این کتاب با هدف کمک به کسانی تهیه شده که قصد دارند درباره ی رمان نویس های ایران تحقیق کنند. با این امید که بخشی از اطلاعات مورد نیاز آنان فراهم گردد.
ترتیب تنظیم اطلاعات به گونه ای است که مراجعه کننده، نخست اطلاعات لازم را چه از نظر کتابشناسی و چه از نظر ویژگی های فنی (نوع رمان و زاویه دیدی که در آن به کار رفته) و چه از نظر خصوصیت های محتوایی (زمان و مکان وقوع حوادث و نام شخصیت های مهم) به دست می آورد و اگر ضروری دید با خواندن پیرنگ (خلاصه و فشرده ی حوادث) از مضمون و موضوع آن مطلع می شود و با مطالعه ی چند صفحه از متن رمان، به شیوه ی نگارش نویسنده پی می برد.
شرح کوتاهی نیز زیر عنوان «شرح و تفسیر» برای هر رمان نوشته شده تا پژوهنده از درونمایه ی رمان و کم و کیف دیدگاه نویسنده نسبت به موضوعی که مطرح کرده است، باخبر شود.
در مجموع هشتاد و پنج رمان برجسته از چهل تن از نویسندگان شاخص معاصر در این کتاب معرفی شده اند. تنظیم رمان برحسب تاریخ اولین چاپ آن ها انجام گرفته است.
در بخش اول کتاب در مجموع 22 داستان از نویسندگان نسل اول و دوم نظیر هدایت، بزرگ علوی، آل احمد، چوبک، صادقی، دانشور، گلستان، محمود، میرصادقی، دولت آبادی و کیانوش بررسی شده است.
در بخش دوم نیز بررسی آثار نویسندگان نسل اول و دوم ادامه پیدا می کند آثاری از به آذین، فصیح، پارسی پور، علیزاده، مدرسی، درویشیان و گلشیری تفسیر شده اند.
آثار نویسندگان نسل دوم نیز، در بخش سوم این مجموعه آمده است و نام هایی چون ساعدی، براهنی، میر صادقی، الهی، محمود، مدرسی و کیانوش در آن به چشم می خورد.
اهل غرق (منیرو روانی پور)، سمفونی مردگان (عباس معروفی)،بالاتر از عشق (پریسا منصوری)،شریک جرم (جعفر مدرس صادقی)، تنهایی (راشین مختاری)، نیمه غایب (حسین سناپور)، اسفارکاتبان (ابوتراب خسروی)، چراغ ها را من خاموش می کنم (زویا پیرزاد)، کافه نادری (رضا قیصریه) و رویای شب (فریبا وفی) از جمله آثاری هستند که در بخش چهارم این کتاب بررسی شده اند.
کتاب رمانهای معاصر فارسی (4 جلد در یک مجلد)