این کتاب به بررسی نقش اسلام و سکولاریسم در انقلاب مشروطه و راهی که این انقلاب پیمود پرداخته و منازعات میان آراء و عقاید علما را با قانون اساسی که عده ای از آن ها برخی اصول آن را مغایر با احکام شریعت می دانستند اما بعضی نظری دیگر داشتند مورد بحث قرار داده است. نویسنده کشمکش های موجود پیرامون قانون را به تصویر کشیده و آن را در چهار شهر بوشهر، اصفهان، شیراز و تبریز بررسی کرده است.
آثار مربوط به انقلاب مشروطه ی ایران تا به حال بر حوادث تهران، تبریز و تا حدی، اصفهان تمرکز داشته اند. در نتیجه، بررسی های اندکی درباره ی رویدادهای سایر ایالات و شهرها به رشته ی تحریر درآمده است. اما کتاب ایران بین ناسیونالیسم اسلامی و سکولاریسم درصدد است تا با بازبینی این روایت تمرکزگرا، تحلیلی متوازن ارائه دهد. در این کتاب، نویسنده نخست نقش مجادلات اسلامی در واپسین سال های سده ی نوزدهم و اوایل سده ی بیستم و پیوند آن با اندیشه های سکولار را تحلیل، و سپس دسته بندی های این مجادلات را در شهرهای تبریز، شیراز، اصفهان و بوشهر بررسی کرده است. او با تحلیل تعامل بین اسلام و سکولاریسم در این دوره ی پرآشوب به این جمع بندی می رسد که تحولات انقلاب مشروطه در هریک از شهرهای مورد بحث دارای ویژگی ای خاص آن منطقه نیز بوده است و دیگر این که بعضی از آن تحولات حتی در خط سیر تحولات بعدی تاریخ معاصر ایران هم بسیار تأثیرگذار بوده اند.
به باور نویسنده، تحولات این دوره در اصفهان عملا نمونه ی نخستین آن نوع ناسیونالیسم اسلام گراست که چندی بعد در انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ نمایان شد.