سیستم متافیزیکی درخشان اسپینوزا نه از واقعیت و نه از تجربه مشتق شده بود. بلکه او از پیشفرض های اساسی آغاز کرد و با یک سری اثبات هندسی جهانی را ساخت که هم خدا بود و هم یک چیز مشابه مانند پاتنئیسم. اگرچه سیستم او امروزه عجیب به نظر می رسد ، اما نتیجه گیری اسپینوزا عمیقا با اندیشه مدرن مطابقت دارد ، از علم (اخلاق کل نگر بوم شناسان امروزی) گرفته تا سیاست (ایده ای که دولت برای محافظت از افراد دارد). هم سیستم اسپینوزا و هم نتیجه گیری اش زیبایی بی نظیری در تاریخ فلسفه دارند.
در کتاب آشنایی با اسپینوزا ، پل استراترن شرح مختصر و تخصصی ای از زندگی و ایده های اسپینوزا ارائه می دهد و تأثیر آنها را در تلاش انسان برای درک وجود خود در جهان توضیح می دهد. این کتاب همچنین شامل گزیده هایی است از کارهای اسپینوزا ، لیست مختصری از کتاب های پیشنهادی برای کسانی که مایل به تفکر عمیق تر هستند ، و گاهشماری از زندگی اسپینوزا.
نوشته ای خوب، واضح و پرمغز
شوخ، روشنگرانه و مختصر و مفید
هر کدام از کتاب های این مجموعه همراه با شوخ طبعی است و دراماتیک است و حسی از زمان، مکان و شخصیت ایجاد می کند. من نمیتوانستم راهی بهتر از این برای معرفی کسی به تمدن غرب پیدا کنم.
بازوخ (یا بندکیت) اسپینوزا در چهارم نوامبر 1632 م. در شهر آمستردام به دنیا آمد. او از تبار یهویان پرتغالی بود- و نامش برگرفته از شهر اسپینوزا واقع در شمال غربی اسپانیا است. پدر و مادرش از پرتغال به هلند مهاجرت کرده بودند، به کشوری که این اجازه را به آنها میداد تا خود را از التزام ظاهری به آیین مسیح، که در دوران استیلای تفتیش عقاید به پیروی از آن مجبور شده بودند، برهانند و به دین آبا و اجدادی خود یعنی یهودیت بازگردند.
رویکرد خدا محور و سیستماتیک اسپینوزا وجهی غریب و بعضا نابهنگام به فلسفه اش می دهد. و این شاید از طنزهای تاریخ فلسفه باشد که استنتاجات او از نظامی فلسفی که بهار عمرش دیری است سپری شده، هنوز با تفکر مدرن، از علم تا سیاست- عمیقا وفق دارند.
خواندن زندگینامه افراد موفق و حتی افراد غیر موفق برای همه ما لازم است. اما واقعا چه فایده مهمی برای ما دارد؟