1. خانه
  2. /
  3. کتاب ما و جهان اساطیری

کتاب ما و جهان اساطیری

نویسنده: مهرداد بهار
2.5 از 3 رأی

کتاب ما و جهان اساطیری

گفت وگوی هوشنگ گلشیری با مهرداد بهار
Us and the Mythological World
انتشارات: نیلوفر
٪10
165000
148500
معرفی کتاب ما و جهان اساطیری
ین فرهنگی که ما داریم، از گاثای اوستا تا فرهنگی که در عصر اسلامی داریم در شاهنامه. من بیایم ببینم اجزاء این‌ها از کجا آمده و در کجا سابقه‌ی فرهنگی این امر وجود دارد و درواقع به این نتیجه برسم که چه میزان از فرهنگ ما آریایی است، چه میزان بومی آسیای غربی است، ما در فرهنگ‌مان مدیون چه کسانی هستیم؟ این شاهنامه که یک اثر درخشان جهانی است مجموعه‌ی چه عناصر کهن فرهنگی ابتدایی است که هی با هم جمع شده، جمع شده مثل یک پیاز لایه‌های متعدد و فراوان پیدا کرده تا شده شاهنامه. با تعصب به شاهنامه نگاه نکنم، به صورت مجموعه‌ی افتخارآمیزی که مطلقاً ایرانی و پاک و منزه از هرگونه تأثیر فرهنگی دیگری است. بیایم با این حقیقت نگاه کنم که ما چه‌قدر عاقلانه توانسته‌ایم فرهنگ‌های متعدد را هضم کنیم در این‌جا.
درباره مهرداد بهار
درباره مهرداد بهار
ملک مهرداد بهار (زاده ۱۰ مهر ۱۳۰۹ - مرگ ۲۲ آبان ۱۳۷۳) نویسنده و پژوهشگر ایرانی بود. وی پنجمین فرزند ملک الشعرای بهار بود.مهرداد بهار تحصیلات آغازین خود را در دبستان جمشید جم و دوره دبیرستان را در دبیرستان های فیروز بهرام و البرز به پایان رساند. سپس در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران در رشته ادبیات فارسی نام نویسی کرد، ولی دو سال پس از آن به دلیل فعالیت های سیاسی از دانشگاه رانده شد. سپس چهارسال به زندان افتاد تا اینکه در بهار ۱۳۳۴ از زندان آزادشد. آنگاه دوباره به دانشگاه رفت و سرانجام در ۱۳۳۶ تحصیلاتش را در دوره کارشناسی به پایان رساند.در ۱۳۳۷ برای پی گیری تحصیل به انگلستان رفت. میان سال های ۱۳۳۸ تا ۱۳۴۴ بهار در مدرسهٔ زبان های شرقی و آفریقایی دانشگاه لندن به آموختن پرداخت و مدرک فوق لیسانس گرفت.سال ها پس از آن دکترای خود را از دانشگاه تهران دریافت داشت، ولی به علت جلوگیری ساواک نتوانست در دانشگاه استخدام شود و به ناچار به استخدام بانک مرکزی درآمد. از آغاز بازگشت به صورت حق تدریسی به آموزش در دانشگاه تهران پرداخت و چندی بعد هم در رشته اساطیر ایران باستان در دانشگاه تهران به تدریس پرداخت.
ویژگی های کتاب ما و جهان اساطیری
  • از پرفروش های بازار نشر
دسته بندی های کتاب ما و جهان اساطیری
قسمت هایی از کتاب ما و جهان اساطیری

با تعصب به شاهنامه نگاه نکنم، به صورت مجموعه ی افتخارآمیزی که مطلقا ایرانی و پاک و منزه از هرگونه تأثیر فرهنگی دیگری است. بیایم با این حقیقت نگاه کنم که ما چه قدر عاقلانه توانسته ایم فرهنگ های متعدد را هضم کنیم در اینجا.

