1. خانه
  2. /
  3. کتاب اعاده اعتبار به اندیشه دینی

کتاب اعاده اعتبار به اندیشه دینی

نویسنده: محمد آرگون
3.4 از 1 رأی

کتاب اعاده اعتبار به اندیشه دینی

فتگوی بلند هاشم صالح و محمد ارکون
Al-Fikr Al-Islami
٪15
60000
51000
معرفی کتاب اعاده اعتبار به اندیشه دینی
معرفت شناسان برجسته غربی کمتر درباره دین بحث می‌کنند؛ اما در برخی کشورهای اسلامی، هرچند دین جایگاه فربهی یافته، تمرکز بیشتر بر جنبه اعتقادی دین و کمتر بر جنبه عقلانی و معرفتی آن است. این وضعیت باعث شده که دین به‌وفور در جایگاه مناسب خود قرار نگیرد و احتیاج به کوشش‌هایی باشد تا اعتبارمعهود خود را بازیابد.

در کتاب حاضر، نویسنده تلاش می‌کند تا با تاکید بر جنبه معرفت‌شناسانه دین، این جنبه از دین که بر اثر موج سکولاریسم در غرب آسیب دیده است، تصحیح و تعدیل کند. این کتاب شامل مصاحبه‌های مفصلی است که در سه بخش مختلف، به نام‌های "پرسش از روش‌ها"، "مشکل فلسفه و علوم انسانی" و "در باب فلسفه سیاسی" به چاپ رسیده است.
درباره محمد آرگون
درباره محمد آرگون
محمد ارکون(Mohammed Arkoun)) (زادهٔ ۱ فوریه ۱۹۲۸ در بنی ینی – درگذشتهٔ ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۰ در پاریس) از بزرگترین اسلام‌شناسان فرانسه و استاد ممتاز دانشگاه سوربن و از اندیشمندان اسلامی بود. او از طرفداران نوین‌گرایی و انسان‌گرایی اسلامی بود. وی خود را ناقد رادیکالِ سنت اسلامی، ایدئولوژی اسلامی و گفتارِ خاورشناختی سنتی تعریف می‌کرد.
طرح فکری او در رویکرد به اسلام که عبارت بود از تاریخ‌مند دیدن همهٔ متن‌ها و گفتارها و نهادن همهٔ رخدادها در سیاق تاریخی و واسازی دوگانه‌ها و براندازی آن‌ها بیش از طرح‌های دیگر در این باره انقلابی به نظر می‌رسد. او می‌کوشید سنت، متون و تاریخ اسلام را از چشم اندیشمندان رادیکال دوران خود از جمله لوسین فور، فرنان برودل، ژاک لاکان، میشل فوکو، ژاک دریدا، پیر بوردیو، ژاک گودی، کورنولیوس کاستوریادیس و رنه ژرار بخواند. از همین رو بود که آثار او برای خوانندگان عام مسلمان غریب می‌آمد.
ارکون در زمانه‌ای پژوهش دربارهٔ اسلام را آغاز کرد که اسلام‌شناسی در دانشگاه‌های غربی بیشتر در انحصار رشتهٔ اسلام‌شناسی/خاورشناسی سنتی بود. ارکون مطالعات و تحقیقات فیلولوژیک اسلام‌شناسان را بسیار ارج می‌نهاد، اما باور داشت که اسلام‌شناسی نباید در مرزهای زبان‌شناسی تاریخی بایستد. او روش خاورشناسان را از این رو نقد می‌کرد که با اسلام و تاریخ آن برخوردی اروپا محورانه دارند و روش‌هایی را که در مطالعهٔ جوامع غربی و متون یهودی و مسیحی به کار می‌گیرند در پژوهش اسلام کنار می‌گذارند؛ گویی اسلام، متون و جوامع اسلامی تافته‌ای جدا بافته‌اند. او می‌اندیشید روش‌شناسی علوم انسانی، هرمنوتیک و زبان‌شناسی جدید همه باید در مطالعهٔ اسلام اجرا شوند. از این رو، نقد او از خاورشناسی کاملاً متفاوت از نقد ادوارد سعید، از آن بود. ارکون نمی‌کوشید از اسلام هویتی متفاوت از ادیان دیگر بسازد. او خواهان مشارکت مسلمانان در چیزی بود که به باور او عقلانیتی جهانی بود؛ عقلانیتی که به پیروان ادیان گوناگون رخصت می‌دهد بر پایهٔ معیارهایی که به باور او علمی بود، با یکدیگر گفتگو کنند و همدیگر را به شکلی تفاهمی بشناسند.
دسته بندی های کتاب اعاده اعتبار به اندیشه دینی
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب اعاده اعتبار به اندیشه دینی" ثبت می‌کند