که بیماری و کسالت مانع آن شد. او تقریبا یک سال پیش از مرگش دست‌نوشته‌هایی را که از آن‌ها برای تدریس استفاده می‌کرد، به شاگردش امید طبیب‌زاده داد.

امید طبیب‌زاده از زبان‌شناسان نام‌آشنای معاصر است. او پیش از آن‌که کلاس‌های وزن شعر فارسی نجفی به طور رسمی شروع شود، پیش او آموزش می‌دید. طبیب‌زاده حتی رساله‌ی دکتری خود را با موضوع وزن شعر فارسی نوشت؛ ازاین‌رو مناسب‌ترین فرد برای تألیف این مجموعه بود. طبیب‌زاده نیمی از کتاب وزن شعر فارسی را یک ماه پیش از فوت نجفی به او نشان داد. نجفی به او پیشنهادات و نظراتی درباره‌ی نحوه‌ی ارائه‌ی مطالب، عنوان و مشخصات روی جلد داد و طبیب‌زاده عین آن‌ها را به کار برد. در نهایت تصمیم گرفتند که این دست‌نوشته‌ها را به دو کتاب تبدیل کنند. کتاب اول «وزن شعر فارسی» است که به‌نوعی مقدمه‌ای برای کتاب دوم، «طبقه‌بندی وزن‌های شعر فارسی» محسوب می‌شود. این کتاب در ده درس به صورت درس‌نامه، وزن شعر فارسی را به‌تفصیل توضیح می‌دهد.
درباره ابوالحسن نجفی
درباره ابوالحسن نجفی

ابوالحسن نجفی، زبان شناس، مترجم، ویراستار بزرگ کشور و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، در سال ۱۳۰۸ در خانواده‌‌ای مذهبی و سنتی متولد شد. او تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در اصفهان گذراند و در رشته ادبیات فارغ التحصیل شد. در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران زیر نظر استادانی چون پرویز ناتل خانلری، فاطمه سیاح و موسی بروخیم به تحصیل در رشته زبان فرانسه پرداخت. سپس در رشته زبان شناسی در سوربن زیر نظر آندره مارتینه به ادامه تحصیل مشغول شد.

او ابتدا به عنوان دبیر در اصفهان مشغول به کار شد. سپس در گروه ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان به تدریس پرداخت و تا سال ۱۳۴۹ در آنجا بود. در همان سال به تهران آمد و همکاری خود را با موسسه فرانکلین آغاز کرد. همزمان به عنوان استاد مدعو در گروه زبان شناسی دانشگاه تهران نیز مشغول شد. او همچنین مدتی در دانشگاه آزاد (پیش از انقلاب)، مرکز نشر دانشگاهی و گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبایی نیز همکاری داشت. در مرکز نشر دانشگاهی به تدریس «وزن شعر فارسی»، «مبانی زبان شناسی و کاربرد آن در زبان فارسی» و «امکانات زبان فارسی در ترجمه» مشغول بود.

ابوالحسن نجفی (زادهٔ ۱۳۰۸ در نجف)، زبان شناس و مترجم ایرانی است. او عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی است و دبیری مجله ادبیات تطبیقی را بر عهده دارد. عمده فعالیت های ادبی و علمی او در حوزه ترجمه متون ادبی، ویرایش، زبان شناسی و وزن شعر فارسی است. او یکی از دقیق ترین دایره ها برای طبقه بندی وزن شعر فارسی را تدوین کرده که به دایره نجفی معروف است.برخی از آثار تألیفی او عبارتند از: غلط ننویسیم، مبانی زبان شناسی و کاربرد آن در زبان فارسی، فرهنگ فارسی عامیانه، وزن شعر فارسی و... مترجم بیش از ۱۵جلد کتاب ادبی و هنری، برخی از آنها عبارتند از: شیطان و خدا (ژان پل سارتر)، گوشه نشینان آلتونا (ژان پل سارتر)، شنبه و یکشنبه در کنار دریا (روبرمرل)، کالیگولا (آلبرکامو)، عیش و نیستی (تیری مونیه)، شازده کوچولو (اگزوپری)، خانواده تیبو (روژه مارتن دوگار)، نژاد و تاریخ (لکودلوی استروس)، ضدخاطرات (آندره مالرو) و.
قسمت هایی از کتاب وزن شعر فارسی

