1. خانه
  2. /
  3. کتاب الفاظ و اشیا

کتاب الفاظ و اشیا

نویسنده: میشل فوکو
4.75 از 2 رأی

کتاب الفاظ و اشیا

(باستان شناسی علوم انسانی)
The Order of Things
انتشارات: ماهی
٪10
440000
396000
معرفی کتاب الفاظ و اشیا

کتاب هایی وجود دارند که طیف کوچکی از واقعیت را تراش می دهند و سپس خود را وقف توضیح آن قطعه ی خاص می کنند و تا آنجا که برای انسان ممکن است در آن پیش می روند تا آن را خطاهای احتمالی پاکسازی کنند. "الفاظ و اشیا" یا "باستان شناسی علوم انسانی" از "میشل فوکو"،یکی از موفق ترین نمونه های مدرن چنین کار بزرگی می باشد. در این اثر سعی شده است که مسیر تفکر غربی از سقوط رنسانس و آغاز عصر کلاسیک تا قرن بیستم توضیح داده شود و همزمان مفاهیم ناخودآگاه ناشی از علوم را روشن کند.
"میشل فوکو" با استفاده از تعالیم گسترده ، مرزهای مختلف را پشت سر گذاشته و به قرن هفدهم می رسد تا نشان دهد که چگونه سیستم های کلاسیک دانش و آگاهی ، که تمام طبیعت را در یک زنجیره بزرگ وجودی و قیاس هایی بین ستارگان آسمان ها و ویژگی های چهره انسان به هم پیوند می دادند، جای خود را به علوم مدرن زیست شناسی ، فلسفه و اقتصاد سیاسی تقدیم کردند. نتیجه ی این کار، چیزی کمتر از "باستان شناسی علوم انسانی" نیست که الگوهای معنایی قدیمی را کشف می کند و خودسرانگی تکان دهنده ی حقایق دریافتی ما را نشان می دهد.

"میشل فوکو" در"الفاظ و اشیا" که وی را به عنوان مهم ترین متفکر فرانسوی از زمان سارتر معرفی می کند ، شواهد حیرت انگیزی ارائه می دهد که "انسان" - انسان به عنوان یک موضوع دانش پژوهانه و علمی - در بهترین حالت یک آفریده ی جدید محسوب شده که نتیجه ی یک جهش اساسی در فرهنگ ماست.
درباره میشل فوکو
درباره میشل فوکو
پل میشل فوکو، زاده ی ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ و درگذشته ی ۲۴ ژوئن ۱۹۸۴، فیلسوف، تاریخ دان و متفکر معاصر فرانسوی و واضع اصطلاح «انسان گرایی ضد اومانیستی» است.وی، فرزند «آن مالاپار» و جراح متمول «پل فوکو» بود که در ۱۵ اکتبر ۱۹۲۶ در ناحیه سنت موار پواتیه فرانسه به دنیا آمد. بعدها اسم خود را به میشل فوکو تغییر داد. او صاحب کرسی «تاریخ نظام های فکری» در کالج دو فرانس بود و در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو و دانشگاه کالیفرنیا، برکلی تدریس کرد.به خاطر نظریات عمیق و دیدگاه انقلابی درباره ی جامعه، سیاست و تاریخ از سرشناس ترین متفکران قرن بیستم محسوب می شود. همچنین فوکو جزو رهبران نظری پساساختارگرایی محسوب می شود، هر چند از آن ها فاصله گرفته و در مصاحبه ای که بعدها از آن برائت جست، به صراحت خود را نیچه گرا نامیده است.شهرت فوکو در آن است که او نخستین کسی است که از فرضیه ی روشنگری درباره ی عینی بودن شناخت خلع ید کرده است. فوکو عنوان کرد که زبان، حقیقت جهان را بیان نمی کند بلکه بازتابی از تجربه ی شخصی فرد است.او در مطالعات انسان شناختی خود مطرح می کند که میان استفاده از زبان و قدرت، نوعی همبستگی وجود دارد، به گونه ای که زبان برای قدرتمندان و صاحبان امتیاز جنبه ی ابزاری دارد و در حفظ و حمایت از پایگاه اجتماعی-سیاسی آنها عمل می کند.نزد فوکو، وظیفه ی هرمنوتیک خلع از قدرت نهفته در ورای متنی است که می خوانیم. در نتیجه، او نسبت به مضبوطات و اسناد تاریخی از آن دست که عرضه می شوند، چنین نظر دارد که همه ذهنی و تحریف شده اند و در واقع جهان بینی نویسنده و خواننده را بازتاب می کنند. رخدادهای تاریخی ای که ما ضبط می کنیم، آن هایی است که در واقع با میل ما به قدرت تناسب دارند.از مشهورترین آثار وی، می توان به نظم اشیا، نظم گفتمان، دیرینه شناسی دانش، مراقبت و تنبیه، پیدایش کلینیک، تاریخ جنون و تاریخ جنسیت اشاره کرد. همچنین، مجموعه ی چند جلدی درس گفتارهای میشل فوکو در کلژدوفرانس نیز از سوی انتشارات گالیمار منتشر شده است. این درس ها طی سال های اواخر دهه ی ۱۹۷۰ و دهه ی ۱۹۸۰ ارائه شده اند. از جمله این درس گفتارها می توان به باید از جامعه دفاع کرد و تولد زیست/ سیاست اشاره کرد. برخی از این آثار به فارسی ترجمه شده اند.
قسمت هایی از کتاب الفاظ و اشیا

