1. خانه
  2. /
  3. کتاب انسان غیرعقلانی

کتاب انسان غیرعقلانی

نویسنده: ویلیام بارت
3.33 از 3 رأی

کتاب انسان غیرعقلانی

پژوهشی در باب فلسفه اگزیستانسیل
Irrational Man: A Study in Existential Philosophy
انتشارات: طرح نو
٪10
345000
310500
معرفی کتاب انسان غیرعقلانی
کتاب «انسان غیرعقلانی»، با زیر عنوان «پژوهشی درباب فلسفه‌ی اگزیستانسیل» اثر ویلیام بارت است که اولین‌بار در سال 1958 منتشر شد و مروری جامع بر اگزیستانسیالیسم ارائه می‌کند و ریشه‌های فلسفی آن را دنبال می‌کند و ایده‌های برجسته‌ترین شخصیت‌های آن را بررسی می‌کند. اهمیت و بار علمی این کتاب زمانی مشخص می‌شود که دانسته شود این کتاب نقشی محوری در معرفی فلسفه اگزیستانسیالیستی به دنیای انگلیسی زبان داشته است.
بارت کتاب را با بیان پیش‌زمینه‌های تاریخی برای درک اگزیستانسیالیسم، از افلاطون تا هگل، شروع می‌کند. وی در راستای این هدف، تغییر و تحول آراء درباب اگزیستانس، اگزیستانسیل و متافیزیک و چگونگی تکامل این مفاهیم در طول زمان را تشریح می‌کند. بارت سپس به بحث در‌مورد سکولاریزاسیون رو‌به‌رشد دنیای مدرن و وضعیت «تضعیف شده» ایمان می‌پردازد و توضیح می‌دهد که «تصویر جدیدی از انسان» در این دوره پدیدار گشته است.
هسته‌ی اصلی کتاب به بررسی متفکران اصلی اگزیستانسیالیست، یعنی سورن کیرکگارد، فردریش نیچه، مارتین هایدگر و ژان پل سارتر اختصاص دارد. بارت بحث عمیقی درباره‌ی ایده‌های اصلی و اصطلاحات فلسفی آن‌ها انجام می‌دهد و مفاهیم اغلب پیچیده و انتزاعی این فلاسفه را برای خوانندگان ساده و روشن می‌کند. بارت همچنین به متفکران اگزیستانسیالیست دیگری مانند کارل یاسپرس، نیکولای بردیایف، مارتین بوبر، میگل دو اونامونو، گابریل مارسل، سیمون دوبووار و آلبر کامو اشاره می‌کند. علاوه‌بر این، او هنرمندان و نویسندگانی مانند فئودور داستایفسکی را نیز مد‌نظر قرار داده است.
کتاب «انسان غیرعقلانی» بارت، به‌عنوان یکی از مفیدترین کتاب‌ها در بحث اگزیستانسیالیسم شناخته می‌شود. نام این کتاب به این دلیل اینگونه نام‌گذاری شده است که به عقیدۀ بارت، انسان‌ها ذاتا موجوداتی غیرعقلانی هستند، در‌حالیکه عقل و منطق ابزارهای مهمی هستند، اما نمی‌توانند پیچیدگی احساسات و خواسته‌های انسانی را تبیین کنند و احساسات نیز نقش بسیار مهمی در زندگی ما بازی می‌کنند. کتاب بارت نه‌تنها چهره‌ها و مفاهیم کلیدی اندیشه اگزیستانسیالیستی را معرفی می‌کند، بلکه خوانندگان را به تأمل در جنبه‌های غیرعقلانی (احساسی) وجود انسان و چالش‌های فلسفی آن‌ها دعوت می‌کند.
درباره ویلیام بارت
درباره ویلیام بارت
ویلیام کریستوفر بارت (1913-1993) استاد فلسفه در دانشگاه نیویورک از سال 1950 تا 1979 بود. با کمال تعجب ، بارت تحصیلات بعد از متوسطه را در کالج سیتی نیویورک در سن 15 سالگی آغاز کرد. وی دکترای خود را در دانشگاه کلمبیا دریافت کرد. او سردبیر Partisan Review و بعدا منتقد ادبی مجله The Atlantic Monthly بود. او به نگارش آثار فلسفی برای افراد غیر کارشناس مشهور بود. این موارد شامل Irrational Man و The Illusion of Technique بود که همچنان در دست چاپ است. 
قسمت هایی از کتاب انسان غیرعقلانی

یونانیان در تفکر خود، تمام‌کمال، سخت‌گیر، و راسخ بودند -حدّ اعلای این شیوۀ تفکر را در بر صدر نشاندن عقل در سلسله‌مراتب انسانی می‌بینیم. هنرمند برتر است یا متفکر؟ آیا شأن موتزارت، خالق موسیقی، دون‌تر از هلمهوتز، فیزیکدانی است که ماهیت صوت را تبیین کرد؟ زندگی بهتر نصیب کیست؟ شکسپیر، بزرگ‌ترین شاعر انگلیسی‌زبان، یا نیوتن، بزرگ‌ترین دانشمند انگلیسی؟ امروزه در پاسخ به پرسش‌هایی از این دست تردید و تأمل به خرج می‌دهیم، و چه‌بسا با حجب و کمرویی چنین پرسش‌هایی را اساسا بی‌معنا بدانیم و کنارشان بگذاریم. اما یونانیان نه. یک جوان یونانی که هم به شعر و هم به علم نظری علاقه داشت و می‌خواست یکی از این دو را پیشۀ خود سازد، خوش داشت بداند که کدام‌شان او را به‌سوی زندگی بهتری رهنمون می‌سازد، و افلاطون و ارسطو در پاسخ به این پرسش هیچ تردیدی به خود راه نمی‌دادند: زندگی نظری برتر از زندگی هنرمند، سیاستمدار، یا قدیس است؛ راستش را بخواهید آن‌ها هنوز چیزی دربارۀ این نحوۀ وجود نمی‌دانستند. ارسطو در اخلاق نیکوماخوس تصویر فوق‌العاده انعطاف‌پذیر و جامعی از ماهیت انسان و اهداف و خیرهای گوناگونی که می‌تواند بدان‌ها نایل شود به ما ارائه می‌دهد؛ اما تا وقتی تصریح نکرده که بهترین خیر ممکن کدام است این پرسش اخلاقی بی‌پاسخ می‌ماند، و در دهمین و واپسین مجلد این اثر می‌گوید که مطابق سلیقۀ شخصی خود او (البته که حقیقتی عینی را بیان کرده است)، برترین و عالی‌ترین سبک زندگی بر پایۀ عقل محض است، درست مانند زندگی یک فیلسوف یا دانشمند نظری.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب انسان غیرعقلانی" ثبت می‌کند