1. خانه
  2. /
  3. کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران

کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران

نویسنده: صادق هدایت
5 از 1 رأی

کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران

نیرنگستان،اوسانه،ترانه ها،آثار تحقیقی و آثار چاپ نشده
Folk culture of the Iranian people
انتشارات: نشر چشمه
ناموجود
370000
معرفی کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران
"فرهنگ عامیانه مردم ایران" که شامل "نیرنگستان، اوسانه، ترانه ها، آثار تحقیقی و آثار چاپ نشده" از "صادق هدایت" است، حاصل سال های طولانی از پژوهش های گسترده ی او در عرصه ی "فرهنگ عامیانه مردم ایران" می باشد. وی مطالعات خود را در این زمینه در کشور فرانسه دنبال نموده و پس از بازگشت از این کشور، کتاب "اوسانه" را به چاپ رساند. "اوسانه" شامل تعداد قابل توجهی لالایی و ترانه ی کودکانه می باشد و "صادق هدایت" تا جایی که توانسته به تالیف آثاری بر نحوه ی جمع آوری و به طور کلی روش تحقیق و نگارش در زمینه ی فولکلور و فرهنگ عامه پرداخته است. او در کتاب "اوسانه" و نیرنگستان" که پس از آن به چاپ رسید، تلاش می کند تا میراث گذشتگان را حفظ کند و جلوی فراموشی و از بین رفتن ترانه ها و نوشته های عامیانه را بگیرد.
کتاب "فرهنگ عامیانه مردم ایران" که با همت برادرزاده ی "صادق هدایت" تدوین و گردآوری شد، از معتبرترین پژوهش های انجام شده در زمینه ی فرهنگ و عادات بومی مردم به حساب می آید که تلفیق نتایج این تحقیقات با قلم طنازانه ی "صادق هدایت" اثری کم نظیر در اختیار مخاطب قرار می دهد. حس آشنایی که از خواندن برخی از این افسانه های کهن به مخاطب دست می دهد، ریشه در هویتی دارد که از نقل سینه به سینه ی برخی از این داستان ها شکل گرفته اما جایی به صورت مکتوب در دسترس نبوده. اکنون "فرهنگ عامیانه مردم ایران" این فرصت را فراهم ساخته تا تمام جنبه های تلخ و شیرین فرهنگ بومی ایران زمین، ترانه ها، تصنیف ها، اصطلاحات و ضرب المثل ها، باور ها و حتی خرافه های آن را با قلم صریح و امین یکی از تاثیرگذارترین نویسندگان معاصر در اختیار داشته و از آن بهره ببریم.
درباره صادق هدایت
درباره صادق هدایت
صادق هدایت، زاده ی 28 بهمن 1281 و درگذشته ی 19 فروردین 1330 شمسی، داستان نویس، مترجم و روشنفکر ایرانی بود.هدایت در تهران متولد شد. صادق کوچکترین پسر خانواده بود و دو برادر و دو خواهر بزرگتر و یک خواهر کوچکتر از خود داشت.او دوره ی متوسطه را در دبیرستان دارالفنون آغاز کرد ولی در سال 1295 به خاطر بیماری چشم درد، مدرسه را ترک کرد و یک سال بعد، در مدرسه ی فرانسوی سن لویی به تحصیل پرداخت. اولین آشنایی هدایت با ادبیات جهان در این مدرسه رقم خورد. او به کشیش مدرسه درس فارسی می داد و کشیش هم او را با ادبیات جهان آشنا می کرد. هدایت در همین مدرسه به علوم خفیه و متافیزیک علاقه پیدا کرد. این علاقه بعدها هم ادامه دار بود و او سال ها بعد، نوشته هایی را در این باره از خود بر جای گذاشت.هدایت در سال 1309 و بدون به پایان رساندن تحصیلات خود، به تهران بازگشت و در بانک ملی مشغول به کار شد.او در سال 1315 به هند رفت و به فراگیری زبان پهلوی پرداخت. او سپس کارنامه ی اردشیر بابکان را از پهلوی به فارسی برگرداند.هدایت در طی اقامت در بمبئی، معروف ترین اثر خود، «بوف کور» را که در پاریس نوشته بود، پس از اندکی تغییر با دست بر روی کاغذ نوشت نوشت، به صورت پلی کپی در پنجاه نسخه انتشار داد و برای دوستان خود فرستاد.او را به همراه محمدعلی جمال زاده، بزرگ علوی و صادق چوبک، یکی از پدران داستان نویسی نوین ایران می دانند. هدایت در 19 فروردین سال 1330 در پاریس خودکشی کرد و چند روز بعد در گورستان پرلاشز به خاک سپرده شد.
قسمت هایی از کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران

