1. خانه
  2. /
  3. کتاب معماری زبان

کتاب معماری زبان

نویسنده: نوام چامسکی
3.8 از 1 رأی

کتاب معماری زبان

The architecture of language
ناموجود
16000
معرفی کتاب معماری زبان
نوآم چامسکی یکی از خلاق ترین و پرکار ترین نویسندگان در زمینه زبان و ذهن است. چامسکی علاوه بر زبان شناسی یک فعال سیاسی اجتماعی مستقل است و خود را یک آنارشیست آزادی خواه می خواند. او افزون بر نگارش کتب و مقالات بی شمار، همواره، در حلقه ها و جمع های گوناگون حاضر شده و خطابه ها و سخنرانی های فراوانی ایراد کرده است.

وی از موضوعات مورد علاقه اش با همگان سخن می گوید، و همین سخنرانی ها، محتوای چندین کتاب او را فراهم آورده است. نظریه انقلابی او در چارچوب کتاب های «ساختارهای نحوی» و «جنبه های نظریه نحو»، زبان شناسی را از بنیان دگرگون کرد. هسته نظریه پردازی زبانی نوآم چامسکی عبارت است از اینکه بشر به واسطه موهبت ذاتی و فطری خود یا به عبارتی نوتر به واسطه برنامه ای ژنتیکی و زیستی صاحب استعداد زبانی شده است.

شاید «معماری زبان» را بتوان در زمره اندک آثاری دانست که در آن نوآم چامسکی با زبانی ساده، با غیره زبان شناسان درباره مسائل فنی زبان به گفت و گو می نشیند.

کتاب حاضر شامل سخنرانی نوآم چامسکی در دانشگاه دهلی است. او در ژانویه ۱۹۹۶ به دعوت دانشگاه دهلی در آن دانشگاه حضور یافت تا در جمع دانشجویان و اساتید سخنرانی کند. سلسله سخنرانی های چند روزه غالبا پیرامون اندیشه های سیاسی وی بود، اما تنها یک روز از این برنامه به مسئله زبان اختصاص داشت و در همین روز بود که محتوای کتاب حاضر شکل گرفت. ریشه های فلسفی مطالعه زبان، مروری بر تاریخ زبان شناسی نوین، شرح آخرین نگرش های غالب در این رشته، تعاملات میان رشته ای و ارتباط زبان شناسی با سایر حوزه های فکری، نقد و چالش وضع کنونی دانش بشری از جمله عناوینی هستند که درباره آن ها بحث و تبادل نظر صورت می گیرد. همچنین گردآورندگان اثر، شرح و حواشی مختصری نیز در قالب پی نوشت بر آن افزوده اند که شامل ارجاع های متنوع و پرشمار به آثار برجسته زبان شناسی نظری است.
درباره نوام چامسکی
درباره نوام چامسکی

نوام چامسکی، زاده ی 7 دسامبر 1928، زبان شناس، فیلسوف آنارشیست و نظریه پرداز آمریکایی است. چامسکی در فیلادلفیا به دنیا آمد. او در دسامبر سال 1949 با کارول چامسکی که خود استاد دانشگاه هاروارد بود، ازدواج کرد. چامسکی در دوران کارشناسی، سخت تحت تأثیر زلیگ هریس، استاد زبان شناسی دانشگاه پنسیلوانیا، قرار گرفت. گرایش چامسکی به دیدگاه های سیاسی هریس، انگیزه ای شد تا او رشته ی زبان شناسی را برای ادامه ی تحصیلات خود انتخاب کند. چامسکی از سال 1955 در موسسه ی تکنولوژی ماساچوست به عنوان استاد زبان شناسی مشغول به تدریس شد و در سال 1976 در این موسسه به مقام استادی رسید. از چامسکی به عنوان پدر زبان شناسی مدرن یاد می شود.

نوام چامسکی به عنوان یک روشنفکر منتقد دولت‌های غربی به ویژه آمریکا شناخته شده است. او مخالف دخالت نظامی آمریکا در خاورمیانه و آغاز جنگ در این منطقه بوده است. او مشکل ترورسیم در خاورمیانه را ناشی از عملکرد آمریکا و اسرائیل می‌داند.
چامسکی همچنین به یکجانبه‌نگری رسانه‌های غربی در برخورد با مسایل اسراییل و فلسطین ایراد گرفته و معتقد است که در پس ظاهر بی‌طرفانه‌ی رسانه‌ها، فرض‌ها و اصول ایدئولوژیکی‌ نهفته ‌است که وقتی آنها را افشا می‌کنیم، فرو می‌ریزند.
جنبش تسخیر، تروریسم غرب، نظام‌‌های سلطه، آمریکای بزرگ و حقوق بشر، نظم‌های کهنه و نوین جهانی، طرحی برای آینده، چه کسی بر جهان حکومت می‌کند و امپراتوران و دزدان دریایی برخی از کتاب‌های او هستند.
قسمت هایی از کتاب معماری زبان

زبان چیزی جز تجلی خاصی از استعداد اولیه زبانی نیست. این ساده ترین تعریف از مفهوم زبان در پژوهش های نظری است که می توان به بیان روزمره ارائه کرد. ما زبان را ( انگلیسی، سواحیلی، هندی،...) وضعیت تثبیت شده خاصی از استعداد زبانی می دانیم و وقتی می گوییم کسی زبانی را می داند صرفا به این معنی است که توانایی زبانی او در یک وضعیت خاص قرار گرفته است. زبان در این مفهوم، دستگاهی است که فرمان هایی را به نظام های کنش ارسال می کند.

من همیشه احساس کرده ام که مهیج ترین جنبه های مطالعه زبان در همین قلمرو جای دارد. زبان، به عنوان یک نظام زیست شناختی، ویژگی های بسیار اسرار آمیز و غیر منتظره ای دارد. هر چه در این راه پیش تر می رویم، زبان را عجیب تر و رمز آلودتر می یابیم.

مقالات مرتبط با کتاب معماری زبان
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب معماری زبان" ثبت می‌کند