1. خانه
  2. /
  3. کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش

کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش

4.5 از 1 رأی

کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش

Fichte: The System of Ethics
ناموجود
54500
درباره یوهان گوتلیب فیشته
درباره یوهان گوتلیب فیشته
یوهان گوتلیب فیشته (Johann Gottlieb Fichte) (زاده ۱۹ می ۱۷۶۲ - درگذشته ۲۷ ژانویه ۱۸۱۴)، فیلسوف و از پایه‌گذاران ایدئالیسم آلمانی است. فیشته در سال ۱۷۶۲ در زاکسن به دنیا آمد. وی پسر بافندهٔ فقیری بود و در کودکی غازچرانی می‌کرد در اثر ابراز هوش فوق‌العاده مورد توجه یک مرد ثروتمند قرار گرفت و به وسیله او در مدرسه به تحصیل پرداخت در الهیات لیسانس گرفت؛ ولی به علت بی‌میلی به شغل کشیشی، معلم سرخانه گردید.
مطالعه در آثار کانت باعث شد که وی شدیداً تحت تأثیر و نفوذ فلسفه کانت قرار بگیرد و بسیاری از عناصر فلسفی او را جزو دستگاه فلسفی خود بنماید.
در سال ۱۷۹۴ به عنوان استاد در دانشگاه ینا استخدام گردید و دیری نگذشت که رهبری ایدئالیسم جدید آلمان در اختیار او گذاشته شد.
در اثر بروز اختلافاتی بین او و دانشگاه ینا، او استعفا داد و به برلین رفت و بین سال‌های ۱۸۰۷ تا ۱۸۰۸ خطابه‌های زیادی بر ضد ناپلئون برای مردم آلمان بازگو کرد و آنها را تشویق نمود که علیه او بجنگند. در سال ۱۸۰۹ وی استاد فلسفهٔ دانشگاه برلین گردید. افکاری که فیشته دربارهٔ «خود» یا «مز» اظهار داشته موجب گردیده که فلسفه او ایدئالیسم اخلاقی محسوب گردد.
دسته بندی های کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش
قسمت هایی از کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش

شناخت بشری می تواند سرشت اخلاقی خویش را به روشی دوگانه با این (اجبار) مرتبط سازد از یک سو، فلان انسان چه بسا اجبار درونی فوق الذکر را از راه خودنگری به مثابه ی امری واقع بیابد ... فیشته در فضای فلسفی ما حتی اگر فیلسوفی ناآشنا نباشد، دست کم فیلسوفی است کـه آن چنان کـه باید و شـاید موردتوجه قرار نگـرفته است. علـت شـاید عظمت دو فیلسوفی باشد کـه پیش و پس از او در عرصه ی فلسفه ی آلمانی پیشگـام بودند و بر وی سایه افکندند: کانت و هگل. شاید هم غموض گـاه بیزارکننده ی پـاره ای از آثـار مشخصا فلسفی او مزید بر علت شده بـاشد. با وجود این، علت این غفلت هرچه باشد، مطالـعه ی آثـار او هر خواننده ای را متقاعد می کند کـه با فیلسوفی اصیل روبه روست، اندیشمندی طـراز اول و موسس کـه اگرچه، همچون هر فیلسوف اصیل دیگری، بر میراث فیلسوفان پیش از خود (در این مورد، عمدتا کانت) تکیه می کند، به هیچ وجه به آن ها قناعت نمی ورزد و به راه خود می رود. به ویژه مطالعه ی این اثر نشان می دهد که فیشته حتی در قلمروی اخلاق نیز (برخلاف آنچه گاه گمان می رود) در موضوعاتی بس اساسی راه خود را از کانت جدا می کند و دیدگاه هایی بدیع پیش می کشد که بعدها موردتوجه هگل و هوسرل و سارتر واقع می شوند و...

مقالات مرتبط با کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
چرا و چگونه فلسفه بخوانیم
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب نظام آموزه ی اخلاق بر اساس اصول آموزه ی دانش" ثبت می‌کند