کتاب درباره طبیعت و زبان

On nature and language
کد کتاب : 17183
مترجم :
شابک : 978-9648175981
قطع : رقعی
تعداد صفحه : 312
سال انتشار شمسی : 1398
سال انتشار میلادی : 2002
نوع جلد : شومیز
سری چاپ : 3
زودترین زمان ارسال : ---

معرفی کتاب درباره طبیعت و زبان اثر نوام چامسکی

این اثر، به مخاطب شرح می دهد که چگونه آواهای بی ساختار پیرامون ما، از طریق معماری ذهن، ساختار زبان را شکل می دهند. کتاب ؛ درباره طبیعت و زبان? یکی از آثار متاخر «نوآم چامسکی است» که سال 2002 منتشر شد و سه سخنرانی وی که در ایتالیا ایراد شدند را دربر می گیرد. فصل نخست این کتاب، مقدمه ای است بر نظریة زبانی و مروری بر سرگذشت رشتة زبان شناسی. این پیش درآمد برای فهم بعضی از مسائل نظری مطرح شده در فصول بعد ضروری است. فصل دوم به یک رویداد خاص می پردازد. سخنرانی چامسکی در سیه¬نا مصادف بود با بیستمین سالگرد دیدار او از «اسکولا نورمال سوپریور» در پیزا که رویکرد اصول و پارامترها را معرفی نمود. فصل دوم، تحت عنوان «چشم انداز هایی در زبان و ذهن» سرنخ ایده های محوری زبان شناسی امروزی و علوم شناختی نوین را در اندیشه های کلاسیک می جوید و نکته ها و نمونه هایی آموزنده و عبرت آمیز را که به کار پژوهش های آتی می آید شرح می دهد. فصل سوم بر رابطة پژوهش زبانی با مطالعات مغز و اعصاب تمرکز دارد؛ و خصوصا به افق های وحدت و یکپارچگی آتی «مدل های محاسباتی و انتزاعی علوم شناختی» با «کاوش های زیرلایه های فیزیکی زبان و شناخت در مغز» نظر می کند. نسخة مقدماتی این متن را چامسکی در سخنرانی افتتاحیة گردهمایی علوم شناختی اروپا قرائت کرده بود فصل های دوم و سوم این کتاب می تواند مورد توجه پژوهندگان در علوم طبیعی، به ویژه در رشته های شیمی، فیزیک، زیست شناسی و مغز و اعصاب قرارگیرد. به همین میزان، علاقه مندان به فلسفة ذهن و زبان، ادبیات، و روان شناسی می توانند از مطالب این فصول منتفع شوند. در فصل چهارم، گفت وگویی مفصل و پرچالش میان چامسکی، و بلتی و ریتزی "ویراستاران مجموعه- در می گیرد. مطالب مطرح شده در این فصل بسیار متنوع است، چنانکه از مسائل عمومی زبان شناختی، گذشته، حال و آیندة زبان شناسی، ریزه کاری های نظریه پردازی، تکامل، تاریخ علوم، و خیلی چیز های دیگر سخن به میان می آید، ولی محور بحث، برنامة کمینه گرا است. پرسش وپاسخ ها در این دیدار، گاه عمومی می شود، و گاه به موضوعات فنی و تخصصی روی می آورد. فصل پنجم نیز از حیث تاریخی و اجتماعی سندی گیرا محسوب می شود و برای همگان، فارغ از میزان تحصیلات، یا رشته و فن، قابل استفاده است. چامسکی در سخنرانی «آخوند مسلکی سکولارها و مخاطرات دموکراسی» از دیگر کانون علاقه و تلاشش، یعنی «مسئولیت رسانه ها و روشنفکران در جامعة مدرن» سخن می گوید.

کتاب درباره طبیعت و زبان

نوام چامسکی
نوام چامسکی، زاده ی 7 دسامبر 1928، زبان شناس، فیلسوف آنارشیست و نظریه پرداز آمریکایی است. چامسکی در فیلادلفیا به دنیا آمد. او در دسامبر سال 1949 با کارول چامسکی که خود استاد دانشگاه هاروارد بود، ازدواج کرد. چامسکی در دوران کارشناسی، سخت تحت تأثیر زلیگ هریس، استاد زبان شناسی دانشگاه پنسیلوانیا، قرار گرفت. گرایش چامسکی به دیدگاه های سیاسی هریس، انگیزه ای شد تا او رشته ی زبان شناسی را برای ادامه ی تحصیلات خود انتخاب کند. چامسکی از سال 1955 در موسسه ی تکنولوژی ماساچوست به عنوان استاد زبان شناسی م...
قسمت هایی از کتاب درباره طبیعت و زبان (لذت متن)
پروژه نگهداری جامعه در بی خبری، انفعال و فرمانبرداری، سابقه ای طولانی در تاریخ دارد ولی همواره صورت هایی نو پیدا می کند. این حکم به ویژه در دورانی صادق است که مردم به تجربه ای از آزادی نایل آمده و کسی قادر نباشد که به سادگی، و با اعمال تهدید و خشونت، آن ها را به فرمانبرداری وادارد. انگلستان و ایالات متحده برجسته ترین نمونه ها در قرن گذشته بوده اند. در خلال جنگ جهانی اول، این دو دموکراسی پیشرو، آژانس های تبلیغاتی دولتی ای پدیدآوردند که بسیار موثر عمل می کرد. هدف وزارت اطلاع رسانی بریتانیا «کنترل اندیشۀ جهانیان» عنوان شد؛ به ویژه اندیشۀ روشنفکران امریکایی مورد هدف بود تا با استفادۀ ابزاری از آنها -که انتظار منطقی ای نیز بود- امریکا را درگیر جنگ جهانی کنند. برای رسیدن به این منظور، رئیس جمهور وودراویلسون، دستور تأسیس نخستین آژانس تبلیغاتی حکومتی را صادر کرد؛ نام این آژانس، کمیتۀ اطلاع رسانی عمومی بود که البته باید آن را «اطلاع نرسانی عمومی» نام داد. چند تن از برجسته ترین روشنفکران هدایت این سازمان را برعهده داشتند تا جامعه ای دچار مالیخولیای تعصب وطنی بدل کنند و اشتیاق جنگ با «تاتارهای» وحشی را در دل آن بیاندازند. این تلاش ها موفقیت شگفت آوری داشت و شامل دروغ بافی های فضاحت باری می شد که تا زمانی طولانی پس از تاریخ مصرفش بر جامعه عرضه می شد، و غالبا حتی پس از برملاشدن، باز هم در جامعه باقی ماند.

لازم است که ایالات متحده ملزومات اصلی معاهدۀ منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) را نادیده بگیرد، چرا که امحای تسلیحات هسته ای براساس این معاهده، مرهون همکاری صادقانۀ کشورهاست؛ و امریکا باید هر نوع مصوبه که حملۀ نخست را منع می کند، قاطعانه رد کرد. توسل ایالات متحده به سلاح هسته ای ممکن است در واکنش به چیزی که این کشور دوست ندارد صورت بگیرد یا «پیشگیرانه» باشد. گزینۀ حملۀ نخست یعنی اینکه، علاوه بر خیلی چیزهای دیگر، بتوان برخلاف عرف بین الملل، به کشورهای غیر هسته ای امضاکنندۀ ان. پی. تی حملۀ هسته ای کرد.