1. خانه
  2. /
  3. کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت

کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت

3.4 از 1 رأی

کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت

Five plays of Constitutional Revolution
انتشارات: نگاه
٪15
75000
63750
معرفی کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت

این کتاب شامل پنج نمایشنامه از آثاز غلامحسین ساعدی نمایشنامه نویس تواناست. به نام های : « از پا نیفتاده ها »، « گرگ ها » ، « ننه انسی » ، « خانه ها را خراب کنید» و « بام ها و زیر بام ها ». که برخی از آن ها به کارگردانی جعفر والی در تلویزیون ایران اجرا شده است.

غلامحسین ساعدی با نام مستعار گوهر مراد، پزشک و نویسنده ایرانی بود. ساعدی نمایشنامه نیز می‌نوشت و با بهرام بیضایی و اکبر رادی از نمایشنامه‌نویسان زبان فارسی به‌شمار می‌رود. براساس مجموعه هشت داستان عزاداران بیل فیلم گاو ساخته شد.
ساعدی گرایش سیاسی به سازمان چریکهای فدایی خلق داشت. او از اوایل تشکیل کانون نویسندگان ایران به آن پیوست، ابتدا به عنوان نماینده نویسندگان به عنوان اعتراض به سانسور با نخست‌وزیر «هویدا» مذاکره و به «آقای آموزگار» نامه نوشتند که اصلاح شود ولی به نتیجه نرسیدند و سپس کانون نویسندگان را تشکیل دادند. در سال ۱۳۵۶ شب شعر را تشکیل دادند که سیمین دانشور و شمس آل احمد و خیلی از نویسندگان و شاعران در آن شرکت می‌کردند که «کتاب ده شب» مربوط به آن شب‌هاست. وی پس از انقلاب ۱۳۵۷ از راه پاکستان به فرانسه گریخت.
ساعدی سال ۱۳۶۴ در پاریس درگذشت و در گورستان پرلاشز به خاک سپرده شد.
درباره غلامحسین ساعدی
درباره غلامحسین ساعدی

غلامحسین ساعدی (زادهٔ ۲۴ دی ۱۳۱۴، تبریز – درگذشتهٔ ۲ آذر ۱۳۶۴، پاریس) با نام مستعارِ گوهرِ مراد، نویسنده و پزشک ایرانی بود. ساعدی نمایشنامه نیز می‌نوشت و پس از بهرام بیضایی و اکبر رادی از نامدارترین نمایشنامه‌نویسان زبان فارسی به‌شمار می‌رفت.
ساعدی در ادبیات و اندیشهٔ سیاسی از پیروان جلال آل احمد به‌شمار می‌رفت؛ و از اوایل تشکیل کانون نویسندگان ایران بدان پیوست.

ساعدی در زمینه‌های مختلف ادبی از جمله داستان‌نویسی، نمایش‌نامه‌نویسی و فیلمنامه‌نویسی فعالیت داشت. از آثار برجسته او می‌توان به نمایش‌نامه «چوب به‌دست‌های ورزیل» و مجموعه داستان «عزاداران بیل» اشاره کرد. فیلم‌های مشهوری مانند «گاو» و «دایره مینا» بر اساس نوشته‌های او ساخته شده‌اند. وی همچنین از بنیان‌گذاران کانون نویسندگان ایران بود و در شب‌های شعر گوته در پاییز ۱۳۵۶ به عنوان سخنران اصلی حضور داشت.

ساعدی به عنوان نویسنده‌ای صاحب سبک در ادبیات ایران شناخته می‌شود. آثار او ترکیبی از واقع‌گرایی اجتماعی و عناصر وهم‌آلود است که به ایجاد فضایی تلخ و مرموز منجر می‌شود. او با استفاده از واقع‌گرایی جادویی، واقعیت‌های اجتماعی را با عناصر خیالی در هم می‌آمیخت تا به عمق مسائل جامعه نفوذ کند. نثر او محاوره‌ای و عامیانه است که با بهره‌گیری از لغات و اصطلاحات محلی، به شخصیت‌ها و دیالوگ‌هایش زندگی می‌بخشد. این سبک نوشتاری به او امکان می‌داد تا با زبانی ساده و قابل فهم، به نقد مسائل پیچیده اجتماعی و فرهنگی بپردازد. 

ساعدی در خلق دیالوگ‌های زنده و پویا مهارت داشت و از آن‌ها برای پیشبرد داستان و تعمیق شخصیت‌ها بهره می‌برد. تجربیات او به عنوان روان‌پزشک نیز در آثارش منعکس شده و به تحلیل روان‌شناختی شخصیت‌ها کمک می‌کرد. فضاسازی‌های او اغلب تلخ و بر مبنای فقر اقتصادی و فرهنگی است که به ایجاد حس همذات‌پنداری در خواننده منجر می‌شود. 



دسته بندی های کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت
قسمت هایی از کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت

ننه انسی این چیه؟… [پول را چنگ می زند و بعد به دستهایش نگاه می کند.] خون؟… این خون چیه؟ اسماعیل [دستپاچه] چیزی نیس… می شورم، همین الان می شورم، [طرف سطل آب می رود. ننه انسی سطل را با عجله برمی دارد.] ننه انسی گردن زدی و مزدشو آوردی برای من؟ اسماعیل من… من گردن نزدم. ننه انسی پس چرا این پولا خونیه؟ اسماعیل میرغضب گردن زد، من فقط صدقه ها را جمع کردم، پول هایی رو که تو سفره ریخته بودن. ننه انسی تو پسرم نیستی، خدا مرگت بده، شیری که بهت دادم حرومت باشه. تو گرگی، گرگ! [چوبی برمی دارد و به اسماعیل حمله می کند و با فریاد] گرگ… گرگ! من پسر نمی خوام! من جلاد نمی خوام! [چوب را زمین می اندازد و به طرف کیسۀ سیب زمینی می رود و تند تند سیب زمینی ها را طرف اسماعیل پرت می کند. از هر گوشۀ میدان، از پشت بام ها عده ای مادر و پسر را سنگسار می کنند.]

مقالات مرتبط با کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
مسیر شکل‌گیری ادبیات مدرن ایران
ادامه مقاله
نمایشنامه های ضروری برای علاقه مندان به بازیگری
نمایشنامه های ضروری برای علاقه مندان به بازیگری

نمایشنامه های انتخاب شده در این مطلب، بهترین ها برای ورود به این دنیا هستند

مسیر پر فراز و نشیب نمایشنامه ها در قرن بیستم
مسیر پر فراز و نشیب نمایشنامه ها در قرن بیستم

در اوایل قرن بیستم و در اغلب کشورهای اروپایی، تمایزی میان نمایش های ساده و خیابانی با آثار جدی تر به وجود آمد.

نظر کاربران در مورد "کتاب پنج نمایشنامه از انقلاب مشروطیت"
2 نظر تا این لحظه ثبت شده است

شش نمایشنامه ازدوران مشرطیت که حوادث ذکر شده و بیشتر شخصیت‌ها سندیت تاریخی دارد و داستان‌ها با استفاده از واقعیت‌های تاریخی نگاشته شده وفضای آن دوران را به خوبی ترسیم می‌کند

1401/06/20 | توسطImfarza
1
|

این نمایشنامه‌ها در واقع درباره زندگی مردمی هست که در زمان مشروطه زندگی میکردند. موضوعات جالبی در زندگی این افراد رخ میده که ساعدی به خوبی تونسته این اتفاقات رو در نمایشنامه‌ها بگنجاند.

1399/07/26 | توسطسمیرا ستوده
1
|