برای پاسخ دادن به این سوال که قاعده اصلی تقطیع شعر عروضی فارسی چیست، پیش از هر چیز باید بدانیم که اساسا وزن چیست و چه انواع دارد و واحدهای تشکیل دهنده آن کدام است. پس از تعریف قاعده اصلی تقطیع، می توانیم موارد گوناگون عدول از آن قاعده اصلی را نیز روشن کنیم.

تعریف وزن و انواع آن وزن ادراک تناسبی است که از تکرار مقادیر متساوی و منفصل حاصل می شود. در هر زبانی این مقادیر متساوی و منفصل با برخی از خصوصیت های صوتی همچون شدت، ارتفاع یا زیروبمی، کمیت" یا امتداد و مانند آن پدید می آید. وزن شعر فارسی مبتنی بر کمیت هجاهاست، یعنی در شعر عروضی فارسی، باید تعداد و نوع کمیتهای دو مصراع مساوی باشد و نه لزوما تعداد هجاهای آنها. بنابراین نخستین و مهم ترین اقدام برای مطالعه وزن شعر فارسی عبارت است از تعیین کمیت هجاها و شمارش آنها به منظور تقطیع.

هجا که همه از دبستان با آن آشناییم عبارت است از یک مصوت به اضافه یک یا چند صامت. به عبارت دیگر تعداد هجاهای هر کلمه یا جمله مساوی است با تعداد مصوت های آن. مثلا کلمه «مدرسه» سه مصوت و سه هجا دارد: مدرسه؛ یا کلمه «شباهنگام» چهار مصوت و چهار هجا دارد: ش با هنگام؛ یا جمله «او با مادرش به تهران رفت» به مصوت و نه هجا دارد: او با ما د رش به تهران رفت. کمیت هر هجا در شعر فارسی، از روی کمیت مصوت ها و نیز تعداد صامت های آن تعیین می شود. یعنی برای شناسایی کمیت هجاها، ابتدا باید کمیت مصوت ها را مشخص کنیم. در زبان فارسی شش مصوت و بیست وسه صامت وجود دارد.

مقالات مرتبط با کتاب وزن شعر فارسی
مسابقه ادبی ایران کتاب (اولین دوره)
مسابقه ادبی ایران کتاب (اولین دوره)
ادامه مقاله
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها
آشنایی با انواع سبک های نگارش و شیوه استفاده از آن ها

در این مطلب به چهار نوع اصلی در سبک های نگارش می پردازیم و همچنین، شیوه ی استفاده از آن ها را مرور می کنیم.

شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی
شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی

«شازده کوچولو»، این شاهکار ادبی پر از درس هایی است که کودکان را برای ورود به دنیای بزرگترها آماده می کند.

نظر کاربران در مورد "کتاب وزن شعر فارسی"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

شادروان ابوالحسن نجفی برای عروض علمی تلاش فراوانی کرد و ما امروز هر چی که بلدیم بخاطر زحمات بی‌مانند این بزرگ‌مرد است

1403/07/09 | توسطمحمد برجاس
1
|

تصویر بارگذاری‌شده مربوط به کتابی دیگر است؛ لطفاً اصلاح فرمایید.

1401/05/12 | توسطمحسن فصاحت
0
|
پاسخ ها

سلام و وقت به خیر. متشکریم از تذکر شما. اصلاح شد.

1401/05/13|توسطمدیر سایت
1

لطفا بیاریدش

1399/10/22 | توسطعلی اکبر مستعان
0
|