1. خانه
  2. /
  3. کتاب های آبی و قهوه ای

کتاب های آبی و قهوه ای

3.7 از 1 رأی

کتاب های آبی و قهوه ای

تمهیدات «پژوهش های فلسفی»
Preliminary studies for the philosophical investigations
ناموجود
140000
درباره لودویگ ویتگنشتاین
درباره لودویگ ویتگنشتاین
لودویگ یوزف یوهان ویتگنشتاین (Ludwig Josef Johann Wittgenstein)‏ (زادهٔ ۲۶ آوریل ۱۸۸۹ در وین، اتریش – درگذشتهٔ ۲۹ آوریل ۱۹۵۱ در کمبریج، انگلستان) فیلسوف نامدار اتریشی قرن بیستم بود که باب‌های زیادی را در فلسفهٔ ریاضی، فلسفهٔ زبان، و فلسفهٔ ذهن گشود. از سال ۱۹۲۹ تا ۱۹۴۷، ویتگنشتاین در دانشگاه کمبریج تدریس کرد. فلسفه ویتگنشتاین، پژواکی از تحولات زبانی است که از اواخر سده نوزدهم، پدیدار گشت. زبان در این دوره، نخست، تبدیل به موضوعی فلسفی شد و سپس با رویکرد تألیفی، ظهور کرد که امروزه از آن، به فلسفه زبان، تعبیر می‌کنیم. در فلسفه ویتگنشتاین هر دو کارکرد زبان شکل می‌گیرد. او در رساله منطقی- فلسفی که به سال ۱۹۲۱ انتشار داد، از «نظریه تصویری زبان» سخن می‌گوید اما در دوره فترت که فلسفه را رها کرد، به نظریه دوم می‌اندیشید و با بازگشت به فلسفه، پژوهش‌های فلسفی را تدوین کرد که دو سال پس از درگذشت وی به سال ۱۹۵۳ منتشر شد.
ویتگنشتاین تنها فیلسوفی است که تمامی آرا و آثار وی بر محور زبان استوار است. او معتقد است که تمام فلسفه نقادی زبان است. در هر دو دوره مقصد و غرض وی فهم ساختار و حدود زبان استوار است وی در دوره نخست معتقد است که ساختار واقعیت، ساختار زبان را تعیین می‌کند و زبان نمی‌تواند جهان و واقعیت را برتاباند. این نظریه آن چنان ژرف صورت‌بندی و معماری شده بود که برتراند راسل را نیز به وجد آورده بود. ویتگنشتاین در مرحله دوم تأمل فلسفی خود، از رهیافت نخست انتقاد و آن را طرد می‌کند و نظریه «زبان، بنیاد جهان» را طرح کرد و از زبان به مثابه دانش و ابزار فاهمه و نه صرف ابزار و میانجی سخن گفت.
ویتگنشتاین معتقد بود که زبان ذاتاً سرشت تصویری دارد و ساختار عالم، ساختار آن را تعیین می‌کند. فلسفه را نیز فعالیتی نقادی می‌داند که وظیفه آن روشن‌ساختن اندیشه‌هاست. اما در دوره متاخر از این عقیده صرف نظر کرد و اعتقاد داشت که زبان همچون ابزار است و برای فهم معنای زبان بایستی به کاربرد آن در زندگی مردم توجه کنیم. در این دوره او قایل بود که ساختار زبان ما بیانگر نحوه اندیشه ما در خصوص عالم واقعی است و فلسفه در نظر او نوعی درمانگری است و فیلسوف کسی است که بیماری‌های فهم انسان را علاج می‌کند.
دسته بندی های کتاب های آبی و قهوه ای
نکوداشت های کتاب های آبی و قهوه ای

کتاب آبی گویایی کلیه ی مضامین اصلی ویتگنشتاین متأخر است مضامینی بس غنی و با این وصف سخت به یکدیگر درپیچیده. کاربرد و معنا و نظریه ی سفسطه آمیز «نام»؛ فهم و سلطه ی تکنیک؛ قاعده ها، بازی های زبانی و «شکل های زندگی»؛ این آموزه ها، و ردّ «زبان خصوصی» همچون اجزاء پازلی با هم تطبیق می کنند. این کتاب، به لحاظ فشردگی اش، و گونه ای جاذبه ی مخصوص تحسین شده اش، می تواند معرفی خوبی بر ویتگنشتاین متأخر باشد… تنها در این جا [کتاب آبی] است که بازی های زبانی و مسائل مربوط به قاعده ها به کمال برجسته می شود. دیگر نمی توان در اهمیت موضوع دوم مبالغه کرد؛ فیلسوفان اخیر این مفهوم را به کار برده اند اما ندرتا مثل ویتگنشتاین به بررسی آن پرداخته اند.

دیوید پل

مقدمه ای بر اندیشه ی ویتگنشتاین بهتر از کتاب آبی نمی توان یافت، که بی شک سادگی و صراحتش بی درنگ خواننده را مجذوب می کند. پیچیدگی فزاینده ی کتاب قهوه ای پلی طبیعی می سازد بر بیان باز هم هوشمندانه تر اما اغلب آشفته ی او در پژوهش ها. داشتن نسخه ای از این کتاب ها خواست هر طالب فلسفه ای است.

ماکس بلک
اولین نفری باشید که نظر خود را درباره "کتاب های آبی و قهوه ای" ثبت می‌کند