• برای بریدن نوبه ناخوش را لب پله می نشانند و از بالای سرش بی هوا کوزه پرت میکنند، از صدای شکستن آن نوبه می ترسد و می برد، و یا بی هوا به او کشیده می زنند. • شمع و مشک و زعفران بالای سر ناخوش روشن می کنند بعد به پشت ناخوش می زنند و می گویند: "درد و بلات برود تو صحرا، برود تو دریا" • هرگاه کسی دچار سرماخوردگی و زکام شود برای رفع آن باید پیاز را گاز زده روی بام همسایه بیندازد. • برای سیاه بخت کردن کسی پشت دو تا سوسک را با نخ آبی می بندند سه دفعه دعا به آن میخوانند و چال میکنند. • سالک را بخواهند بزرگ نشود دور آن را حاجی باید خط بکشد. • در موقع گرفتن روغن بادام خانگی برای اینکه روغن بادام زیاد بشود زنها از فراوانی سیلان مایع ها می گویند. مثلا میگویند سر کوچه یک نفر را کشتند خون آمد به چه فراوانی یا سیل آمد بقدری آبش زیاد بود که خانه ها را خراب کرد و هر دفعه آنرا فشار میدهند. • کسی که شب بدخواب بشود و تا صبح بیدار بماند نشان این است که یکی از مرده هایش را شکنجه میکنند. • خواب زن چپ است. • از بینی کسی نباید عیب جویی کرد چون خدا آنرا با دست خودش درست کرده. • آشپز که غذا را شور بکند دلش شوهر میخواهد.

مقالات مرتبط با کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
ادامه مقاله
توصیه های «جویس کارول اوتس» درباره هنر خلق «داستان کوتاه»
توصیه های «جویس کارول اوتس» درباره هنر خلق «داستان کوتاه»

در این مطلب، نکاتی ارزشمند را درباره ی چگونگی نوشتن داستان های کوتاه خوب با هم می خوانیم

6 دلیل برای خواندن داستان های کوتاه
6 دلیل برای خواندن داستان های کوتاه

ضرباهنگ سریع، طرح داستانیِ یک وجهی، و وجود ایجاز از ویژگی های «داستان های کوتاه» هستند

صادق هدایت: تراژدی شخصی، انزوای اجتماعی و بیگانگی جهانی
صادق هدایت: تراژدی شخصی، انزوای اجتماعی و بیگانگی جهانی

«صادق هدایت»، یکی از شناخته شده ترین نام ها در «ادبیات ایران»، مجموعه آثاری مسحورکننده، رعب انگیز و ماندگار را از خود بر جای گذاشت.

فرانتس کافکا: درخشش ابدی یک ذهن شکنجه شده
فرانتس کافکا: درخشش ابدی یک ذهن شکنجه شده

مطالعه ی آثار عجیب و کابوس وار کافکا به ما یادآوری می کند که پشت نقاب زندگی روزمره ی هر فرد، یک زندگی عاطفیِ منحصر به فرد و پر فراز و نشیب وجود دارد.

نظر کاربران در مورد "کتاب فرهنگ عامیانه مردم ایران"
3 نظر تا این لحظه ثبت شده است

حالم از واژه "سانسور" بهم میخوره

1402/02/16 | توسطشروین - کاربر سایت
1
|

در واقع میشه گفت بخش زیادیش از کتاب نیرنگستان هست و البته با سانسور

1401/04/16 | توسطآرمان اخلاص پور
0
|

کتاب شامل 11 بخش میشه هر فصل در مورد بخشی از فرهنگ عامیانه هست. ترانه‌های عامیانه، متل‌های فارسی، فلکلر یا فرهنگ توده،امثال و اصطلاحات محلی،... فصل‌های مختلف این کتاب هستند. جمع آوری این حجم از اطلاعات در زمانی که دسترسی به منابع سخت بوده واقعا قابل تقدیره.بخشی از کتاب: عروس در هنگام عقد در آینه نگاه میکند و در لباس‌های او نباید گره باشد همچنین بندهای لباس او باید باز باشد تا گره در کارش نخورد. چیستان یوزپلنگ بی دم نه جو خورده نه گندم گشت زند بیابان نفع دهد به مردم جواب: زنبور عسل

1399/04/20 | توسطم. حسینی
4
|
پاسخ ها

ممنون از بابت توضیحاتتون

1400/03/08|توسطزهرا ملکی
0