از متن پشت جلد کتاب: میشل فوکو در الفاظ و اشیا (1966)، با تحلیل باستان شناختی سه قلمرو دانش (زبان، علوم طبیعی و زیستی، اقتصاد) از عصر رنسانس تا دوران معاصر و با بررسی ارتباط کلی این سه قلمرو با فلسفه، نشان می دهد حرکت صورت های تفکر و شناخت در مغرب زمین نه حرکتی متداوم و پیش رونده، بلکه حرکتی گسسته بوده است. پژوهش او در مقطع تاریخی موضوع بررسی اش دو گسست اساسی را در تفکر غربی نشان می دهد: گسستی که با پایان دادن به عصر رنسانس (عصری که تفکر بر مبنای اصل شباهت سامان می یافت) تفکر غرب را به عصر کلاسیک می رساند (عصری که اصل نظم سامان دهنده ی تفکر بود)؛ و گسستی که معرف به انتها رسیدن عصر کلاسیک و ظهور دوره ی مدرن است (دوره ای که در آن موجودی به نام انسان پدید می آید و شناخت او ضرورت می یابد، موجود دوگانه ی غریبی که هم سوژه ی شناخت است هم ابژه ی آن). پژوهش معرفت شناختی فوکو در عین حال پژوهشی نقادانه است که در شرایط ممکن شدن دانش هر عصر و معیارهای مشروعیت و به رسمیت شناخته شدن آن کندوکاو می کند. حرکت فوکو اما صرفا معطوف به گذشته نیست، بلکه نقطه ی شروع تحلیل او در واقع زمان حاضر و تشخیص گسستی آتی است که از پایان عصر انسان شناختی و مرگ قریب الوقوع انسان خبر می دهد.

مقالات مرتبط با کتاب الفاظ و اشیا
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»
واکاوی جهان مدرن با «میشل فوکو»

میراث جادوانه ی «میشل فوکو»، روشی است که از طریق آن به تاریخ می نگریم.

نظر کاربران در مورد "کتاب الفاظ و اشیا"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

وضع قیمت کتاب‌ها اسف‌بار است

1402/05/25 | توسطامیر
7
|

کتابی سختخوان اما زیبا با ترجمه عالی

1399/07/08 | توسطمحمد جواد آزادی مقدم
0
|