1. خانه
  2. /
  3. کتاب درخت گلابی

کتاب درخت گلابی

نویسنده: داریوش مهرجویی
4 از 1 رأی

کتاب درخت گلابی

pear tree
انتشارات: کتاب سرا
ناموجود
15000
معرفی کتاب درخت گلابی
"درخت گلابی" فیلم نامه ای است به قلم "داریوش مهرجویی" که بر اساس داستانی از "گلی ترقی" به نگارش درآمده است. داستان درباره ی نویسنده ای به نام محمود است، که بعد از یک مدت طولانی کم کاری، برای نوشتن باقی مطالب کتاب جدید خود به باغ پدری اش در دماوند آمده است. در آنجا یک "درخت گلابی" که برای او خاطرات زیادی هم به همراه داشته، از میوه دادن بازمانده و باغبان ها از محمود می خواهند تا در مراسمی آیینی که جهت ترساندن "درخت گلابی" و بارور شدن آن انجام می شود، شرکت کند. او می پذیرد و پذیرفتنش با مرور خاطره هایی که در دوران نوجوانی داشته همراه می شود. خاطره ی روزهایی که به دخترعمه ی بزرگتر از خودش دلبسته بود و برایش شعر می گفت، خاطره ی عشق خالصانه ی دوران نوجوانی که با ساعت ها صحبت کردن درباره ی ادبیات و اجرای نمایش نامه در همان باغ همراه بود، کم کم برای او زنده می شود و او روزهایی را به خاطر می آورد که در زندگی اش بی نظیر بود. اما این عشق، که در سال های نخست شناختن خود شکل گرفته، چقدر و تا کجا ادامه می یابد؟
در این کتاب علاوه بر متن فیلم نامه ی "درخت گلابی"، موارد خواندنی دیگری نیز گنجانده شده که خواننده را تمام و کمال با داستان این اثر مشترک از "داریوش مهرجویی" و "گلی ترقی" آشنا می کند. از جمله ی این موارد می توان به نقدهایی که در این کتاب برای فیلم "درخت گلابی" جمع آوری شده و همچنین یادداشت ها و گفت و گوهای با اشخاص سرشناسی همچون بازیگران و حتی نویسنده ی کتاب، "گلی ترقی"، اشاره کرد.
درباره داریوش مهرجویی
درباره داریوش مهرجویی
داریوش مهرجویی (زادهٔ ۱۷ آذر ۱۳۱۸ در تهران) کارگردان، نویسنده و مترجم ایرانی است.مهرجویی با ساخت فیلم گاو در سال ۱۳۴۸ نگاه ها را متوجه سینمای ایران کرد و به موج نوی سینمای ایران شکل داد. پس از انقلاب مدتی از ایران مهاجرت کرد اما چند سال بعد بازگشت و به فیلم سازی پرداخت و عضو پیوستهٔ فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران شد.براساس نتایج یک نظرسنجی در سال ۱۳۸۳، او با آفریدن هفت شخصیت، بیشترین شخصیت سینمایی ماندگار را در سینمای ایران خلق کرده است. همچنین شخصیت هامون در فیلمی به همین نام از مهرجویی، ماندگارترین شخصیت در تاریخ سینمای ایران دانسته شده است. در نظرسنجی دیگری به سال ۱۳۸۱ مهرجویی، پس از بهرام بیضایی، برترین کارگردان همهٔ تاریخ سینمای ایران شناخته شده است.هرچند از آغاز فعالیت فیلم سازی تا کنون تعدادی از فیلم هایش توقیف شده اند اما هم چنان به ساختن فیلم های متفاوت ادامه می دهد. او جوایز متعدد بین المللی دریافت کرده است که می توان به جایزه صدف طلایی بهترین فیلم جشنواره فیلم سن سباستین، سه جایزه ذکر ویژه و جایزه بخش نگاه نو و جایزه جایزهٔ فیپرشی از جشنواره فیلم برلین، جایزه فیپرشی جشنواره بین المللی فیلم ونیز و جایزه هوگو نقره ای جشنواره بین المللی فیلم شیکاگو اشاره کرد. وی همچنین داور جشنواره های سینمایی زیادی هم بوده است. علاوه بر سینما به نوشتن رمان و نیز ترجمه هم می پردازد. داریوش مهرجویی یکی از مهم ترین و بزرگترین کارگردان های سینمای ایران و کارگردانی مولف می باشد. به غیر اثر ماندگار و تاریخ ساز وی یعنی فیلم گاو از دیگر فیلم های قابل توجه وی می توان به دایره مینا، اجاره نشین ها، هامون، سارا، پری، لیلا، درخت گلابی، مهمان مامان و سنتوری اشاره کرد. در آبان ۱۳۹۳ در سفارت فرانسه در تهران از سوی سفیر فرانسه جایزه شوالیه ادب و هنر فرانسه به داریوش مهرجویی اهدا شد.
قسمت هایی از کتاب درخت گلابی

