کتاب «کانت»، کتابی است از جلد ششم مجموعۀ معروف تاریخ فلسفۀ فردریک کاپلستون که بهطور مجزا توسط انتشارات نگاه و با ترجمۀ دکتر منوچهر بزرگمهر به چاپ رسیده است. دلیل این چاپ جداگانه، اولا شرح قابلقبول و جامع کاپلستون از فلسفۀ نظری، اخلاق، دین، زیباییشناسی و غایتشناسی کانت و همچنین، اهمیت این فیلسوف در تاریخ فلسفه است.
کاپلستون مطالب خود دربارۀ کانت را با توضیح مفصلی از زندگی وی آغاز میکند. فیلسوفی که یک استاد بیسروصدای دانشگاه بود، تا مدتها تحتتأثیر متافیزیک ولفی-لایبنیتسی بود و علاوهبر اینکه هیچگاه به سفر نرفت و شهر خود را ترک نکرد، بهدلیل مشکلات جسمانی زندگی بسیار منظمی داشت - آنچنانکه دیگران ساعت خود را با رسیدن او به سر قرار تنظیم میکردند. پس از شرح زندگی جالب فیلسوف، کاپلستون به سراغ توضیح پروژۀ کانت، یعنی این پرسش که «چگونه مابعدالطبیعیه بهعنوان یک علم ممکن است؟» میرود. وی انقلاب کپرنیکی کانت را توضیح داده و سرفصلهای اصلی مهمترین کتاب نظری کانت، «نقد عقل محض» را بهطور قابل فهم و موجز بیان میکند. پس از این، نوبت به توضیح فلسفۀ عملی کانت میرسد. توضیح کاپلستون در این فصل مبتنیبر دو کتاب کانت دربارۀ اخلاق است، یعنی «بنیاد برای مابعدالطبیعیۀ اخلاق» و «نقد عقل عملی». در سرفصل بعدی، کاپلستون به سراغ تلخیص و شرح آراء امانوئل کانت از «قوۀ حکم» بهعنوان قوۀ وحدتبخش میان عقل عملی و عقل نظری میرود. در این فصل، آراء کانت راجعبه زیباییشناسی و غایتشناسی نیز بررسی میشود.
بهطور کلی این کتاب، تفسیری کلاسیک از کانت محسوب میشود. با اینحال با توجه به اینکه متأسفانه در فارسی شرحهای مفصل و جامعی از کانت وجود ندارد، این کتاب میتواند برای آشنایی اولیه با یکی از بزرگترین فلاسفهای که تاریخ به خود دیده است، بسیار مناسب افتد.
کتاب کانت