1. خانه
  2. /
  3. کتاب دسیسه

کتاب دسیسه

3.9 از 1 رأی

کتاب دسیسه

Confabulario
٪15
20000
17000
معرفی کتاب دسیسه
خوان خوزه آرئولا، نویسنده‌ی مکزیکی و استاد مسلم داستان‌کوتاه، با کتاب «دسیسه» جایگاه خود را در ادبیات مدرن آمریکای لاتین تثبیت کرد. این مجموعه که در سال ۱۹۶۴ به زبان انگلیسی منتشر شد، شامل گزیده‌ای از داستان‌های کتاب اصلی «دسیسه» (1952) و تعدادی دیگر از آثار اوست که همگی نشان از ذهنی تیزبین، طنزی گزنده و نثری موجز و ادیبانه دارند. آرئولا برخلاف نویسندگان هم‌دوره‌اش، بیشتر به فلسفه، اخلاق، سبک‌شناسی و تمثیل علاقه‌مند است تا روایت کلاسیک. او را می‌توان حلقه‌ی واسطی دانست میان کافکا و بورخس در سنت روایی اسپانیایی‌زبان.
کتاب دربرگیرنده بیش از ۶۰ داستان بسیار کوتاه است، که اغلب آن‌ها از چند پاراگراف فراتر نمی‌روند. برخی فقط چند جمله‌اند، اما در همین حجم اندک، جهان‌هایی پیچیده، اندیشمندانه و طنزآلود را می‌سازند. ساختار کتاب همچون یک "کنفابولاریو" (یعنی گفت‌وگوهای ساختگی و در عین حال پرمعنا) است که میان افسانه، فلسفه و خرده‌داستان‌ها حرکت می‌کند. ترجمه‌ی انگلیسی، که توسط جورج دی. شایرز و جفری رامسی انجام شده، کوشیده تا لحن گزنده و سبک موجز نویسنده را حفظ کند.
آرئولا در این داستان‌ها جهان را چون بازی‌ای می‌بیند که قوانین آن همواره در حال فروپاشی‌اند. تم‌هایی چون پوچی، مرگ، تنهایی، ارتباط ناقص، حیوان و انسان، تقلید، ایمان، و وانموده‌ها به‌شکلی شاعرانه و تمثیلی در روایت‌ها نمود دارند. او از فرم‌های متنوعی مانند نامه، وصیت‌نامه، دیالوگ دراماتیک، و قطعه‌ی فلسفی بهره می‌گیرد تا روایت‌هایش را از یک قالب تثبیت‌شده خارج کند. در داستان‌هایی مانند «پارناسوس»، «بازگشت سزار»، یا «پاروما» با انسان‌هایی مواجه‌ایم که در جستجوی معنا، هویت یا حقیقت‌اند، اما اغلب به بن‌بست می‌رسند یا در شکلی از طنز فلسفی گرفتار می‌شوند. آرئولا با بهره‌گیری از زبان موجز و بینامتنیت با متون دینی، علمی یا تاریخی، مرز میان شوخی و تأمل را از میان برمی‌دارد.
«دسیسه» بیش از آن‌که صرفا مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه باشد، تجربه‌ای ادبی و ذهنی‌ست. خوان خوزه آرئولا خواننده‌اش را دعوت می‌کند تا از میان سطرهای موجز و روایت‌های غیرمنتظره، پرسش‌های بنیادین درباره‌ی هستی، زبان و انسان را بازاندیشی کند. این کتاب، با طنزی سیاه، نگاهی شک‌گرایانه و نثری فشرده، یکی از نمونه‌های درخشان داستان‌کوتاه فلسفی در قرن بیستم است.
درباره خوان خوزه آرئولا
درباره خوان خوزه آرئولا
خوان خوزه آریولا زونیگا(زاده ۲۱ سپتامبر ۱۹۱۸ - درگذشته ۳ دسامبر ۲۰۰۱) یک نویسنده، و استاد دانشگاه اهل مکزیک بود.
از او به عنوان نخستین نویسنده تجربی و نوآور داستان کوتاه در قرن بیستم یاد کرده‌اند. آریولا به عنوان یکی از اولین نویسندگان آمریکای لاتین به خاطر گذشتن از رئالیسم شناخته شده است؛ او از عناصر فانتزی برای تأکید به ایده‌های اگزیستانسیالیست و پوچگرایانه در کارهایش استفاده کرده است.
هر چند او در کشورهای اسپانیایی زبان کمتر شناخته شده است. آریولا به عنوان یک الهام بخش ادبی برای گروهی از نویسندگان مکزیکی که به دنبال تبدیل سنت ادبی واقعی کشورشان توسط معرفی عناصر رئالیسم جادویی، طنز، و تمثیل بوده‌اند، خدمت کرده است.
در کنار خورخه لوئیس بورخس، او به عنوان یکی از استادان ترکیب فرعی داستان مقاله شناخته شده است. از او تنها یک رمان به نام نمایشگاه در سال ۱۹۶۳ چاپ شده است.
قسمت هایی از کتاب دسیسه

همینطور که میدونی این مملکت به خاطر راه آهنش معروفه. تا چند وقت پیش موفق نشده بودن سرو سامانی به برنامه هاش بدن ولی الان خوب پیشرفت کردن. برنامه ی حرکت قطارها چاپی شده، بلیط چاپ کردن، حتی دفترچه راهنمای قطارهای کل کشور و هم چاپ کردن. حتی برای پرت ترین و دور افتاده ترین دهات هم بلیط چاپ کردن. فقط تنها چیزی که هنوز نیست قطارهاییه که طبق این برنامه های نوشته شده حرکت کنن و از این ایستگاه ها هم بگذرن. مردم هم همینو انتظار دارن؛ در ضمن قبول دارن که گاهی به بی نظمی هایی ممکنه تو برنامه پیش بیاد ولی از بس وطن پرستن، اعتراض نمیکنن...

مقالات مرتبط با کتاب دسیسه
آثار کلاسیک کوتاه، فرصتی برای آشتی با کتاب خواندن
آثار کلاسیک کوتاه، فرصتی برای آشتی با کتاب خواندن
ادامه مقاله
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب دسیسه" ثبت می‌کند