1. خانه
  2. /
  3. کتاب هوای تازه

کتاب هوای تازه

نویسنده: احمد شاملو
3.5 از 1 رأی

کتاب هوای تازه

Havaye Taze
انتشارات: نگاه
٪15
325000
276250
معرفی کتاب هوای تازه
"هوای تازه" کتابی است از شاعر ایرانی نامدار، "احمد شاملو" که با خلاقیت هایش در عرصه ی شعر و ادب، نام خود را در تاریخ ادبیات ایران جاودان کرد. او که جرقه ی انواع خلاقیت ها را در شعر، نثر و ترجمه ی آثار ادبی در دهه ی سی شمسی داشت، اسب چموش واژه را چنان به خدمت قلم درآورد که تا امروز نیز کاروان شعر نو و سپید، از پیشتازی اشعار وی در عرصه ی ادبیات، در شگفت است.
"هوای تازه" که نخستین بار در اواسط دهه ی سی، از "احمد شاملو" به چاپ رسید، همچون آیینه ای شفاف بود که اوضاع ادبی زمانه را در خود بازتاب می داد و هنوز هم مخاطب با نگاه کردن در این آیینه ی جادو، تاریخ زنده ای از شعر و شور می بیند که با قدرت شاعری "احمد شاملو" عجین شده است. "هوای تازه" که گلچینی از با شکوه ترین و تاثیرگذارترین اشعار "احمد شاملو" می باشد، آثاری را شامل شده که اوج هنری قلم وی را به تصویر می کشد. اشعار این مجموعه که به شکل نثرگونه از قلم او تراوش کرده اند، نمونه های درخشانی از شعر نوی شاملویی هستند و درون مایه ی این اشعار، اندیشه و طرز تفکر "احمد شاملو" را تا حد زیادی نمایان می کند.
همچون دیگر آثار به جا مانده از "احمد شاملو"، "هوای تازه" نیز یک اثر دلنشین و روح نواز است که با در برگرفتن طیف گسترده ای از موضوعات، به هیچ عنوان یک اثر یکنواخت و قابل پیش بینی به حساب نمی آید؛ هر قطعه حال و هوای مخصوص به خود را دارد و حرف تازه ای از اندیشه ای استوار را به میان می آورد که خواندنش ذهن را جلا می بخشد.
درباره احمد شاملو
درباره احمد شاملو
احمد شاملو (۲۱ آذر ۱۳۰۴–۲ مرداد ۱۳۷۹) متخلص به الف. بامداد یا الف. صبح، شاعر، نویسنده، روزنامه نگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگ نویس و از دبیران کانون نویسندگان ایران پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود. شاملو تحصیلات کلاسیک نامرتبی داشت؛ زیرا پدرش افسر ارتش بود و پیوسته از این شهر به آن شهر اعزام می شد و از همین روی، خانواده اش هرگز نتوانستند برای مدتی طولانی جایی ماندگار شوند. . شاملو علاوه بر شعر، فعالیت هایی مطبوعاتی، پژوهشی و ترجمه هایی شناخته شده دارد. مجموعهٔ کتاب کوچه او بزرگ ترین اثر پژوهشی در باب فرهنگ عامه مردم ایران می باشد. آثار وی به زبان های: سوئدی، انگلیسی، ژاپنی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی، روسی، ارمنی، هلندی، رومانیایی، فنلاندی، کردی و ترکی∗ ترجمه شده اند. شاملو از سال ۱۳۳۱ به مدت دو سال، مشاور فرهنگی سفارت مجارستان بود. شاملو در سال ۱۳۲۶ در سن بیست و دو سالگی با اشرف الملوک اسلامیه ازدواج کرد. هر چهار فرزند او، سیاوش، سامان، سیروس و ساقی حاصل این ازدواج هستند. این ازدواج به جدایی می انجامد و شاملو پس از یک دهه در سال ۱۳۳۶ با طوسی حائری ازدواج می کند. دومین ازدواج شاملو، همچون نخستین ازدواج، مدت زیادی دوام نمی آورد و چهار سال بعد در ۱۳۴۰ از همسر دوم خود نیز جدا می شود. اما سومین و آخرین پیوند زناشویی شاملو با آیدا، در سال ۱۳۴۳ بود که تا پایان عمر خود، عاشقانه با او زیست. شاملو در زمینه ترجمه نیز فعالیت های زیادی دارد. با این که بحث ترجمه های شاملو، همانند برخی دیدگاه هایش، منتقدانی نیز داشته و بحث انگیز بوده است، با این حال برخی از این ترجمه ها، در شمار آثاری شناخته شده قرار دارند. یکی از این کارها، «ترانه شرقی و اشعار دیگر»، سروده های فدریکو گارسیا لورکا با اجرا و صدای خودش بود که با استقبال فراوانی روبرو شد. از ۱۳۶۲ با تغییر فضای سیاسی ایران چاپ آثار شاملو نیز متوقف می شود. در حالی که کار و فعالیت شاملو متوقف نمی شود. نوار کاست سیاه همچون اعماق آفریقای خودم (ترجمهٔ شعرهای لنگستون هیوز) و سکوت سرشار از ناگفته هاست (ترجمهٔ شعرهای مارگوت بیکل)، کاری مشترک با محمد زرین بال با موسیقی بابک بیات منتشر می شود. از دیگر کارهای او در این زمینه می توان به ترجمه «درها و دیوار بزرگ چین»، رمان «پابرهنه ها» اثر زاخاریا استانکو، رمان «دن آرام» و شازده کوچولو اشاره کرد. هم چنین ترجمهٔ گیل گمش که قدیمی ترین متن اسطوره ای جهان است از دیگر کارهای ارزشمند شاملو در زمینهٔ ترجمه است.«نخستین شب شعر بزرگ ایران» در سال ۱۳۴۷، از سوی وابسته فرهنگی سفارت آلمان در تهران برای احمد شاملو ترتیب داده شد. احمد شاملو پس از تحمل سال ها رنج و بیماری، در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۷۹ درگذشت و پیکرش در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شده است.
قسمت هایی از کتاب هوای تازه

