«مینیاتورها» کتابی نوشته میخائیل بولگاکف، نویسنده و نمایشنامه نویس روسی است. این اثر در دسته ادبیات داستانی هجو و کمدی با موضوع جنگ قرار می گیرد.
«مینیاتورها» مجموعه ای از چهارده داستان کوتاه است که بولگاکف آن ها را در سالهای پس از انقلاب روسیه نوشت. او در این کتاب تصویری دقیق از سالهایی ارائه میکند که روسیه درگیر جنگ داخلی بین سرخها و سفیدها بود. داستان های چاپ شده در این مجموعه در فاصله سال های 1919 تا 1925 نوشته شده اند. بولگاکف این آثار را در سال های پس از انقلاب روسیه که بسیاری از نویسندگان روسی مخالف انقلاب به خارج از کشور تبعید شده و یا مهاجرت کرده بودند نوشته و فضای بسیاری از داستان ها متاثر از دورانی است که جامعه به ادبیات حامی انقلاب نیاز داشت. او در داستان های کوتاه این مجموعه با نگاهی طنز و پارودی به وقایع انقلاب و مسائل اجتماعی پس از آن پرداخته است. در این آثار بعضی روایت ها فانتزی هستند و بولگاکف نگاه نقادانه خود را در پس آشفتگی جامعه ای تخیلی بیان کرده است. این داستان های کوتاه ابتدا به شکل جداگانه در روزنامه ها و نشریات آن زمان به چاپ رسیدند و سپس در یک مجموعه با عنوان «مینیاتورها» گردآوری شدند. موضوع همه داستان های نوشته شده در این مجموعه به انقلاب و جنگ های داخلی روسیه مرتبط است.
چهارده داستانی که در این مجموعه به چاپ رسیده اند عبارتند از: «حساب»، «شب سوم ماه»، «در تئاتر زیمین»، «او چطور دیوانه شد»، «کا.ان.پ. و کا.پ.»، «یک قصهی چینی»، «تاج سرخ»، «حمله»، «سرگذشت عجیب یک آقای دکتر»، «روز هفتم نوامبر»، «حواستان به آدمهای پست باشد!»، «پرندهها در اتاق زیرشیروانی»، «شهر-باغ کارگری» و «تفتیش عقاید به سبک شوروی».
در یکی از داستان های این مجموعه با نام «یک قصه چینی» بولگاکف به روایت سربازی چینی پرداخته که آن قدر در هدف گیری و تیراندازی دقیق است که می تواند گاوی را از راه دور با شلیک دقیق به دو نیم تقسیم کند. همین موضوع باعث شده بود که درباره مرد چینی شایعه های فراوانی وجود داشته باشد.
کتاب مینیاتورها