این کتاب به بررسی نقش اسلام و سکولاریسم در انقلاب مشروطه و راهی که این انقلاب پیمود پرداخته و منازعات میان آراء و عقاید علما را با قانون اساسی که عده ای از آن ها برخی اصول آن را مغایر با احکام شریعت می دانستند اما بعضی نظری دیگر داشتند مورد بحث قرار داده است. نویسنده کشمکش های موجود پیرامون قانون را به تصویر کشیده و آن را در چهار شهر بوشهر، اصفهان، شیراز و تبریز بررسی کرده است.
آثار مربوط به انقلاب مشروطه ی ایران تا به حال بر حوادث تهران، تبریز و تا حدی، اصفهان تمرکز داشته اند. در نتیجه، بررسی های اندکی درباره ی رویدادهای سایر ایالات و شهرها به رشته ی تحریر درآمده است. اما کتاب ایران بین ناسیونالیسم اسلامی و سکولاریسم درصدد است تا با بازبینی این روایت تمرکزگرا، تحلیلی متوازن ارائه دهد. در این کتاب، نویسنده نخست نقش مجادلات اسلامی در واپسین سال های سده ی نوزدهم و اوایل سده ی بیستم و پیوند آن با اندیشه های سکولار را تحلیل، و سپس دسته بندی های این مجادلات را در شهرهای تبریز، شیراز، اصفهان و بوشهر بررسی کرده است. او با تحلیل تعامل بین اسلام و سکولاریسم در این دوره ی پرآشوب به این جمع بندی می رسد که تحولات انقلاب مشروطه در هریک از شهرهای مورد بحث دارای ویژگی ای خاص آن منطقه نیز بوده است و دیگر این که بعضی از آن تحولات حتی در خط سیر تحولات بعدی تاریخ معاصر ایران هم بسیار تأثیرگذار بوده اند.مشروطه از دل اسلام برخاسته و وسیله ای برای بسیج همه ی مردم به جای تعداد اندکی سرباز بیکاره و بی فایده علیه تجاوز خارجی است. کشور با وحدت مردم و حکومت به مراتب قوی تر شده و دچار تفرقه نمی شود. حکومت برای منافع اسلام و همه ی ملت است و در خدمت تنها یک تن یا چند نفر انگشت شمار نیست که خائن به دین و دولت باشند. از مالیات سوء استفاده نمی شود (به سخن دیگر حساب و کتابی در کار خواهد بود) و صنعت، تجارت و کشاورزی عقب افتاده ی کشور شکوفا و اشتغال کامل ایجاد خواهد شد و کلبه احزان روزی گلستان می شود. وی سرانجام با یادآوری این نکته قدرت های خارجی به وحدت مردم به چشم منبع قدرت می نگرند تاکید کرد که ایران مورد عنایت [خداوند] است زیرا مردم آن دارای دین واحدی هستند که مبتنی بر قرآن و شریعت است.
این کتاب از نظر مفهومی یک ایراد اساسی داره، اینکه ناسیونالیسم به شکل کامل با اینترناسیونالیسم در تضاد کامل هستش (جهان وطنی). اسلام و در کل تفکر مذهبی اینترناسیونال هستش (دلیل گسترش دین در جهان به دلیل همین دیدگاه بوده).
ترجمه آقای فتاحی واقعا خیلی عالی و کامل است مخصوصا با پاورقیهای خیلی عالی که داره👏👏👏👌
قبل از این کتاب عهد قاجار از ونسا مارتین خونده بودم و راضی بودم اما این کتابش واقعا ی سر و گردن از بقیه آثارش بالاتر بود من با ترجمه فتاحی خوندم و راضی بودم