صدای محمود: تمام درختان باغ دماوند بار داده اند، جز درخت گلابی، درخت طناز و خودنمای گلابی و این حقیقت رسواکننده را، باغبان پیر و سمج هر روز اول صبح به گوش من می رساند. بیرون ساختمان، در باغ، باغبان پیر با گیوه های کلفت و زمخت از روی لته ها و جویبارها به این سو و آن سو می جهد و پای درختی را بیل می زند. وقتی متوجه محمود می شود بیل را رها می کند و به سمت پنجره می آید. صدای محمود: چشمم را که باز می کنم، پشت پنجره اتاقم منتظر ایستاده و نمی فهمد که سرنوشت مغموم گیاهان ابله و خوشی و ناخوشی سبزه و علف و علوفه به من ربطی ندارد. به من نویسنده و فیلسوف و شاعر و متوجه نیست که حواس من جای دیگرست، جایی ماورای اتفاق های کوچک زمینی و حادثه های حقیر روزمره. از پشت پنجره کنار می رود و دوباره شروع به قدم زدن می کند. در پشت یکی از پنجره های اتاق باغبان پیر ایستاده و صورتش را به شیشه چسبانده است. با دست به شیشه می زند و آقا را صدا می کند. باغبان: آقاجان! محمود اعتنایی نمی کند و رد می شود. باغبان با سماجت پشت پنجره دیگری ظاهر می شود و باز به شیشه می زند و او را صدا می کند. باغبان: آقا... آقاجان... آقاجان... آقا! *** کنج دیوار و دور از دیدرس باغبان، محمود به زاویه دیوار تکیه داده و به فکر فرو می رود. بعد دوباره قدم می زند. صدای محمود: باید امسال بالاخره این کتاب طلسم شده لعنتی را تمام کنم. هیچ عذر و بهانه ای ندارم. در این باغ دورافتاده نه آدمی هست که وقتم را با پرحرفی و بحث و مناظره، و البته مصاحبه تلف کند، نه برو بیایی، نه زن و بچه ای. هیچ چیز جز وقت فراوان و آفتاب تابان و سکوت و آرامش. یعنی تمام امکانات مفید برای ابداع و آفرینش.

مقالات مرتبط با کتاب درخت گلابی
نمایشنامه های ضروری برای علاقه مندان به بازیگری
نمایشنامه های ضروری برای علاقه مندان به بازیگری
ادامه مقاله
مسیر پر فراز و نشیب نمایشنامه ها در قرن بیستم
مسیر پر فراز و نشیب نمایشنامه ها در قرن بیستم

در اوایل قرن بیستم و در اغلب کشورهای اروپایی، تمایزی میان نمایش های ساده و خیابانی با آثار جدی تر به وجود آمد.

نظر کاربران در مورد "کتاب درخت گلابی"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

داستان خانم ترقی بسیار زیباست، هرچند فیلم مهرجویی صرفاً به لحاظ بصری زیباست و کپیه از فیلم مهم و ماندگار سه ماه تعطیلی، اثر آقای شاپور قریب است

1402/03/01 | توسطEhsonger
1
|

داستانی عمیق و کوتاه با زبانی بسیار ساده و شیوا از یک عشق اصیل و البته نافرجام.. که با وجود تلخی هایش، همچنان شیرینی خودش رو تا انتها حفظ میکنه..

1401/07/07 | توسطImfarza
2
|

روایت سرخودگی نسل روشنفکر نه در دور دست

1401/07/07 | توسطImfarza
3
|
پاسخ ها

آره عزیزم♥️♥️♥️♥️💋💋

1401/12/07|توسطکاربر سایت
1