1. خانه
  2. /
  3. کتاب لحظه ها و همیشه

کتاب لحظه ها و همیشه

نویسنده: احمد شاملو
3.5 از 1 رأی

کتاب لحظه ها و همیشه

Lahze-ha va Hamishe
انتشارات: نگاه
ناموجود
16000
معرفی کتاب لحظه ها و همیشه
استفاده از کلمات و عبارت هایی ناب و بکر در گفتگوی شخصیت ها و وصف حال آن ها، مخاطب را به راحتی به حال وهوای کتاب می اندازد و او را سر ذوق می آورد. مثل همیشه در این اشعار شاملو هم رد پای احساساتی مانند عشق، امید و بردباری دیده می شود. در مقابل درست در همان لحظه ای که غرق روشنایی دنیا می شویم، ناگهان سایه ی سنگین و سیاه مرگ و تباهی از گوشه و کنار پیدا می شود، سرکی به شعرهایش می کشد و می رود، اینجاست که باز هم نور به قلمروی شعر شاملو برمی گردد و زندگی از نو آغاز می شود و این راز ماندگاری آثار این شاعر است: چرخه ی مداوم سیاهی و روشنایی. در واقع شاملو همان قدر که از اوضاع اجتماعی و سیاسی دوران و وضعیت زندگی مردم رنج می برد، از هستی شناور در دنیا سرمست می شود و امیدی تازه می گیرد. و این شاید حکایت زندگی خیلی از انسان ها در تمام دنیا باشد. شاملو استاد ساختارشکنی و خلق مضامین تازه است. شعرهای او ناب و بکر است. همه چیز در شعرش معنای تازه ای پیدا می کند. او طوری به زندگی نگاه می کند که حتی در ساده ترین و معمولی ترین چیزهای آن هم شگفتی و معجزه می بیند.
او اهمیتی به ظاهر و بلندی و کوتاهی شعرش نمی دهد. کلمه برای او بستری است برای انتقال عمیق ترین مفاهیمی که در ذهن و قلبش در جریان است. شعر «میلاد» یک شعر طولانی با بندهای بلند است و شعر «کوه ها» تنها دو خط کوتاه است. و این در حالی است که در شعر «شبانه»ی سوم در انتهای همین کتاب، هر خط فقط یک کلمه دارد. حتی ساختار نوشتاری و رسم الخط شاملو هم در این شعر بدیع و بکر است. شاملو چنان به زبان فارسی تسلط دارد که با جسارت تمام می تواند امکانات این زبان را به خدمت خود درآورد. او هر کلمه را هر طوری که بخواهد می نویسد، یا با کنار هم گذاشتن کلمات جدید، معانی تازه ای خلق می کند و مخاطب را شگفت زده می کند.
درباره احمد شاملو
درباره احمد شاملو
احمد شاملو (۲۱ آذر ۱۳۰۴–۲ مرداد ۱۳۷۹) متخلص به الف. بامداد یا الف. صبح، شاعر، نویسنده، روزنامه نگار، پژوهشگر، مترجم، فرهنگ نویس و از دبیران کانون نویسندگان ایران پیش و پس از انقلاب ۱۳۵۷ بود. شاملو تحصیلات کلاسیک نامرتبی داشت؛ زیرا پدرش افسر ارتش بود و پیوسته از این شهر به آن شهر اعزام می شد و از همین روی، خانواده اش هرگز نتوانستند برای مدتی طولانی جایی ماندگار شوند. . شاملو علاوه بر شعر، فعالیت هایی مطبوعاتی، پژوهشی و ترجمه هایی شناخته شده دارد. مجموعهٔ کتاب کوچه او بزرگ ترین اثر پژوهشی در باب فرهنگ عامه مردم ایران می باشد. آثار وی به زبان های: سوئدی، انگلیسی، ژاپنی، فرانسوی، اسپانیایی، آلمانی، روسی، ارمنی، هلندی، رومانیایی، فنلاندی، کردی و ترکی∗ ترجمه شده اند. شاملو از سال ۱۳۳۱ به مدت دو سال، مشاور فرهنگی سفارت مجارستان بود. شاملو در سال ۱۳۲۶ در سن بیست و دو سالگی با اشرف الملوک اسلامیه ازدواج کرد. هر چهار فرزند او، سیاوش، سامان، سیروس و ساقی حاصل این ازدواج هستند. این ازدواج به جدایی می انجامد و شاملو پس از یک دهه در سال ۱۳۳۶ با طوسی حائری ازدواج می کند. دومین ازدواج شاملو، همچون نخستین ازدواج، مدت زیادی دوام نمی آورد و چهار سال بعد در ۱۳۴۰ از همسر دوم خود نیز جدا می شود. اما سومین و آخرین پیوند زناشویی شاملو با آیدا، در سال ۱۳۴۳ بود که تا پایان عمر خود، عاشقانه با او زیست. شاملو در زمینه ترجمه نیز فعالیت های زیادی دارد. با این که بحث ترجمه های شاملو، همانند برخی دیدگاه هایش، منتقدانی نیز داشته و بحث انگیز بوده است، با این حال برخی از این ترجمه ها، در شمار آثاری شناخته شده قرار دارند. یکی از این کارها، «ترانه شرقی و اشعار دیگر»، سروده های فدریکو گارسیا لورکا با اجرا و صدای خودش بود که با استقبال فراوانی روبرو شد. از ۱۳۶۲ با تغییر فضای سیاسی ایران چاپ آثار شاملو نیز متوقف می شود. در حالی که کار و فعالیت شاملو متوقف نمی شود. نوار کاست سیاه همچون اعماق آفریقای خودم (ترجمهٔ شعرهای لنگستون هیوز) و سکوت سرشار از ناگفته هاست (ترجمهٔ شعرهای مارگوت بیکل)، کاری مشترک با محمد زرین بال با موسیقی بابک بیات منتشر می شود. از دیگر کارهای او در این زمینه می توان به ترجمه «درها و دیوار بزرگ چین»، رمان «پابرهنه ها» اثر زاخاریا استانکو، رمان «دن آرام» و شازده کوچولو اشاره کرد. هم چنین ترجمهٔ گیل گمش که قدیمی ترین متن اسطوره ای جهان است از دیگر کارهای ارزشمند شاملو در زمینهٔ ترجمه است.«نخستین شب شعر بزرگ ایران» در سال ۱۳۴۷، از سوی وابسته فرهنگی سفارت آلمان در تهران برای احمد شاملو ترتیب داده شد. احمد شاملو پس از تحمل سال ها رنج و بیماری، در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۷۹ درگذشت و پیکرش در امامزاده طاهر کرج به خاک سپرده شده است.
دسته بندی های کتاب لحظه ها و همیشه
مقالات مرتبط با کتاب لحظه ها و همیشه
«حماسه گیلگمش» را بیشتر بشناسیم
«حماسه گیلگمش» را بیشتر بشناسیم
ادامه مقاله
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران

در این مطلب به شکل خلاصه، با مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران و چهره های تأثیرگذار در این حوزه بیشتر آشنا می شویم.

شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی
شازده کوچولو، آموزگار درس های بزرگ زندگی

«شازده کوچولو»، این شاهکار ادبی پر از درس هایی است که کودکان را برای ورود به دنیای بزرگترها آماده می کند.

اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب لحظه ها و همیشه" ثبت می‌کند