ویکتور ماری هوگو (۱۸۸۵- ۱۸۰۲)، نویسنده شاهکارهای کوتاه (چهار داستان) است. این کتاب سرگذشت محکوم به اعدامی است که آخرین خاطرات خود و نظریاتش «نسبت به محکومین، مذاکره با کشیش، وکیل، مستحفظین و زندانیان» در آن منعکس شده. در حقیقت ویکتور هوگو این داستان را به خاطر مخالفتش «با اجرای حکم اعدام» نوشته است. در اینجا عنوان نامه ها تمام خطاب به «ماری» زن محکوم است.
داستان «کلود ولگرد»، سرگذشت کارگر فقیری است که به اتّفاق معشوقه اش و بچّۀ او در پاریس زندگی می کند. «کلود» مردی کاری، لایق، قابل و باهوش است که بر اثر تربیت غلط اجتماعی، فاسد و مهمل شده است. از طرف دیگر، طبیعت استعداد بسیاری را در وی به ودیعه نهاه است. در زمستانی «کلود» بر اثر سرما و نداشتن غذا و فشار گرسنگی زن و بچّه، به دزدی دست می زند و سر از زندان مرکزی «کلرود» در می آورد. او در آن جا بر اثر اتّفاقاتی مرتکب قتل و محکوم به مرگ با گیوتین می شود. داستان، با هدف نشان دادن موهبت ها و استعدادهایی که طبیعت در انسان به ودیعه گذاشته و اجتماع آن را به فساد می کشد، به نگارش در آمده است.
در زندانی که کلود ولگرد محبوس بود مردی به سمت مدیری کارگاه ها انجام وظیفه می کرد. این مرد از سنخ کارمندانی بود که گفتی او را فقط برای اداره امور زندان ها ساخته اند. مرد که از زندانبانی و سوداگری هر دو مایه داشت سرشت عجیبی بود که در آن واحد هم دستوری به کارگر می داد و هم زهر چشمی از زندانی می گرفت. هم افزار به دست محکوم می داد و هم زنجیر بر پای او می نهاد. این مرد ذاتا مظهر اضداد بود. مردی بود کوتاه قد و مستبد و خودپسند و خودرأی و بر نفس خود نیز تسلط نداشت. از طرفی به موقع رفیقی مهربان و جوانمرد و خوش روی و خوش زبان بود و حتی با لطف و محبت به شوخی می پرداخت. در واقع مردی خشن و سختگیر بود، ولی جدی و بااراده نبود. با هیچ کس به بحث و احتجاج نمی پرداخت و حتی با خود نیز استدلال نمی کرد. برای زن خود شوهری نیکو و برای اطفال خویش پدری مهربان بود، ولی این امر مسلما وظیفه است نه تقوا و فضیلت. به طور خلاصه، مدیر مردی بدخلق و بد ادا بود، ولی شریر و موذی به شمار نمی رفت. مردی بود که در سراپای وجودش چیزی قابل ارتعاش و قابل کشش وجود نداشت، یعنی ذرات وجودش در برخورد با هیچ امر یا واقعه ای متألم و متأثر نمی شد. ترکیب او از اجزاء بی حس و حالتی بود که در تصادم با هیچ گونه فکر و احساسی به صدا درنمی آمدند و انعکاسی از خود نشان نمی دادند. خشم این مرد سرد و منجمد، کینه اش شوم و حزن انگیز و قهرش دور از نگرانی و سر و صدا بود. از آن سنخ مردانی بود که بی آنکه گرم شوند آتش می گیرند و ظرفیت حرارتی ایشان هیچ، یعنی صفر است. از زمره کسانی بود که اغلب انسان تصور می کند از چوب ساخته شده اند، از کسانی که از یک سر مشتعلند و از سر دیگر سرد. خط اصلی یعنی، خط منصفی که در لوح اخلاق این مرد دیده می شد همان خط عناد و لجاج بود.
در طول داستان «بینوایان»، جایگاه «عدالت» و «بیعدالتی» تغییر می یابد، و این بر عهدهی خود کاراکترها و مخاطبین است تا در این مورد تصمیمگیری کنند.
«ادبیات فرانسه» از اشعار قرون وسطایی گرفته تا رمان های مدرن، برخی از تأثیرگذارترین و جسورانه ترین آثار را در ادبیات اروپا و جهان به وجود آورده
در این مطلب، نکاتی ارزشمند را درباره ی چگونگی نوشتن داستان های کوتاه خوب با هم می خوانیم
ضرباهنگ سریع، طرح داستانیِ یک وجهی، و وجود ایجاز از ویژگی های «داستان های کوتاه» هستند
وقتی از «ادبیات فرانسه» صحبت می کنیم، یکی از نام هایی که به سرعت به ذهن می آید، «ویکتور هوگو» است
۴ داستان: محکوم بیگناه، کلود ولگرد، دلاور، ژان والژان. فضای اولی و دومی نزدیک به همِ. دلاور روایت سیاه و سفید پوست هاست. و آخری رو هم که همه میشناسن.