1. خانه
  2. /
  3. کتاب مرگ یک رشته

کتاب مرگ یک رشته

پیشنهاد ویژه
3.5 از 1 رأی

کتاب مرگ یک رشته

Death of a Discipline
٪30
160000
112000
معرفی کتاب مرگ یک رشته
مرگ یک رشته بدون شک از مهم‌ترین آثار نظریه‌پردازی ادبیات تطبیقی است که در دو دههٔ گذشته نگاشته‌ شده است. اسپیواک در این نوشتار کوتاه به‌اجمال به نقد ادبیات تطبیقی کلاسیک (فرانسوی) و جدید(آمریکایی) می‌پردازد و اشاره می‌کند که حداقل تا ابتدای قرن بیست‌و‌یکم هر نوع نگاهی به ادبیات(تطبیقی) جهان صرفا اروپا‌محور بوده است. اسپیواک راه موفقیت ادبیات تطبیقی در آینده را توجه به فرهنگ‌ها و کشورهای در حاشیه و همکاری‌های بینا‌رشته‌ای می‌داند. برای چنین کاری به خوانش دقیق متون، بررسی و تحلیل زبان‌های کشورها و مناطقٰ برای شناخت ادبیات آن‌‌ها نیاز است. اما نه صرفا به‌عنوان ادبیات و فرهنگ یک منطقهٔ خاص، بلکه به‌عنوان یک اثر ادبی فرهنگی بر روی کره زمین در فضای تطبیقی که اسپیواک آن را (سیارگی/سیاره‌ای) می‌نامد. یک جهان خیالی که در آن انسان‌ها می‌توانند هرکجا و به هرشکلی (رنگ و زبانی) تولید محتوا کنند.
درباره گایاتری چاکراورتی اسپیواک
درباره گایاتری چاکراورتی اسپیواک
گایاتری چاکراورتی اسپیواک، (۲۴ فوریه ۱۹۴۲) نظریه‌پرداز ادبی و فیلسوف هندی است. وی استاد صاحب کرسی در دانشگاه کلمبیا است و عضو بنیانگذار انستیتو ادبیات تطبیقی و جامعه این دانشگاه است. او بیشتر به خاطر مقاله «آیا زیردستان می‌توانند سخن بگویند؟» که از متون پایه‌ای پسااستعماری به‌شمار می‌آید و ترجمه و مقدمه‌اش بر کتاب «دربارهٔ دستور زبان‌شناسی» ژاک دریدا، شناخته شده‌است.
برای بسیاری سبک نوشتاری و حتی استفاده از منابع تفکر غربی، در سنت پسااستعماری، همچنان همراهی با منطق استعمارگری و سرمایه‌داری جلوه می‌کند. اما برای اسپیواک مسئله بسیار بنیادی تر از این هاست چرا که او با تأکید بر نقد واسازیِ دریدا به این نکته اشاره دارد که اساساً سبکِ به ظاهر ساده و اصرار بر عدم استفاده از تئوری‌های به اصطلاح غربی، در دامن زدن به این توهم همدستی می‌کند که دنیا و جهان را به عنوانِ ابژهٔ پایدارِ دانشِ غربی بازنمایی و برساخته می‌کند. او به این فرایندِ برساختنِ تفسیری غالب از جهان، «جهان سازی» [Worlding] می‌گوید. به نظر او استعمار گران غربی هنگام مواجهه با شرق، به آن جا همچون لوح سفید یا زمینِ خالی ای می‌نگریستند که آماده است تا متنِ تفکر و پیشرفت غربی بر آن نوشته شود! او مارکس را به این خاطر نقد می‌کند که نظریهٔ ارزشش، کارِ موّلدِ زنانِ جهان سوم را نادیده می‌گیرد. فمنیسمِ غربی را متهم می‌کند به نادیده گرفتنِ گرفتاریِ زنانِ جهان سوم؛ و همچنین فوکو و دوگانهٔ دانش /قدرت او را به این دلیل سرزنش می‌کند که تقسیم کار بین‌المللی و امتدادِ استثمار کارگران جهان سوم در خانه و کارخانه را نادیده می‌گیرد. البته این دقتِ انتقادی در خوانش اسپیواک از دریدا نیز جلوه می‌کند، چرا که او، دریدا را هم به بدفهمیِ منطق سرمایه‌داری صنعتی که در جلد دوم سرمایهٔ مارکس تبیین شده‌است، متهم می‌کند.
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب مرگ یک رشته" ثبت می‌کند