تا آخرین ستاره ی شب بگذرد مرا / بی خوف و بی خیال بر این برج خوف و خشم،/ بیدار می نشینم در سرد چال خویش/ شب تا سپیده خواب نمی جنبدم به چشم،/ شب در کمین شعری گم نام و ناسرود/ چون جغد می نشینم در زیج رنج کور/ می جویم اش به کنگره ی ابر شب نورد/ می جویم اش به سوسوی تک اختران دور./ در خون و در ستاره و در باد، روز و شب/ دنبال شعر گم شده ی خود دویده ام/ بر هر کلوخ پاره ی این راه پیچ پیچ/ نقشی ز شعر گم شده ی خود کشیده ام.

او را به رویای بخارآلود و گنگ شام گاهی دور، گویا دیده بودم من... لالایی گرم خطوط پیکرش در نعره های دوردست و سرد مه گم بود. لبخند بی رنگ اش به موجی خسته می مانست؛ در هذیان شیرین اش ز دردی گنگ می زد گویا لبخند... هر ذره چشمی شد وجودم تا نگاه اش کردم، از اعماق نومیدی صدایش کردم: «ای پیدای دور از چشم! و آن دم که چشمان اش در آن خاموش، بر چشمان من لغزید در قعر تردید این چنین با خویشتن گفتم: «آیا نگاه اش پاسخ پر آفتاب خواهش تاریک قلب یاس بارم نیست؟ «آیا نگاه او همان موسیقی گرمی که من احساس آن را در هزاران خواهش پردرد دارم، نیست؟ «نه! «من نقش خام آرزوهای نهان را در نگاه ام می دهم تصویر!» آنگاه نومید، از فروتر جای قلب یاس بار خویش کردم بانگ باز از دور: «ای پیدای دور از چشم!...» او، لب زلب بگشود و چیزی گفت پاسخ را اما صدایش با صدای عشق های دور از کف رفته می مانست.... لالایی گرم خطوط پیکرش، از تاروپود محو مه پوشید پیراهن. گویا به رویای بخارآلود و گنگ شام گاهی دور او دیده بودم من... نمی گردانم ات در برج ابریشم نمی رقصانم ات بر صحنه های عاج شب پاییز می لرزد به روی بستر خاکستر سیراب ابرسرد سحر، با لحظه های دیرمان اش، می کشاند انتظار صبح را در خویش... دو کودک بر جلوخان کدامین خانه آیا خواب آتش می کندشان گرم؟ سه کودک بر کدامین سنگ فرش سرد؟ صد کودک به نمناک کدامین کوی؟ نمی رقصانم ات چون دودی آبی رنگ نمی لغزانم ات بر خواب های مخمل اندیشه یی ناچیز

مقالات مرتبط با کتاب هوای تازه
«حماسه گیلگمش» را بیشتر بشناسیم
«حماسه گیلگمش» را بیشتر بشناسیم
ادامه مقاله
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران

در این مطلب به شکل خلاصه، با مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران و چهره های تأثیرگذار در این حوزه بیشتر آشنا می شویم.

شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی
شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی

«شازده کوچولو»، این شاهکار ادبی پر از درس هایی است که کودکان را برای ورود به دنیای بزرگترها آماده می کند.

نظر کاربران در مورد "کتاب هوای تازه"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

تبحر در شعر نو، استفاده از واژگان مناسب، استعاره و تشبیه‌های بسیار ذهن را قلقلک می‌دهد و به کار می‌اندازد اما فضای افسردگی و یأس بخصوص در نیمه اول کتاب را نپسندیدم

1401/07/08 | توسطزهرا
2
|