1. خانه
  2. /
  3. کتاب نه مرگ

کتاب نه مرگ

5 از 1 رأی

کتاب نه مرگ

Noh Marg
انتشارات: نشر چشمه
٪15
12000
10200
معرفی کتاب نه مرگ
«نه مرگ» رمانی از هادی معصوم‌دوست است. او سعی کرده است در این رمان که در فضایی بومی می‌گذرد، روایتی مدرن ارائه بدهد و رمانی متفاوت بنویسد که دنباله‌رو رمان‌های معمول فارسی نباشد.
سربازی به نام بابک به روستایی دورافتاده تبعید شده است. او بار گذشتۀ پدرش را به دوش می‌کشد. عموی بابک سرهنگ است. عمو، پدر بابک را که از مخالفان بوده به روستا فرستاده است و مشخص نیست که او ناپدید شده یا فرار کرده است. اکنون بابک با حکم همان عمو به این روستا رانده شده است.
فضای داستان سیاه و مالیخولیایی است؛ روایتی از دست‌وپا‌زدن در مرگی سیاه و بی‌پایان. زمان روایت نامعلوم و مکان نامشخص است و مخاطب می‌تواند قصه را به هر زمان و مکانی که در ذهن دارد، تعمیم دهد.
در «نه مرگ» نه خبری از زندگی هست و نه زندگان؛ آدم‌ها فقط باری سنگین از فلاکت، گرسنگی و نفرت بر دوش می‌کشند و با خود به این‌طرف و آن‌طرف می‌برند. گویی انسان نه برای زندگی، خوشبختی و رفاه، بلکه برای شکنجه‌شدن و شکنجه‌کردن تا لحظه مرگ، پا به زمین گذاشته است. گویی انسان هر روز خودش را چال می‌کند تا صبح دوباره از گورش برخیزد و شکنجه شود. در تفکر جهنم‌محور داستان، انسان‌بودن، جرم و گناه است، از این دیدگاه دوزخ از تولد آغاز می‌شود نه پس از مرگ.
مکان داستان، مکانی مردانه است، زنان یا در زیرزمین پنهان یا جنازه هستند. جنازه‌هایی در این‌گوشه و آن‌گوشه یا تلنبار‌شده روی هم. دخترها یا کشته شده‌اند یا در مخفی‌گاه پنهان هستند. واقعیت دست‌کاری شده است و رخداد‌ها رابطه علت‌ومعلولی با هم ندارند. زن‌ها و مردها قتل‌عام می‌شوند، اما تا پایان روایت معلوم نمی‌شود، آنها که می‌کشند، چه کسانی هستند و چرا می‌کشند و فلاکت به بار می‌آورند. خواننده به موقعیتی پرتاب می‌شود که آن را نمی‌شناسد و بجا نمی‌آورد.
«نه مرگ» رمانی متفاوت است که جهانی تیره و دوزخی را روایت می‌کند. برای خوانندگانی که به‌دنبال رمان‌های متفاوت هستند و تاب این جهان دوزخی را دارند، این رمان انتخاب مناسبی است.
درباره هادی معصوم دوست
درباره هادی معصوم دوست

متولد 1364 لیسانس گرافیک و فوق لیسانس ادبیات نمایشی است. بذرنوشتن و فیلم و سینما را پدرش با فیلم‌هایی که به خانه می آورد، ناخواسته در وجود وی کاشت. ابتدا فیلم‌نامه، مدتی تدوین، حتی در چند فیلم مستند تصویربرداری نیز تجربه کرده است. مدتی برای رادیو نوشت، و هنوزهم گاهی نمایشنامه می‌نویسد.

دسته بندی های کتاب نه مرگ
نظر کاربران در مورد "کتاب نه مرگ"
1 نظر تا این لحظه ثبت شده است

درباره‌ی این رُمان (اسپویل نمی‌کنم) : رُمانِ درجه‌یکی بود. بسیار در فضاسازی موفق است و انگار آن پادگانِ عجیب‌وغریب و متروک در دلِ آن سرزمینِ خشک و سوزان، آخرِ دنیاست و ما نیز محکومیم همراه با بابک (شخصیتِ راویِ قصه) در چنین برزخی مبارزه کنیم تا دوام بیاوریم. خشونتِ محیط و بی‌سرانجامیِ آدم‌ها در چنین جغرافیایی بر لحظه لحظه‌ی اثر سایه انداخته. اتفاقا داستان کاملا دارای "زمان" است و همین زمان‌مند بودن به داستان تشخص و معنا داده. منتها نویسنده در روایتش اندکی زمان را پس و پیش می‌بَرد، اما نه آنقدر زیاد که به فهمِ داستان لطمه بزند. داستان بسیار تلخ و خشونت‌بار است و نشانه‌هایی آخرالزمانی همچون "بدویت"، "گرما"، "کمبود غذا و آب"، "حمله‌ی ملخ‌ها"، "انزوا و تنهایی"، "مرگ‌های بسیار" و از همه مهم‌تر "سیاهی و شب" در اکثرِ لحظه‌های کتاب با مهارت و چیره‌دستی توسط نویسنده توصیف شده‌اند. آدم‌ها در ناکجاآبادی گرفتار شده‌اند که فرار از آن بسیار سخت و دشوار است و زندگی در آن نیز عملاً ناممکن. شخصیت‌های کتاب بسیار ملموس و حقیقی هستند و فضای اثر به هیچ‌وجه نمادین یا تمثیلی یا ضد قصه نیست... از همین نویسنده قبلاً رُمانِ "چین‌خوردگی" را خوانده بودم که چندان دوست نداشتم، ولی مطالعه‌ی این رُمان برای من تجربه‌ی وصف‌ناپذیری بود... پی‌نوشت: عنوان "نُه‌مرگ" اشاره دارد به نام مکانی که قصه در آن اتفاق می‌افتد.

1402/08/28 | توسطمهدی ازهری
0
|