کتاب "کودتا" نوشته نویسنده سرشناس تاریخ معاصر ایران،یرواند آبراهامیان میباشد.این کتاب در مورد کودتایی صحبت میکند که همه ما اسم آن را حداقل یکبار شنیده ایم.کودتای 28 مرداد سال 1332 که طی آن دولت دکتر مصدق سرنگون شد و محمد رضا شاه پهلوی به شکلی استبدادی حکومت را بر دست گرفت.کتاب "کوتا" با محوریت موضوع نفت و ملی شدن این صنعت،به عوامل این کودتا و نقش کشور های اروپایی و مخصوصا آمریکا و تاثیر روابط ایران و آمریکا میپردازد.
در این کتاب،"یرواند آبراهامیان" در چهار فصل زیر صحبت میکند:
1.ملی شدن صنعت نفت
2.مذاکرات انگلیس و آمریکا
3.کودتا
4.میراث
کتاب "کودتا" رازهای زیادی را راجع به کودتای 28 مرداد بر ملا میکند.تاثیرات قدرت های بیگانه در آن دوران و نقش تبلیغات را هم به خوبی تفسیر میکند که میتواند کتاب بسیار جذابی برای کسانی باشد که میخواهند راجع به تاریخ کشورشان اطلاعات دقیق و کارشناسانه ای داشته باشند.
این کتاب نه تنها راجع به گذشته حرف میزند،بلکه با آن میتوان آینده را پیشبینی کرد.
این اثر،اصلاحی ارزشمند از کار قبلی یرواند آبراهامیان است که برای تاریخ ایران بسیار با ارزشمند است.
ملی شدن زمینه ساز آغاز مبارزه ای با ماهیت بردوباخت شد. از دیدگاه مصدق و ایران، ملی شدن به معنای حاکمیت ملی و حاکمیت ملی نیز به معنای کنترل و نظارت بر اکتشاف استخراج و بهره برداری از نفت بود؛ اما از نظر بریتانیا و شرکت نفت انگلیس و ایران، معنای ملی شدن دقیقا برعکس بود. این اقدام از دیدگاه آنان به مفهوم از دست دادن نظارت بر اکتشاف استخراج و بهره برداری از همان نفت بود. ستیزهای سیاسی معمولا جایی برای مصالحه هم باقی می گذارند. اما این مناقشه فضای بسیار اندکی را باقی گذاشته بود. کنترل و نظارت یا باید - آن گونه که مصدق پافشاری می کرد - در اختیار ایران قرارمی گرفت و یا - همان طور که بریتانیا نیز سرسختانه تأکید می ورزید - باید تحت کنترل بریتانیا و یا حداقل خارج از کنترل ایران قرار می گرفت. اگر مناقشه بر سر تقسیم سود بین طرفین بود. امکان سازش وجود می داشت. بالاخره می شود یک کیک را به گونه ای تقسیم کرد که همگان راضی باشند. اما ازآنجاکه این مبارزه بر سر کنترل اساسی بود و نه موضوعاتی روزمره و عادی، طی ۲۸ ماه طوفانی که با اجرای ملی شدن نفت در خردادماه ۱۳۳۰ آغاز و با کودتای مردادماه ۱۳۳۲ به پایان رسید.
کاربردی ترین واژه برای مجموع بحران، همان «کنترل» بود. از نظر ایران، کنترل به معنای قدرت اکتشاف، تولید و صادرات نفت بود. این امر به نوبه خود به معنای نفوذ داشتن بر قیمت گذاری نفت در بازارهای جهانی بود. اما از منظر بریتانیا از دست دادن کنترل به مفهوم ناتوانی در تعیین میزان اکتشاف تولید و بهره برداری از نفت بود که به از دست دادن نفوذ بر قیمت های جهانی نفت منجر می شد. پیدایش سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) درنهایت موجب تغییر اختیارات در قیمت گذاری نفت در دهه ۱۹۷۰ ۱۳۵۰/ شد [اما] بریتانیا و شرکت نفت ایران و انگلیس و نیز دیگر هفت خواهر بزرگ نفتی، چنین دورنمایی را در اوایل دهه ۱۳۳۰۱۹۵۰/ کاملا غیرقابل پذیرش می دانستند. به همین دلیل است که اقتصاددانان، پیدایش اوپک را خط گسستی در سده بیستم می دانند که دوره معاصر را از عصر ماقبل آن؛ یعنی زمانی که شرکت های غربی بر بازار جهانی سلطه داشتند، متمایز می سازد.