من بیایم ببینم اجزاء این ها از کجا آمده و در کجا سابقه ی فرهنگی این امر وجود دارد و در واقع به این نتیجه برسم که چه میزان از فرهنگ ما آریایی است، چه میزان بومی آسیای غربی است، ما در فرهنگمان مدیون چه کسانی هستیم؟

این شاهنامه که یک اثر درخشان جهانی است، مجموعه ی چه عناصر کهن فرهنگی ابتدایی است که هی با هم جمع شده، جمع شده مثل یک پیاز لایه های متعدد و فراوان پیدا کرده تا شده شاهنامه.

مقالات مرتبط با کتاب ما و جهان اساطیری
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
ادامه مقاله
نظر کاربران در مورد "کتاب ما و جهان اساطیری"
4 نظر تا این لحظه ثبت شده است

کتاب ما و جهان اساطیری گفت‌و‌گوی هوشنگ گلشیری با مهرداد بهار است. واقعاً چه می‌شود اگر اسطوره‌شناسی شناخته‌شده به دیدار قصه‌نویسی برجسته برود؟ چه می‌شود کسی که از واقعیات افسانه می‌سازد با فردی که افسانه‌ها را می‌کاود و رابطه‌شان را با دنیای امروز بررسی می‌کند، ساعت‌ها گپ بزنند؟ هوشنگ گلشیری، قصه‌نویس برجسته، میزبان مهرداد بهار، اسطوره‌شناس شناخته‌شده و فرزند ملک‌الشعرای بهار است. آن‌ها در چندین ساعتی که روبه‌روی یکدیگر نشسته‌اند، از «ما»ی تاریخی سخن گفته‌اند. کار بهار که بنیان‌گذار اسطوره‌شناسی در ایران است، نشان دادن حیطه، ساز‌و‌کار و تحلیل جهان اسطوره‌ای است تا به صورت مقدس، آسمانی و قطعی به چنین جهانی ایمان نیاوریم و عاقلانه بیندیشیم. گلشیری نیز که با هدف تلمذ با او گفت‌و‌گو می‌کند، در بسیاری مواقع با پافشاری، بهار را وامی‌دارد تا بگوید در عمق کار چه می‌خواسته انجام دهد. این «ما» که بهار و گلشیری در این اثر از آن می‌گویند، فرهنگی است و بسیار وسیع‌تر از آن‌چه به گردن می‌آویزند یا تبلیغ می‌کنند و بهار به الحاح بارها می‌گوید که در اصل اغلب مربوط به حوزه‌ی فرهنگی آسیای غربی است که طی اعصار پاییده و مسخ شده تا به ما برسد. کتاب ما و جهان اساطیری در یازده فصل تدوین شده و نگرش مهرداد بهار را به مقوله‌ی اسطوره و اسطوره‌باوری به دست می‌دهد. گلشیری در میانه‌ی متن بحث را با هوشمندی از اسطوره در عصر باستان به تاریخ معاصر هدایت می‌کند تا تاریخ عقل‌ستیز این ملک را بکاود.

1401/07/10 | توسطسروش کاکاوند
4
|

مهرداد بهار روشنفکر به معنای واقعی بود . من فکر میکنم که هر ایرانی باید این کتاب رو بخونه تا اونو بشناسه و کتابهای دیگشو بخونه تا با اساطیر و فرهنگ ایران آشنا بشه.شناختن فرهنگ ایران برای ایرانیان راهی برای شناختن خوده.

1401/06/24 | توسطImfarza
2
|

بیشتر دیدگاه‌های بهار تو کتاب‌ها و مصاحبه‌ها و مقاله‌های دیگه‌ش اومده و اینجا بیشتر مرور میشه. گلشیری هم خیلی حرفی نداره بزنه تو این زمینه‌ها و بیشتر شنونده است و سعی می‌کنه پرسش‌های خوبی بپرسه و به گفتگو جهت بده.

1401/06/24 | توسطImfarza
0
|

گفتگویی جذاب و خواندنی، با دیدگاه هایی جدید

1401/03/23 | توسطعارف نظری
1
|