ژان ژاک روسو، زاده ی 28 جون 1712 و درگذشته ی 2 جولای 1778، فیلسوف و نویسنده ی سوییسی بود.اندیشه های روسو در زمینه های سیاسی، ادبی و تربیتی، تأثیر بزرگی بر معاصران خود گذاشت. او که سال ها در پاریس زندگی می کرد، به عنوان یکی از راه گشایان آرمان های انقلاب فرانسه در نظر گرفته می شود. اگر چه روسو، از نخستین روشنگرانی است که مفهوم حقوق بشر را به طور مشخص به کار گرفت، اما نزد او از این مفهوم تنها می توان به معنایی ویژه و محدود سخن به میان آورد. روسو رادیکال تر از هابس و جان لاک و شارل دو مونتسکیو می اندیشید. شاید به همین دلیل است که برخی از پژوهشگران تاریخ اندیشه، او را اساسا در تداوم سنت فکری عصر روشنگری نمی دانند، بلکه اندیشه اش را بیشتر در نقد فلسفه ی روشنگری ارزیابی می کنند. برای روسو، صرف نظر کردن انسان از آزادی، به معنی صرف نظر کردن از خصلت انسانی و «حق بشری» است. روسو تلاش می کند نوعی هماهنگی میان آزادی فردی و جمعی ایجاد نماید.
ژان ژاک روسو از نویسندگان و فیلسوفان برجستهی قرن هجدهم فرانسه که او را از بنیانگذارن علم تعلیم و تربیت میدانند.روسو نوشته-های متعددی در حوزهی آموزش نوشته است که هنوز مورد استناد واقع میشوند. در بین این نوشتهها کتاب امیل ماجرای کودکی خیالی است که روسو خود مسئولیت تربیت وی را به عهده گرفته است و در واقع از این طریق سعی در نشان دادن شیوهی صحیح تربیت دارد. اهمیت این کتاب تا جایی است که گفته میشود نسل اول بعد از انقلاب فرانسه تحت تاثیر این نوع تربیت قرار گرفته است و اصلاحات آموزش به این کتاب باز میگردد."من ترجیح می دهم متناقض باشم تا متعصب."
"تنها درس اخلاقی مناسب برای کودک - مهمترین درس برای هر زمان زندگی - این است:" هرگز به کسی آسیب نرسانید. "
همه شرارت از ضعف ناشی می شود. کودک فقط بدلیل اینکه ضعیف است ، شرور است. او را قوی کنید. او خوب خواهد بود.اگر امکان انجام هر کاری برایش میسر بود هیچگاه به کسی صدمه ای وارد نمی کند.
ژان ژاک روسو ما را تشویق می کند که حسادت و رقابت را کنار بگذاریم و در عوض، برای درک و تشخیص ارزش خودمان، فقط و فقط به خودمان بنگریم.
مطالعه ی فلسفه به منظور درک چگونگی تکامل ذهن و اندیشه ی بشر در طول زمان، اهمیت بسیاری دارد
کتاب از حیث موضوع که تربیت یک کودک باشد اهمیت دارد. ولی مهمتر این است که روسو،که خود مربی کودکان بود، قصد دارد که این کودک به انسانی جهانشمول تبدیل شود. نکتهی مهم دیگر تاریخ نگارش کتاب است و اثرگذاری آموزههای آن بر نسلی که انقلاب فرانسه را موجب شد. روسو با گذر آگاهانه و مستدل از افلاطون و جان لاک و مونتنی منطق استدلال طبیعی و منبطق بر حواس را به جای خرافات و موهومات در تربیت میگذارد و اینگونه مقدمات تربیت نسل واقع گرای معقولی را فراهم میآورد که انقلاب فرانسه را رقم زدند. خواندن کتاب برای همهی قشرها به ویژه مادران و معلمان توصیه میشود.
رسو یک عقلگرای به تمام معنا بود که در تضاد با فلسفه نیچه بود
اتفاقا روسو با خردگرایی خشک عصر روشنگری در تضاد بود، یه جورایی میشه روسو رو از تأثیرگذارترین افراد جنبش رمانتیسیسم دونست.
سلام، وقت بخیر، کدام ترجمه بهتر و کاملتر است؟
نشر ناهید غلامحسین زیرکزاده