کتاب برای آشنایی با تاریخ ملی شدن نفت خوبه ولی سوال مرکزی کتاب اینه: چرا آمریکاییها کودتا کردن و نفعشون توی این کودتا چی بوده.
میراث اساسی کودتا ۲۸ مرداد: ملی کردن نفت را بی اثر کرد سکولاریسم را در ایران نابود ساخت مشروعیت سلطنت پهلوی را فرو ریخت و اساسا یه پادشاهی نظامی تحت نفوذ آمریکا بود که در اثر کودتا اعتماد به ارتش از میان رفت. سوظن به کشورهای غربی رو به یقین تبدیل کرد. با نابودی حزب توده و جبهه ملی یک خلا سیاسی ایجاد نمود که اسلامگرایان در سال ۴۳ پر شد اون موقع ایران نفتی بود و الان هسته ای و این داستان ادامه دارد .
منبع: تاریخ دبیرستان
کتاب صنعت ملی شدن نفت از سرهنگ نجاتی مقداری مستندتر و کامل تره اما ضرافت کلام آقای آبراهامیان شیرین تره
کتابی که هر ایرانی باید بخواند. شرح کاملی از وقایع ملی شدن نفت ندارد چون بررسی نویسنده بیشتر بر اساس اسناد تازه منتشر شده آمریکا و انگلیس بوده که در جهت پاسخ به برخی سوالات بسیار روشنگر است از جمله نقش این دو کشور و گروهها و چهرههای سیاسی در کودتا، هدف و خواسته اصلی دو کشور از مذاکرات نفت و همچنین نگاهی که آنان نسبت به دکتر مصدق داشتند.
ترجمه آقای هوشنگ مهدوی چطوره؟
مثل پلو تو دوره
عالیه مثل بقیه ترجمههای ایشان
خودم به پیشنهاد عابد توانچه عزیز گرفتم تا حالا کتاب تاریخی مربوط به ایران باشه و کلا توی اینجور ژانرها نخونده بودم ولی از وقتی که شروعش کردن الان ۴ساعته که از پشت میز بلند نشدم دارم میخونم بینظیر بود(با ترجمه ناصر زرافشان)
آبراهامیان همون سلف خود هابسبام و تامسون و... تاریخ را مستند و از پایین مینویسه. دست مریزاد او و مترجمان گرامی...
خوب بود ارزش یکبار خوندن رو داره
مگه چندبار قراره خوانده بشه ؟!
کتاب بی طرفانهس یا فقط از جانب یک طرف نوشته شده؟
در متن کتاب استفادهی گستردهای از اسناد و گزارشات سازمانهای سیا و ام آی سیکس شده
بهترین ترجمش کدومه؟
قطعا ناصر زرافشان
محمد ابراهیم فتاحی هم عالیه
ترجمه هوشنگ مهدوی عالیه چون استاد کتابهای زیادی در زمینه تاریخ معاصر تا به حال ترجمه کردن و ترجمه دقیقی از واژگان تخصصی دارن
اگه میخواید فقط یک کتاب در عمرتون بخونید همین کتاب رو مطالعه کنید
اگه میخواین فقط یه کتاب درباره تاریخ ایران بخونید " ایران بین دو انقلاب " پروفسور آبراهامیان رو بخوانید
😂😂😂😂😂😂😂 باشه، اونم کتابهای آبراهامیان
تحلیل کودتای ۲۸ مرداد با تکیه بر شواهد و مدارک مستند و رعایت به مقدار زیاد بی طرفی دربیان واقعیت کتاب رو خاص و کم نظیر کرده . شاید بشه گفت بهترین کتابیه که برای فهم دلایل و شرایط به وجود اومدن اون حادثه تلخ تالیف شده
کتابی خواندنی درباره کودتای 28 مرداد. نویسنده در این کتاب به مسائل مختلفی از جمله ملی شدن صنعت نفت و روابط ایران و آمریکا و همچنین علل کودتا میپردازه که بسیار سودمند هست
کتاب مسائل رو بخوبی موشکافی کرده و خواننده رو با حقایقی که مورد توجه قرار نگرفته بودند مواجه میکنه. حرف نداره،عالیه