از اثر سترگ تیتوس لیویوس یا لیوی (۵۹ ق.م ۱۷ م) با عنوان از پیدایش روم که در ۱۴۲ جلد تألیف شده بود، اکنون فقط ۳۵ جلد (جلدهای یکم تا دهم، و بیستویکم تا چهلوپنجم) از گزند روزگار برکنار مانده است. اثری که
پیش روی شماست ترجمة کامل کتاب نخست است که حوادث عصر پادشاهی روم (۷۵۳ ق.م ۵۰۹ ق.م) را روایت میکند: چگونگی تأسیس روم به دست رومولوس، ربودن زنان سابین، جنگهای متعدد رومیان برای تسلط بر شهرهای همسایه، ماجرای معروف تجاوز به لوکرتیا، و در پایان براندازی نظام پادشاهی.
اهمیت کتاب از پیدایش روم چنان است که ماکیاولی نهتنها نام «تیتوس لیویوس» را روی عنوان کتاب گفتارهای خود گذاشت، بلکه کتابش را به ۱۴۲ فصل تقسیم کرده؛ یعنی به تعداد جلدهای کتاب از پیدایش روم. دانته، شاعر بزرگ ایتالیایی، در کمدی الهی خود اینگونه به او اشاره میکند: «چنان که لیویوس مینویسد/ کسی که اشتباه نمیکند.»
مترجم با مبنا قراردادن متن لاتین و یاریگرفتن از سه ترجمة انگلیسی دنیل اسپیلان، بنجامین الیور فاستر و کنن رابرتس، و یک ترجمة ایتالیایی کوشیده است نزدیکترین و دقیقترین نسخه از این اثر کلاسیک را به فارسی بازآفریند.
تیتوس لیویوس (زاده ۵۹ ق.م. در پادووا؛ متوفی ۱۷ م. در پادووا) مشهور به لیوی از تاریخنگاران سرشناس امپراتوری روم بود. دانشنامه بریتانیکا او را در کنار تاکیتوس و سالوست «سه تاریخنگار بزرگ روم» نامیده است که کتابهایش، از پیدایش روم، تا سدهٔ هجدهم میلادی تأثیری عمیق بر سبک و فلسفهٔ تاریخنگاری نهاد.