محمّد اسفندیاری (زاده ۱۳۳۸، تهران) اسلامپژوه، تاریخنگار، کتابشناس و سرپرست دانشنامهٔ امامت (موسوعة الامامة فی نصوص اهل السنة) است. وی در تهران و قم به فراگیری علوم حوزوی پرداخت و از استادانی چون آیات یحیی نوری، جوادی آملی، استادی، گرامی قمی، وجدانی فخر و استاد حکیمی بهره برد. او عضو شورای عالی چندین نشریّه و نهاد و مشاور علمی برخی مؤسسههای علمی است. بعضی از کتابها و مقالاتش به عنوان آثار برگزیدهٔ کشوری، از جمله کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، انتخاب شدهاست.
وی در سال ۱۳۷۶ به عنوان مؤلف و ویراستار نمونه، در سال ۱۳۸۳ به عنوان کتابشناس نمونه، در سال ۱۳۸۴ به عنوان حامی نسخههای خطّی، و در سال ۱۳۸۶ به عنوان پیشکسوت حوزهٔ نقد برگزیده شدهاست.
بعضی از آثار او عبارتند از: کتابپژوهی، کتابشناسی تاریخی امام حسین، کتابشناسی توصیفی علی شریعتی، آسیبشناسی دینی (نشر کویر)، همهٔ ما برادریم (انتشارات نگاه معاصر)، عاشوراشناسی (نشر نی)، پیک آفتاب (شرکت سهامی انتشار)، شعلهٔ بیقرار، حقیقت و مدارا (انتشارات نگاه معاصر) عاشوراشناسی (نشر نی)، و حقیقت عاشورا (نشر نی).
چه بسیار نویسندگانی که متهم به این جنایت هستند. اگر روزی پلیس فرهنگی ایجاد شود که صد البته نباید ایجاد شود نویسندگانی بسیار به این جرم دستگیر میشوند. اینکه پلیس فرهنگی را بد می شمارم، از آن روست که نقش وی را باید منتقدان و مجله های نقد کتاب عهده دار شوند. البته این نویسندگان و آثارشان که بسیار در بسیارند، به نقد نمی ارزند و اینها هم راست میگویند اما ن این میشود که در این حیص بیص آنان که جان به در می برند، همان مجرمان هستند؛ آن هم ها چنین نمی کنند و می که به نام است و آن هم جنایت به فرهنگ